Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[Rower] Zaniedbany rower - od czego zacząć ?

• Nie możesz odpowiedzieć
46 odpowiedzi w tym temacie

#41 Siurak

Amator

• Użytkownik
  • Reputacja: 11
  • 77 postów
  • Imię:Łukasz
Garaż Rower

Napisano 09 luty 2012 - 13:59

A ja od siebie dodam tyle. Po 1 zacząć jeździć na tym rowerze - w praniu wyjdzie co powinieneś wymienić a co Ci wystarcza do Twojej jazdy. To co drażni Cię ze względów estetycznych lub jest po prostu zepsute próbuj naprawić we własnym zakresie (przy okazji nauczysz się czegoś) a ja się nie uda to kupować nowe.

Jeśli jeździsz głównie po asfalcie, a leśne ścieżki to typowe ubite dróżki obecny sprzęt powinien wystarczyć. Jeśli nie to niestety kieruj się w stronę nowego roweru. Amortyzatora nie kupisz sensownego bo masz stery 1". Wymiana napędu też pewnie nie wchodzi w grę bo na 90% z tyłu nie założysz kasety tylko wolnobieg. Wolnobieg ma to do siebie, że ośka łamie się w nim i wygina co chwile, więc aby zmienić napęd musiał byś też kupić koła.

Sam mam podobny rower, chociaż w stanie dużo gorszym (Twój wygląda jak nówka :)) i próbowałem zrobić to co Ty. Wyszło mi, że sens ma tylko przesmarowanie i jeżdżenie, bo wszelkie zmiany na nowe części przekraczają kosztami kupno dużo lepszego używanego roweru.

Rowery

• admin

#42 LUKASZ1980

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 34 postów
Garaż Rower

Napisano 12 luty 2012 - 22:22

Taka drobna uwaga,a wsadzi tam jakiś suport.Niewiem może się nieznam, ale tam są jeszcze miski.
W taki rower nie opłaca się inwestować,wymienic co zepsute i zajeździć sprzęt.

#43 beskid

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 47
  • 856 postów
  • Imię:Bartek

Napisano 12 luty 2012 - 22:53

Stary suport w każdej chwili możesz wymienić na odpowiedni pod korbę wkład suportu i po kłopocie.

Na podobnym sprzęcie co posiadasz zrobiłem tysiące kilometrów po szosie i w lekkim terenie więc nie ma co przesadzać jak nie masz zamiaru poruszać się w cięższym terenie. Tekstów o niemożliwości jazdy nawet po górach bez przedniego amortyzatora (coś się połamie) nie będę komentował bo to zwyczajna herezja. Wszystko zależy od prędkości i techniki jazdy.

Zapewne masz tam wolnobieg więc nawet nie myśl o zamianie napędu na tej ramie (tylne widełki - mocowanie) na kasetę bo w dłuższej perspektywie się to nie sprawdzi.

Cytat

jak zamierzasz napęd kupować to koniecznie inwestuj w 9biegowy np alivio nowe jest w przystępnej cenie
Jasne na pewno się sprawdzi na tych tylnych widełkach :thumbsup: :wallbash:

Użytkownik beskid edytował ten post 12 luty 2012 - 22:59

#44 czervco

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 7
  • 173 postów
Garaż Rower

Napisano 12 luty 2012 - 22:58

A ja ci radzę kupno jakiegoś nowego rowerka, Teraz wyprzedaże są nawet za 1000 zł dostaniesz coś z krossa albo kelly'sa naprawdę nie warto inwestować w dobrego amora i napęd alivio tak jak niektórzy radzą 9 rzędówkę bo i po co .? Po pierwsze 8 stanowczo starczy a i łańcuch grubszy to się mniej zużywa. Moim zdaniem nowy rower bo za dużo do zmian a i rama nie jakaś cudowna. Pozdrawiam takie moje zdanie :)

#45 asked

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 31 postów
Garaż Rower

Napisano 13 luty 2012 - 12:43

Jasne...wszyscy tu mają rację ale dorzucę swoje 5 groszy.

Zastanów się do czego będzie Ci potrzebny rower... Jeśli zaczynasz przygodę z rowerem napraw to co uszkodzone + dokup to co niezbędne w rowerze i 1 sezon przejeździsz.
W praktyce wyjdzie co masz do wymiany a co jeszcze pociągnie.

Zastanów się jaki rower chcesz mieć i zrób sobie kosztorys ewentualnej rozbudowy i wtedy dojdziesz do wniosku czy warto rozbudowywać rower czy lepiej kupić nowy. Szczerze gotowe zestawy są dość drogie dlatego możesz kupować części cały sezon oraz poza nim (są wiele tańsze) i na następny rok złożyć w całość nowy rower.
Jestem pewien, że wyjdzie to taniej niż kupny a i będziesz miał satysfakcję jak po grzebaniu przy nim za rok wyjedziesz na DDR...
Poza tym będzie to rower dokładnie taki jaki chciałeś a nie taki jaki Pan Mietek z rowerowego miał na zbyciu.

Polecam taką metodę...

Rowery

• admin

#46 kudlatty

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 12
  • 374 postów
  • Imię:Kuba
Garaż Rower

Napisano 13 luty 2012 - 13:42

Cytat

Jedynie jakiś XCM można szukać

Cytat

Najpierw wymień amorka na jakiegoś SR lub RST

Cytat

Albo RST ale to szit XCM lepszy
Widzicie co piszecie? XCM pod 104 kg? Powodzenia...
Ja był zostawił sztywny widelec bo na takim "nibyamortyzatorze" będzie ci szię gorzej jeździć niż na sztywnym.

Cytat

jak zamierzasz napęd kupować to koniecznie inwestuj w 9biegowy np alivio nowe jest w przystępnej cenie
Dolicz jeszcze piastę (lub całe koło) pod kasetę.

Użytkownik kudlatty edytował ten post 13 luty 2012 - 13:44

Dołączona grafika

#47 Qr3ak

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 5
  • 152 postów
  • Imię:Bogdan

Napisano 13 luty 2012 - 14:33

Według mnie, przy tym sprzęcie co Ty masz to by trzeba zacząć od wymiany ramy. A tak na serio Alivio do tego roweru nie opłaca się, sztyca Thomson Elite albo amoeba no chyba żartujesz (rower zostanie sztyce ukradną :laugh: ). Kupować amortyzator na 1 cal szkoda kasy. Ta rama ma stare stery na 1cal i chyba nie posiada na stałe nawet haka a zrobiona jest ze zwykłej stali takiej jak w makrokeszach . Szkoda inwestować w ten rower napraw co się da jak najtańszym kosztem i niech pożera kilometry. Kupisz nowy rower ten w sam raz będzie na zimówkę.

Użytkownik Qr3ak edytował ten post 13 luty 2012 - 14:37