Skocz do zawartości

[stojaki] List do dyrektora sklepu Tesco

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej.

Jest pewien sklep Tesco, który bardzo często jest moim punktem przystankowym w trasach, jeżeli chodzi o zakupy i regenerację sił. Problem polega na tym, że pod sklepem znajdują się stojaki rowerowe typu "wyrwikółka". Niestety nie ma innej rzeczy, do której można przypiąć rower U-Lockiem. Postanowiłem więc, napisać list, do dyrektora sklepu z prośbą o wymianę "wyrwikółek" na odwrócone "U" :icon_wink: Ktoś powie, że nic nie da, ktoś powie, że się ośmieszam, ale mnie to nic nie kosztuje (no może znaczek i koperta), a może zadziałać.

Chciałbym was prosić, o pomoc w ułożeniu treści listu, aby była maksymalnie skuteczna. Pozwoliłem sobie napisać szkic. Jak myślicie, co powonieniem jeszcze dodać?

Szanowny Dyrektorze sklepu Tesco. Pragnąłbym zwrócić Pańską uwagę na bezpieczeństwo rowerów klientów robiących zakupy w sklepie. Na dzień dzisiejszy pod budynkiem sklepu znajdują się stojaki rowerowe, ironicznie nazywanymi „wyrwikółkami”. Nazwa ta wzięła się ze sposobu kradzieży rowerów zamontowanych w stojakach tego typu. Klient sklepu, zostawiając rower przed sklepem w takim stojaku, jest zmuszony przypiąć go za koło. Złodziej w bardzo prosty sposób odkręca koło i zabiera cały rower, zostawiając nam jedynie przypięte koło... Doskonale jest to przedstawione na krótkim filmie, który znajduje się pod adresem http://www.youtube.com/watch?v=DqnU3XbV7mg. Swoim listem, chciałbym prosić Pana, o wymianę stojaków typu „wyrwikółka” na bardziej praktyczne stojaki typu odwrócone „U”. Stojaki te są znacznie bezpieczniejsze, gdyż umożliwiają przypięcie zarówno ramy roweru jak i kół. Dodatkowo są grubsze, dzięki czemu złodziej nie jest w stanie, w krótkim czasie przeciąć takiego stojaka, w przeciwieństwie do „wyrwikółek”.

Sam jestem zapalonym rowerzystą. Bardzo często zatrzymuję się podczas przejażdżki w sklepie Tesco, aby uzupełnić siły i zapasy, jednak zakupy robię pośpiesznie, gdyż obawiam się o bezpieczeństwo swojego roweru, który jest przypięty do stojaka typu „wyrwikoło”. Stojaki typu odwrócone „U” pozwalają w większym stopniu zabezpieczyć rower, a to przekłada się na dłuższy czas spędzony w sklepie na robieniu zakupów.

Co wy na to? ;)

Napisano

Znaczek i koperta ? Nie lepiej mailem ? Tym bardziej skoro chcesz dać linki do filmów ;)

A jeśli pisać list to oficjalny - czyli odpowiednie ułożenie graficzne poszczególnych elementów (wtedy byłoby Szanowny Dyrektor sklepu Tesco).

No ale to szkic więc może nie brałeś tego pod uwagę. Ja bym dodał jeszcze w takim razie jakieś foto takiego stojaka typu odwrócone U, bo szanowny dyrektor może nie wiedzieć o co chodzi.

Jeśli o stylistykę chodzi (czy jak to tam) to jest troche powtórzeń. Patrzę na to jako uczeń 1 gim. który co tydzień ma możliwość pooglądania swoich prac i usłyszenia wielu przydatnych informacji od wychowawczyni j. polskiego :icon_wink:

W sumie żadne opowiadanie to też nie jest, ale mówię to czego uczą nas w tej szkole :D

• Mod Team
Napisano

Znaczek i koperta? :teehee:

Niech sobie link do youtube przepisuje? :)

W sumie treść merytoryczna wygląda ok, przyczepiłbym się jedynie do interpunkcji:

"Swoim listem, chciałbym prosić Pana, o wymianę stojaków typu „wyrwikółka” na bardziej praktyczne stojaki typu odwrócone „U”" - chociazby tym zdaniu nie potrzeba zadnego przecinka :0)

Napisano

Jacy poloniści kurde :wallbash:

Nie chodzi mi o formę, czy nie ma tutaj błędów interpunkcyjnych, ortograficznych "i te pe". Chodzi mi tylko i wyłącznie o treść merytoryczną. Resztę poprawię przy pisaniu na czysto :P Dodać jakieś fotki tych stojaków, a może zamiast linka dołączyć CD z filmem (będzie bardziej pr000)? Może jakieś inne argumenty dodać?

Muszą wymienić te stojaki :voodoo:

• Mod Team
Napisano

Jeśli wysyłasz pocztą tradycyjną to usuń link :wallbash: Mogłbyś dać fotkę takiego stojaka, jeśl koleś zobaczy jak to wygląda i w jaki sposób można lepiej przypiąc rower to z pewnością zrobi to większe wrażenie na nim.

Napisano

Moim zdaniem będzie ciężko przekonać, w końcu mają już stojak, więc czego się jeszcze czepiają.

Gdzie jest ten sklep? Może warto nawiązać współpracę z miejscowym oficerem rowerowym?

Napisano

Myślę, że nawet konieczny jest list oficjalny - typowa forma urzędowa. Jeżeli wyślesz coś takiego co napisałeś tutaj dyrektor może sobie pomyśleć, że Ci nie zależy i piszesz, żeby pisać, od tak.

Proponuję dodać argumenty (wymiana stojaków przyczyni się do zadowolenia klientów a tym samym niejako zyskiem tegoż sklepu. - no bo kto kupuje w sklepie w którym są jakieś utrudnienia).

Namów jeszcze kilkanaście osób, żeby wysłały podobne prośby (nie mogą być kropka w kropkę takie same). Podejrzewam, że nie wystarczy jednorazowo kilka listów, także trzeba będzie wysyłać kilka co jakiś czas i czekać na rezultat. :D

Napisano

Namów jeszcze kilkanaście osób, żeby wysłały podobne prośby (nie mogą być kropka w kropkę takie same). Podejrzewam, że nie wystarczy jednorazowo kilka listów, także trzeba będzie wysyłać kilka co jakiś czas i czekać na rezultat. :whistling:

Albo zebrać kilka podpisów pod jednym listem :thumbsup:

Napisano

Buchanodozol --> akurat to chyba bardziej podziala, manager Tesco dba o stojaki o tyle ze sa teraz modne i warto miec je przed sklepem dla polepszenia PR, ale jak juz sa i wydano na nie kase, to po co zmieniac? No chyba ze udowodnisz mu Winfor, (udowodnisz, a nie pokazesz filmik) ze takie stojaki sprzyjaja kradzierzom, i oskarzysz go o popieranie zlodziejstwa z rozdmuchaniem sprawy w prasie, moze sie wtedy ugnie. Tak mysla tacy ludzie :).

Napisano

ano...tylko tak na dobra sprawe, to nie spotkalem sie jeszcze z godziwym stojakiem na rower, poza tym kto wozi ze soba 3 mocne zapiecia, ktore musza wazyc chociaz te 3kg i przy kazdym wejsciu do sklepu zabiera ze soba sztyce z siodlem...niby idea sluszna, czepianie sie tez, ale badzmy realistami i uwzglednijmy, ze mieszkamy w polsce...skoro w bialy dzien na ruchliwej ulicy potrafia zepchnac pacjenta z roweru, to czemu mieliby nie podejsc z sekatorem, albo jakims hydraulicznym cudem i nawet odgryzc rurke stojaka

kolejna sprawa...jak ktos pisze niepoprawnie i niedbale oficjalny liscik, to normalny adresat po przeczytaniu najwyzej sie usmiechnie i osobiscie wyrzuci go do kosza

• 3 tygodnie później...
Napisano

Daruj sobie. Jedyne co możesz osiągnąć to to, że zdemontują te stojaki. Tak się stało w jednych ze sklepów wielkoformatowych gnębionego kradzieżami rowerów. Był problem i problemu ni ma.

Napisano

Nigdy nie zostawił bym pod Tesco lub innym Hipermarketem roweru, choćbym nawet przyspawał ramę do stojaka. Żyjemy w takich czasach gdzie nawet składaki giną. Dla mnie powinien być to jakiś parking strzeżony i zamknięty dla rowerów. Czasami staję, jak się wybiorę w weekend na dłuższą trasę na stacji benzynowej gdzie rower widzę i mam go na oku, a czasami poproszę kogoś ze stacji, żeby rzucił okiem. Na takich stacjach za dużego ruchu nie ma w soboty czy niedziele.

Up

prędzej wysłał bym do nich list żeby zaprzestali wciskać ciemnotę ludziom i skończyli produkować makrosh*ty na stalowych kółkach.

Napisano

Nie popadajmy w paranoję. Jak przypnę rower do odwróconego "U" U-Lockiem Kryptonite NY i owinę koła linką kryptonite, to chyba mogę wejść na kilka minut po napój. :)

Napisano

Gdyby list nie podziałał, wkładając rower do stojaka za tylne koło możesz zapiąć go za ramę (tylny trójkąt).

Napisano

Gdyby list nie podziałał, wkładając rower do stojaka za tylne koło możesz zapiąć go za ramę (tylny trójkąt).

Niby tak, ale ten stojak jest zrobiony z rurek o średnicy eee... 0,5 cm? Ktoś kopnie kilka razy i się rozleci. Wpakuje rower do samochodu i tyle :rolleyes:

Napisano

W Katowicach w centrum handlowym Silesia City Center jest parking strzeżony dla rowerów. Stojaków jest na około 20 rowerów i ochroniarz cały czas czuwa na miejscu. Osobiście jeszcze z niego nie korzystałem, ale jak tam przejeżdżam zawsze widać kilka lub kilkanaście rowerów i nie dotarły do mnie do mnie informacje żeby jakiś rowerzysta wracał z zakupami ale bez roweru. Jest to największe centrum handlowe na Śląsku i tam mogą sobie na to pozwolić.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

a ja do każdego sklepu typu tesco, go sport, decathlon itp wchodzę z rowerem. Zagaduję do ochroniarza, i po chwili rozmowy zawsze pozwalają wchodzić. Kupno U-locka za 200zł żeby kupić napój w tesco chyba mija się z celem ? :wallbash:

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...