[ tylne zawieszenia ] kompendium
Napisano 16 listopad 2005 - 15:44
Dalej jesli full buja na stojaco jezdzic na siedzaco(odwrotnie malo prawdopodobne)co oczywiste
Wiedziec czego sie potrzebuje jak ustawic zawieszenie zeby pracowalo dla nas najlepiej(cisnienia objetosci naprezenia przelozenia itp itd)
Jesli nasz fuulik ma wady jak np odbijanie lub bujanie na malej tarczy a na sredniej one sa prztlumione natomiast na duzej zawieszenie sie usztywnia to uzywac takiej koronki suportu ktora zapewni nam jak najlepsze w danej chwili zachowanie zawieszenia kompensujac to odpowiednia zmiana na kasecie tak aby wygodnie nam sie jechalo.
Sam fulla nie mam ale troche jezdzilem na rowerach znajomych i troche wiem z netu i gazet.
Rowery
Napisano 19 listopad 2005 - 02:12
Zatem jesli ja na sztywniaku generalnie i niemal wylacznie jezdzilem z siodelka to powinna mi byc latwiej przestawic sie na ewentualny zawias?
I po wtore jak rozumiem kazdy full siadzie jak sie szarpnie korba na stojaco. Nawet ten najbardziej kosmicznie wybajerowany...
OSTRO!
I.
Napisano 19 listopad 2005 - 02:23
A do przed-przedmowcy nie ma co dodac. Ma 100% racji, choc nie ma fula.
Napisano 24 listopad 2005 - 00:01
A nawiasem mowiac "sztywniak" tez ma amortyzacje tylu, trzeba po prostu umiec to robic!
Napisano 24 listopad 2005 - 01:45
crazybiker napisał:
A nawiasem mowiac "sztywniak" tez ma amortyzacje tylu, trzeba po prostu umiec to robic!
No ale chyba nie 6' amortyzacji
OSTRO!
I.
Rowery
Napisano 24 listopad 2005 - 05:36
#27 Gość_Anonymous_*
Napisano 24 listopad 2005 - 19:09
Paweł Żurek
Napisano 30 listopad 2005 - 13:49
riker napisał:
Iron Horse DW-link ( i BMG licencjonujace ten syst. )
Czytam co piszecie i mi sie w glowie maci za szok.
Czy ten ma wirtualna zawieche??
http://www.ironhorsebikes.com/freeride/yak...uza_aniki.shtml
Pytanie #2
Czy to jest jednozawiasowy system
Pytanie #3
Czy to jest sprezyna progresywna
Napisano 30 listopad 2005 - 14:40
single pivot wskazuje na jednozawiasowca i choc na zdjeciu tego super wyraznie nie widac takim walsnie jest
pyt1
nie ma
pyt2
tak
pyt3
kazda sprezyna jest progresywna,liniowa jest tylko w pewnym zakresie swojego ugiecia z opisu nie wynika jaki jej zakres charakterystyki postanowili uzyc konstruktorzy ale zakladam ze skoro to maszyna do fr to bedzie liniowa z progresywna pod koniec
Napisano 30 listopad 2005 - 23:25
Napisano 02 grudzień 2005 - 14:17
IH stosuje madara polityke, oferujac w kazdej z kaegorii rowerow mtb, model o niedrogim syst. jednozawiasowym, oraz drozszego "brata" z systemem wirtualnym - "DW-Link".
Marin oferuje tylko zmiennopunkty. Giant ma tez rozdzial na rowery z Maestro i prostsze=tansze, konstrukcje - Pistol.
Napisano 03 grudzień 2005 - 21:38
Yakuza Aniki ma stery klasyczne (nie zintegrowane)?? prawda??
"HEADSET FSA 1.5 TO 1-1/8 REDUCER STEEL"
dziex za cierpliwosc
Napisano 04 grudzień 2005 - 16:41
rower faktycznie nie ma zintegrowanych sterow ale ma glowke na powiekszone stery 1.5 cala z redukcja do rurek sterowych 1 1,8 cala dosc nietypowy zestaw sterowy jednak manitou ma widelce na 1.5 cala(niestety tutaj nie pisze czy akurat ten ktory jest w nim zamontowany jest w tym standardzie)wiec moze ta redukcja jest tylko dodana zeby ulatwic ewentualna wymiane amorka w przyszlosci ale fabrycznie nie jest montowana
Napisano 04 grudzień 2005 - 19:57
Pozdro
#35 Gość_Andref_*
Napisano 22 luty 2006 - 20:54
Link do fotek:
http://img364.images...?image=24gl.jpg
http://img484.images...?image=76qg.jpg
Napisano 09 marzec 2006 - 21:52
Zasada jest podobna do innych typow vpp, aczkolwiek w tych systemach olbrzymia role ma precyzyjne ustawienie wzgledem siebie poszczegolnych pktow obrotu. To jaka jest progresja, przelozenie czy wspolpraca z naciagiem lancucha, sprawia iz jeden system jezdzi wspaniale, a drugi juz znacznie gorzej. Inne moga byc tez zalozenia konstrukcyjne, wiecej komfortu badz sztywniejszy uklad.
Roweru tego nie znam, acz to leciwa konstrukcja. Mocowanie tarczowki (ho!) na system 52mm, starutki RS Deluxe......i nowe fanty.
Nie mam pojecia jak rower ten bedzie sie sprawowal, wiem ze nie wszystko zloto co sie zwie wirtualem......no i na dzien dzisiejszy, prawdopodobnie 7-8 lat po tym schwinnie, technologia poszla daleeko.
na nowych modelach opracowanych na bazie i-drive'a zwanych "rocket" jezdzilem i sa to rowery swietne.....acz niesprzedawalne.
Użytkownik riker edytował ten post 09 marzec 2006 - 21:54
#37 Gość_Andref_*
Napisano 17 marzec 2006 - 21:50
1. Rama nie jest tak stara jak Ci sie wydaje, to rocznik 2001, kupiona w listopadzie 2005 jako nowka sztuka.
2. Fakt, damper jest stary, rozwazam zakup czegos powietrznego, aktualnie poluje na okazje.
3. Z mocowaniem tarczowki mam mala zagwostke, bo nie wiem jak co z nim zrobic (podobno pasuje adapter Treka).
4. Co do dzialania - rama z tym damperem ma 90mm skoku, co do mojej jazdy jest w zuppelnosci wystarczajace, dziala bardzo czule i plynnie, podczas normalnej jazdy nie pompuje (tzn pompuje na tyle ze tego nie zauwazam).
5. Ostatnio mialem w rekach rower na identycznej ramie jak moja, obwieszony fantami z najwyzszej polki Sid'y, XTR, WCS. Wazyl dokladnie 10 330gr.
Napisano 23 marzec 2006 - 00:04
Adaptery sa dostepne i nie pasuje tam trekowski, ktory spotykamy w garkach, klajnach i trekach. Mozna jednak dostac przejsciowke na rynku za ok. 35 usd.
rower ciekawy i pewnie nie zly. oryginalny, a czy dobry........hmmm...sam bym chetnie sprawdzil.
Zaznacze, ze produkty schwinna z wysokiej polki na poczatku lat 2OOO byly znakomite.........serie "homegrown" to majstersztyki......i klasyka. biale kruki, ponoc tracono sporo kaski na kazdej ramie, tak drogie i wyrafinowane byly......no i ta paskudna marka nie pozwalala ich sprzedaz za godna cene.
do dzis walaja sie po e-bay'u.......a rowery to pierwszorzedne.
#39 Gość_Andref_*
Napisano 27 marzec 2006 - 20:37
Użytkownik riker dnia 23.03.2006, 00:04 napisał
Napisano 28 marzec 2006 - 21:25