Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[ tylne zawieszenia ] kompendium

241 odpowiedzi w tym temacie

#21 szakq

Stary wyjadacz

• Elita
  • Reputacja: 1
  • 4351 postów

Napisano 16 listopad 2005 - 15:44

na fullu sprzydaje sie umiejetnosc plynnego krecenia na okraglo a nie tylko szarpania korbami w dol bo to w prostych fullikach przyprawia o chorobe morska.
Dalej jesli full buja na stojaco jezdzic na siedzaco(odwrotnie malo prawdopodobne)co oczywiste
Wiedziec czego sie potrzebuje jak ustawic zawieszenie zeby pracowalo dla nas najlepiej(cisnienia objetosci naprezenia przelozenia itp itd)
Jesli nasz fuulik ma wady jak np odbijanie lub bujanie na malej tarczy a na sredniej one sa prztlumione natomiast na duzej zawieszenie sie usztywnia to uzywac takiej koronki suportu ktora zapewni nam jak najlepsze w danej chwili zachowanie zawieszenia kompensujac to odpowiednia zmiana na kasecie tak aby wygodnie nam sie jechalo.
Sam fulla nie mam ale troche jezdzilem na rowerach znajomych i troche wiem z netu i gazet.

Rowery

• admin

#22 IvanMTB

Master

• Elita
  • Reputacja: 33
  • 2297 postów

Napisano 19 listopad 2005 - 02:12

Klaniam,
Zatem jesli ja na sztywniaku generalnie i niemal wylacznie jezdzilem z siodelka to powinna mi byc latwiej przestawic sie na ewentualny zawias?
I po wtore jak rozumiem kazdy full siadzie jak sie szarpnie korba na stojaco. Nawet ten najbardziej kosmicznie wybajerowany...
OSTRO!
I.

#23 riker

Master

• Elita
  • Reputacja: 0
  • 1562 postów
  • Imię:jerzy

Napisano 19 listopad 2005 - 02:23

Kazdy szarpnie.....jak wesele po kieszeni.

A do przed-przedmowcy nie ma co dodac. Ma 100% racji, choc nie ma fula.
yes taem

#24 crazybiker

Maniak

• Użytkownik
  • 581 postów

Napisano 24 listopad 2005 - 00:01

Juz od wielu lat obserwuje ten rynek, systemy sa juz naprawde piekielnie zaawansowane w stosunku lat 90 ubieglego wieku! Ale to caly czas nie to! To zbyt duzy stopien komplikacji! Zbyt duzo minusow i caly czas ta waga! Jestem mlody a juz jestem tradycjonalistom!
A nawiasem mowiac "sztywniak" tez ma amortyzacje tylu, trzeba po prostu umiec to robic!
Never To Retreat Never To Surrender...

#25 IvanMTB

Master

• Elita
  • Reputacja: 33
  • 2297 postów

Napisano 24 listopad 2005 - 01:45

crazybiker napisał:

Juz od wielu lat obserwuje ten rynek, systemy sa juz naprawde piekielnie zaawansowane w stosunku lat 90 ubieglego wieku! Ale to caly czas nie to! To zbyt duzy stopien komplikacji! Zbyt duzo minusow i caly czas ta waga! Jestem mlody a juz jestem tradycjonalistom!
A nawiasem mowiac "sztywniak" tez ma amortyzacje tylu, trzeba po prostu umiec to robic!

No ale chyba nie 6' amortyzacji ;) Ale bardzom ciekaw jak trzeba "TO" zrobic. Bez podtekstow prosze :twisted:
OSTRO!
I.

Rowery

• admin

#26 riker

Master

• Elita
  • 1562 postów

Napisano 24 listopad 2005 - 05:36

chodzi o to aby rower robil "to" a my "co innego".
yes taem

#27 Gość_Anonymous_*

• Gość

Napisano 24 listopad 2005 - 19:09

Z całym szacunkiem Attitude jest bardzo dobrym i szybkim rowerem na szutry =XC. W górach lepiej sprawdza się full bo jest po prostu wygodniejszy i w sumie efektywniejszy. A przynajmniej część z nas jeździ dla przyjemności a nie na czas.
Paweł Żurek

#28 giant2000

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 38 postów

Napisano 30 listopad 2005 - 13:49

Pytanie #1

riker napisał:

Wirtualne zawiechy na rynku:
Iron Horse DW-link ( i BMG licencjonujace ten syst. )

Czytam co piszecie i mi sie w glowie maci za szok. ;)
Czy ten ma wirtualna zawieche??
http://www.ironhorsebikes.com/freeride/yak...uza_aniki.shtml

Pytanie #2
Czy to jest jednozawiasowy system

Pytanie #3
Czy to jest sprezyna progresywna

#29 szakq

Stary wyjadacz

• Elita
  • 4351 postów

Napisano 30 listopad 2005 - 14:40

Travel FR frame, single-pivot
single pivot wskazuje na jednozawiasowca i choc na zdjeciu tego super wyraznie nie widac takim walsnie jest
pyt1
nie ma
pyt2
tak
pyt3
kazda sprezyna jest progresywna,liniowa jest tylko w pewnym zakresie swojego ugiecia z opisu nie wynika jaki jej zakres charakterystyki postanowili uzyc konstruktorzy ale zakladam ze skoro to maszyna do fr to bedzie liniowa z progresywna pod koniec

#30 giant2000

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 38 postów

Napisano 30 listopad 2005 - 23:25

Thanks a lot!!

#31 riker

Master

• Elita
  • 1562 postów

Napisano 02 grudzień 2005 - 14:17

Yakuza aniki to rower z systemem jednozawiasowym.

IH stosuje madara polityke, oferujac w kazdej z kaegorii rowerow mtb, model o niedrogim syst. jednozawiasowym, oraz drozszego "brata" z systemem wirtualnym - "DW-Link".

Marin oferuje tylko zmiennopunkty. Giant ma tez rozdzial na rowery z Maestro i prostsze=tansze, konstrukcje - Pistol.
yes taem

#32 giant2000

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 38 postów

Napisano 03 grudzień 2005 - 21:38

A jak juz sie pytam o ten rower to moze upewnicie mnie -
Yakuza Aniki ma stery klasyczne (nie zintegrowane)?? prawda??
"HEADSET FSA 1.5 TO 1-1/8 REDUCER STEEL"
dziex za cierpliwosc

#33 szakq

Stary wyjadacz

• Elita
  • 4351 postów

Napisano 04 grudzień 2005 - 16:41

chyba tu jest inny problem choc moge sie mylic bo moj techniczny angielski jest taki sobie.
rower faktycznie nie ma zintegrowanych sterow ale ma glowke na powiekszone stery 1.5 cala z redukcja do rurek sterowych 1 1,8 cala dosc nietypowy zestaw sterowy jednak manitou ma widelce na 1.5 cala(niestety tutaj nie pisze czy akurat ten ktory jest w nim zamontowany jest w tym standardzie)wiec moze ta redukcja jest tylko dodana zeby ulatwic ewentualna wymiane amorka w przyszlosci ale fabrycznie nie jest montowana

#34 giant2000

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 38 postów

Napisano 04 grudzień 2005 - 19:57

dziex a lot

Pozdro

#35 Gość_Andref_*

• Gość

Napisano 22 luty 2006 - 20:54

Kilka osob wczesniej pisalo o systemie zawieszenia Schwinna. Czy ktos moglby przyblizyc dzialanie tego systemu (jak sie sprawdza, do jakiego rodzaju zawieszenia go zakwalifikowac).
Link do fotek:
http://img364.images...?image=24gl.jpg
http://img484.images...?image=76qg.jpg

#36 riker

Master

• Elita
  • 1562 postów

Napisano 09 marzec 2006 - 21:52

to jest system bardzo ciekawy. Glownie z uwagi na wiek konstrukcji. Mozna powiedziec, iz jest to zmiennopunkt z bardzo ciekawym umiejscowieniem (dodatkowe mocowanie przytwierdzone co rury suportu) ogniwa suportowego.

Zasada jest podobna do innych typow vpp, aczkolwiek w tych systemach olbrzymia role ma precyzyjne ustawienie wzgledem siebie poszczegolnych pktow obrotu. To jaka jest progresja, przelozenie czy wspolpraca z naciagiem lancucha, sprawia iz jeden system jezdzi wspaniale, a drugi juz znacznie gorzej. Inne moga byc tez zalozenia konstrukcyjne, wiecej komfortu badz sztywniejszy uklad.

Roweru tego nie znam, acz to leciwa konstrukcja. Mocowanie tarczowki (ho!) na system 52mm, starutki RS Deluxe......i nowe fanty.

Nie mam pojecia jak rower ten bedzie sie sprawowal, wiem ze nie wszystko zloto co sie zwie wirtualem......no i na dzien dzisiejszy, prawdopodobnie 7-8 lat po tym schwinnie, technologia poszla daleeko.

na nowych modelach opracowanych na bazie i-drive'a zwanych "rocket" jezdzilem i sa to rowery swietne.....acz niesprzedawalne.

Użytkownik riker edytował ten post 09 marzec 2006 - 21:54

yes taem

#37 Gość_Andref_*

• Gość

Napisano 17 marzec 2006 - 21:50

Kilka spostrzezen:
1. Rama nie jest tak stara jak Ci sie wydaje, to rocznik 2001, kupiona w listopadzie 2005 jako nowka sztuka.
2. Fakt, damper jest stary, rozwazam zakup czegos powietrznego, aktualnie poluje na okazje.
3. Z mocowaniem tarczowki mam mala zagwostke, bo nie wiem jak co z nim zrobic (podobno pasuje adapter Treka).
4. Co do dzialania - rama z tym damperem ma 90mm skoku, co do mojej jazdy jest w zuppelnosci wystarczajace, dziala bardzo czule i plynnie, podczas normalnej jazdy nie pompuje (tzn pompuje na tyle ze tego nie zauwazam).
5. Ostatnio mialem w rekach rower na identycznej ramie jak moja, obwieszony fantami z najwyzszej polki Sid'y, XTR, WCS. Wazyl dokladnie 10 330gr.

#38 riker

Master

• Elita
  • 1562 postów

Napisano 23 marzec 2006 - 00:04

czyli lezala 4 sezony.........fakt, to schwinn. niesprzedawalny, jak juz wspomnialem.

Adaptery sa dostepne i nie pasuje tam trekowski, ktory spotykamy w garkach, klajnach i trekach. Mozna jednak dostac przejsciowke na rynku za ok. 35 usd.

rower ciekawy i pewnie nie zly. oryginalny, a czy dobry........hmmm...sam bym chetnie sprawdzil.

Zaznacze, ze produkty schwinna z wysokiej polki na poczatku lat 2OOO byly znakomite.........serie "homegrown" to majstersztyki......i klasyka. biale kruki, ponoc tracono sporo kaski na kazdej ramie, tak drogie i wyrafinowane byly......no i ta paskudna marka nie pozwalala ich sprzedaz za godna cene.

do dzis walaja sie po e-bay'u.......a rowery to pierwszorzedne.
yes taem

#39 Gość_Andref_*

• Gość

Napisano 27 marzec 2006 - 20:37

Wyświetl postUżytkownik riker dnia 23.03.2006, 00:04 napisał

Adaptery sa dostepne i nie pasuje tam trekowski, ktory spotykamy w garkach, klajnach i trekach. Mozna jednak dostac przejsciowke na rynku za ok. 35 usd.
Moglbys go poszukac w sieci, i puscic link, zebym wiedzial czego szukac? Bede zobowiazany :)

#40 riker

Master

• Elita
  • 1562 postów

Napisano 28 marzec 2006 - 21:25

http://www.discbrakeadapters.com/fs_show_i...s.php?item_id=8
yes taem