Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[ tylne zawieszenia ] kompendium

241 odpowiedzi w tym temacie

#241 cynamon

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 9
  • 707 postów
  • Imię:Paweł
Garaż Rower

Napisano 15 maj 2012 - 20:23

Wyświetl postUżytkownik refixedlife dnia 15 maj 2012 - 16:48 napisał

Napisałeś ze na tłoczku masz więszy skok, ale on i tak nic przecież Ci nie da z racjii tego ze skok jest określony budową ramy i ewentualnie moze być rama o zmiennym skoku, a tak jak piszą koledzy wkładając damper o większej długosci popsuć geometrię zawieszenia i wgl dziwne ze udało CI się go tam upchac ;)

Mamy archeologów na forum :laugh: ale odpowiedzieć mogę.

Od tamtego czasu miałem już 3 różne ramy i o ile pamiętam wtedy był Duncon Mastiff. Założyłem do niej damper o takiej samej długości jak fabryczny DNM, tylko że o większym skoku. Może raczej o standardowym skoku dla tej długości dampera, bo chyba ten DNM miał jakiś krótszy skok.
Widocznie rama miała na tyle tolerancji, że wahacz mógł ugiąć się kilka (kilkanaście) milimetrów więcej. Geometrii nie zmieniłem, bo długość dampera była taka sama. Tzn, teoretycznie coś tam zmieniłem, ale przy wyprostowanym zawieszeniu (nieobciążonym) geometria była taka sama.

Tamtej ramy szybko się pozbyłem, bo wiele rzeczy mi w niej nie odpowiadało..

Rowery

• admin

#242 emilio3

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 6
  • 206 postów

Napisano 16 maj 2012 - 22:30

Niektórzu producenci zostawiają trochę miejsca na minimalnie dłuższy damper, tylko często jest tak że traci się odpowiednia geometria ramy i z reguły dobre właściwości trakcyjne ramy, choć pamiętam kiedyś miałem ramę merida big air i tam oryginalnie był montowany 190 mm damper (50mm skoku tłoka), a ja wsadziłem 215 mm ( 60 mm skoku tłoka) geo się zmieniła tyle ze ja to zniwelowałem innym dłuższym widelcem z większym skokiem i śmigało to nawet fajnie przez wiele lat. ale czasem widze niektórych ludzi którzy przychodzą na serwis i mają takie ciekawostki zamontowane że głowa mała.
Ogólnie nie polecam tego typu praktyk i wiem że w meridzie ninety six oraz meridzie one twenty nie da się wsadzić dłuższego dampera bo kiedys z ciekawości i nudów zimowej pory mierzyłem.