[maska] Jaka maska filtrująca powietrze do jazdy po mieście?
Napisano 05 luty 2012 - 09:46
Maska wyeliminuje jedynie pyły zawieszone, nie gazy. Dla mnie to przerost formy....
Rowery
Napisano 06 luty 2012 - 16:20

The faster you are, the slower life goes by.
Napisano 06 luty 2012 - 16:58
Wystarczy większy mróz i bezwietrzna pogoda i robi się ciężko :/ Zwłaszcza jeśli przejechać przez biedniejszą dzielnicę, gdzie pali się w piecu śmieci. Nawet dziś idąc z pracy przeszedłem przez taką chmurę, że aż na gardle poczułem ten syf.
Z 2-3 razy zrezygnowałem tej zimy z jazdy, tylko ze względu na złą jakość powietrza. Kilka razy, gdy nie zrezygnowałem, pomyślałem o tym, że taki trening może nie całkiem służyć mojemu zdrowiu. Zacząłem zastanawiać się nad jakąś maską właśnie.
Napisano 13 luty 2012 - 18:33
A w mroźne dni to normalna sprawa, że tylko oczy widać
Jakbym jeździł w takiej maseczce i zapytałby się mnie ktoś co to jest, to co? Powiem, że chcę mieć czyste, górskie powietrze w płucach:) Jak jakiś pedancik...
Rowery
Napisano 13 luty 2012 - 19:57
Użytkownik wojtus025 dnia 13 luty 2012 - 18:33 napisał
A w mroźne dni to normalna sprawa, że tylko oczy widać
Jakbym jeździł w takiej maseczce i zapytałby się mnie ktoś co to jest, to co? Powiem, że chcę mieć czyste, górskie powietrze w płucach:) Jak jakiś pedancik...
Ano właśnie w Polsce przeszkadza mentalność w tej kwestii. Wyśmiewanie, szydzenie itd. są na porządku dziennym. Podobnie np. w airsofcie ludzie nie stosują pełnej ochrony twarzy i kończą z ułamanymi jedynkami - bo mówią, że jest to śmieszne i psuje to klimat ; )
Użytkownik radradish edytował ten post 13 luty 2012 - 19:58
Napisano 13 luty 2012 - 20:39
Jak kogoś ciekawi, to tutaj sobie można poczytać: http://stacje.katowi....pl/monitoring/
Dla PM10 norma jest 50. Odczyty co godzinę z dzisiaj:
Godzina 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Odczyty 1145 858 854 915 864 804 843 884 874 847 727 606 421 237 201 125 179 225
Napisano 13 luty 2012 - 22:05
Użytkownik Niedźwiedź dnia 04 luty 2012 - 22:42 napisał
Faktycznie! To że się nie widziało kogoś innego w masce, z automatu musi przekreślić zasadność jej stosowania? A jakby tak czasem samodzielnie pomyśleć. Przeczytać np aktualne pomiary zanieczyszczen powietrza...
No właśnie, a jaki smog mamy w polskich miastach, a jaki w Pekinie?
Krakowianin za miastem przeżywa szok tlenowy
Laryngolodzy już zaczynają używać terminu "krakowski nos"
Poza tym nie wiem czy ktoś pomyślał o tym, że jadąc rowerem mamy przyspieszoną akcję serca, oddychamy częściej i głębiej. Nie trzeba być geniuszem, żeby wydedukować, że w ten sposób więcej smogu przepuszczamy przez płuca niż idąc spokojnie ulicą.
Czy ktoś wie, gdzie w Polsce można kupić właśnie maski przeznaczone do ruchu ulicznego?
Napisano 13 luty 2012 - 22:16
Napisano 14 luty 2012 - 06:53
Użytkownik emigie dnia 13 luty 2012 - 22:05 napisał
Napisano 14 luty 2012 - 07:24
Kolarstwo to jedna z najtrudniejszych dyscyplin sportu. Nawet najgorszy kolarz jest wciąż wybitnym sportowcem...
...Nadjeżdzają znienacka. Zawsze cicho, zawsze szybko. Atakują człowieka przyzwyczajonego do zwracania uwagi na odgłsy jezdni. Budzą popłoch, bo dokąd uciekać z ... chodnika. Rowerzyści
Napisano 14 luty 2012 - 08:46
Jesli smog potrafi spowodowac, ze nie widac slonca w bezchmurny poranek, to moge rownie dobrze napisac, ze pisze z Szanghaju...
Nie wiem co to za podly zwyczaj, zeby polemizowac z faktami. Cyferki z monitoringu nie przemawiaja do Ciebie? Artykulu o Krakowie nie zrozumiales? To wychyl glowe z Lodzi i przyjedz zaciagnac sie slaskim powietrzem po mroznej, bezwietrznej nocy. Moze zaczniesz rozumiec, o czym pisze.
Napisano 14 luty 2012 - 09:22
Nie wyśmiewam się z Ciebie, raczej próbuje przekonać do racjonalnego podejścia do życia.
Kolarstwo to jedna z najtrudniejszych dyscyplin sportu. Nawet najgorszy kolarz jest wciąż wybitnym sportowcem...
...Nadjeżdzają znienacka. Zawsze cicho, zawsze szybko. Atakują człowieka przyzwyczajonego do zwracania uwagi na odgłsy jezdni. Budzą popłoch, bo dokąd uciekać z ... chodnika. Rowerzyści
Napisano 14 luty 2012 - 09:54
Też mam obawy czy w takiej masce da się intensywnie trenować. W takiej sytuacji jaka jest na śląsku spróbować zawsze warto.
Napisano 14 luty 2012 - 10:35
Odnośnie tematu maski- potrafię zrozumieć zasadność używania takiej maski- rzeczywiście spośród miejskich zanieczyszczeń pył PM10 jest najbardziej niebezpieczny ze względu na fakt osadzania się w pęcherzykach płucnych, nie mówiąc o substancjach rakotwórczych zaadsorbowanych na powierzchni każdej z cząsteczek. Płuca praktycznie nie są w stanie oczyścić się z takiego zanieczyszczenia. Osoby, które mają w rodzinie astmatyków, alergików, czy też same są alergikami powinny obawiać się rozwoju astmy u siebie i przebywanie w takim mieście jak Kraków temu sprzyja. Dlaczego w czasie wysiłku ma to większy sens niż w czasie zwykłego spaceru- bo przez płuca przepływa kilka-kilkanaście razy więcej powietrza.
Wg mnie nie ma to zupełnie nic wspólnego z "ekologią", to zwykłe dbanie o zdrowie, więc jeśli ktoś tego chce, absolutnie nie można go wyśmiewać czy krytykować, zwłaszcza, że zagrożenie jest realne (choć nie wiem czy akurat w Poznaniu, który jest przewiewnym miastem), a nie urojone jak to bywa w przypadku "ekologów".
Aha- jeszcze w sprawie postu założycielskiego- autor chce się chronić przed spalinami, a te są akurat najmniej groźne, właściwie gdyby gdzieś było ich 5 razy więcej, a nie byłoby pyłu pm10, to byłoby cudownie.
Użytkownik CMIK edytował ten post 14 luty 2012 - 10:39
Napisano 14 luty 2012 - 15:47
Stan alarmowy zanieczyszczenia powietrza odwołany! - Wieści - MM Moje Miasto
Napisano 14 luty 2012 - 18:05
Jestem realistą i Przepraszam jeśli Cię urażę: zawracasz sobie głowę spalinami, gdzie na 99,99 % od nich nie umrzesz, życie jest zbyt krótkie by się przejmować tym, że wdycham spaliny, kiedy jutro może mnie potrącić samochód < nie uważasz ?
Użytkownik seebcioo edytował ten post 14 luty 2012 - 18:05
http://mtb.kielce.pl ;> Polska ;> Świętokrzyskie ;> Kielce ;> Teren stworzony dla rowerów :-) http://www.ckbikeshop.pl
Napisano 14 luty 2012 - 18:07
Użytkownik Pixon dnia 14 luty 2012 - 09:22 napisał
Bądź uprzejmy zauważyć, że ten artykuł to tylko relacja ze spotkania "specjalistów od ochrony środowiska oraz urzędników odpowiedzialnych za politykę ochrony powietrza".
Zwróć też uwagę, że ja przytoczyłem dane nie od Greenpeace'u, tylko ze strony WIOŚ. Każdy Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska prowadzi monitoring jakości powietrza. Dane dostępne są na bieżąco.
Min: 25
Max: 248
Avg: 109.45
U mnie wczoraj w nocy było najwięcej 1145, a do południa odczyty wahały się między 800 a 900. Dostrzegasz subtelną różnicę? Czy dalej będziesz się upierał i stawiał mnie w roli szalonego ekologa?
Przejrzałem wyniki monitoringu dla Poznania i Warszawy. Wyniki podobne jak w Łodzi - na ogół poniżej 200. Dodam, że 200 to poziom alarmowy, jest to 4 krotne przekroczenie normy, która wynosi 50.
To akurat nie ma nic do rzeczy, bo rozmawiamy o smogu, a nie o tym czy marcinusz przeprowadza staruszki przez ulice. Od kiedy rolą moderacji jest zaniżanie poziomu dyskusji?
Użytkownik CMIK dnia 14 luty 2012 - 10:35 napisał
Z tego artykułu na Gazecie wynika, ż pm10 to sprawka również samochodów. Tyle że jest to duuuużo mniejsza skala niż w przypadku tzw. niskiej emisji.
Użytkownik radradish dnia 14 luty 2012 - 15:47 napisał
Poziom alarmowy zanieczyszczenia powietrza! Dzieci powinny zostać w domu! - Wieści - MM Moje Miasto
http://195.216.117.228/iseo/ - tu sobie można obejrzeć raporty dla Poznania. Wystarczy wybrać raport miesięczny dla PM10 w odpowiedniej stacji w Poznaniu. Jak ktoś jest ciekawy, jak jest u niego to googlać "monitoring jakości powietrza"+nazwa miasta wojewódzkiego.
Ja dziś kibluję w domu kolejny dzień. Szkoda mi płuc. W nocy ma przyjść front z silnym wiatrem i mam nadzieje, że rozwieje ten syf. Też nie wyobrażam sobie treningu w masce, a to ze względu na mój wiecznie cieknący nos przy tych temperaturach. Ale nie wykluczam, że spróbuję coś nabyć na kolejną zimę. Albo trzeba uciekać z powrotem w rodzinne strony, bo tam takich problemów nie było.
Napisano 14 luty 2012 - 18:27
Ciekawe jak taka maska sprawdziłaby się w przypadku alergików. Maska + szczelne okulary i być może dałoby się jeździć nawet w okresie dużego zapylenia.
Napisano 14 luty 2012 - 19:47