Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[rower] Modernizacja starego czy składanie nowego?

modernizacja składanie nowego upgrade do 2k

• Nie możesz odpowiedzieć
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 rudek102

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 22 postów
  • Imię:Kuba
Garaż Rower

Napisano 29 styczeń 2012 - 13:34

Witam, otóż mam pewien dylemat. Zaczynając od strony materialnej, mam do dyspozycji 2000 zł - zbierane przez cały rok (w sumie to nie wiedziałem co z nimi robic).
Zeszły rok przejeździłem na Grandzie ( foto w moim profilu). Może dla niektórych z was niezbyt bogaty dystans ale dla mnie to dośc dużo (750 km).

Do rzeczy : Nie wiem, czy opłaca się go w jakiś sposób ulepszac ( chciałem kupic amortyzator, bo na sztywno jazda jest strasznie męcząca, koła są bardzo ciężkie (4,8 kg za parę gotową do drogi), więc je też warto było wymienic). Nie powiem - 15-kilogramowy rower jest dośc ciężki jak na moje 55 kg wagi.

Przeszła myśl, by zostawic tego, a złożyc sobie nowego. Myślałem o kupnie ramy No Saint Urian (bodajże ponad 5 stówek) i sukcesywne kupowanie osprzętu do niej. Jeżeli wybrałbym tę opcję, dograł bym sobie fajny rowerek do 2 k?

Co myślicie o tych dwóch propozycjach? Dodam, że w tym roku planuję robic wycieczki rzadsze a dłuższe (80 - 100 km), a czytałem że te ramy No Saint'a mają dosyc rekreacyjną geometrię, co mi bardzo pasuje.

Podsumowując, proszę o propozycję i rady.
Pozdrawiam, Kuba

Rowery

• admin

#2 premier2

Master

• Mod Team
  • Reputacja: 45
  • 2059 postów
  • Imię:Przemek
Garaż Rower

Napisano 29 styczeń 2012 - 13:47

kolega zajrzał do TEGO tematu??

#3 rudek102

Świeżak

• Użytkownik
  • 22 postów
Garaż Rower

Napisano 29 styczeń 2012 - 15:13

Tak, zajrzałem i przeczytałem, ale nie znalazłem tam odpowiedzi na mój "dylemat".

#4 blackiwan

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 5
  • 207 postów
  • Imię:Daniel
Garaż Rower

Napisano 29 styczeń 2012 - 17:48

Złożyć,kupić nowy.

#5 dejtrejder

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 22
  • 318 postów
  • Imię:Paweł
Garaż Rower

Napisano 10 luty 2012 - 15:53

Oczywiście, że kupić nowy albo złożyć. Tyle, że składanie roweru za 2000 zł mija się z celem bo poszczególne komponenty wyjdą razem drożej niż kompletny rower w sklepie. Trzeba by wszystko przeliczyć uwzględniając czas poświęcony na składanie i robociznę w serwisie. Domyślam się bowiem, że kompletnie wyposażonego warsztatu to ty w domu nie masz.
Skoro w ciągu całego sezonu przejeżdżasz dystans jaki inni robią w dwa tygodnie to tym bardziej sklepowy standard będzie lepszym wyborem.

Rowery

• admin

#6 stpman

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 1
  • 296 postów
  • Imię:Kamil

Napisano 10 luty 2012 - 16:15

Kupić nowy rower. Modernizacja tego się nie opłaca, bo trzeba by zmienić praktycznie wszystko. Masz tam chyba główkę 1", czyli chcą kupić amortyzator (a nie uginacz) musiałbyś zmienić ramę, mostek i pewnie kierownicę. Zmiana ramy to pewnie zmiana sztycy, może suportu itd. Ten rower masz fajny do jazdy na zakupy, do kościoła. Zapniesz i raczej nie ukradną. Zostawiłbym go sobie,
Składanie wychodzi drożej i ma sens gdy potrzebujesz indywidualnego sprzętu, lub masz duży budżet.
W przypadku składania sporo kosztuje robocizna i wydawałoby się pierdoły takie jak nyple, dętki, gripy, linki, pancerze, zaciski, jakieś tam końcówki pancerza, końcówki linek, podkładki itp. Niby 0,5zł, 2zł, 10zł, itd, ale w ostatecznym rozrachunku robi się z tego spora kwota.
Moim zdaniem najkorzystniej jest kupić dobry rower, a po jakimś czasie wymienić najsłabsze elementy na lepsze.

Użytkownik stpman edytował ten post 10 luty 2012 - 16:24

#7 rudek102

Świeżak

• Użytkownik
  • 22 postów
Garaż Rower

Napisano 11 luty 2012 - 12:59

Pozostaje mi tylko monitorowac rynek w poszukiwaniu okazji, a jak kupno w tym roku nie wypali, to na starym też się pojeździ.
Żeby tylko pogoda i czas był - dlaczego nie !

#8 kolumbik

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 4 postów
  • Imię:Mariusz

Napisano 12 luty 2012 - 12:42

Też mam starego baranka, kiedyś duzo na nim jeździłem, i bardzo dobrze wspominam jazdę na nim. Teraz jeżdżę na jakimś trek.. też fajny, ale jak na nim jeżdżę to zawsze porównuję jazdę ze starym barankiem i uważam że na nim było lepiej.. Postanowiłem że w tym roku wyciągnę stary rower z garażu po chyba 10 latach i daję od serwisu w celu wymiany prawie wszystkich podzespołów, wstępnie wyliczyłem że koszt powinien zamknąć się w ok. 1k. Ale wartość sentymentalna bezcenna ;)