Skocz do zawartości

[ szosa ] Kącik szosowy

riker

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dla tego zamiast tworzyć lepiej podać link do opracowań, gdzie wszystko ładnie wytłumaczono. Kto ciekawy przeczyta, twórca własnych teori i tak tego nie zrobi i będzie tworzył do bólu.

Także panowie, dajcue na wstrzymanie, bo stukając w klawisze niektórych rzeczy i tak nie wytłumaczymy. Po co się męczyć?

• 3 miesiące temu...
Napisano

Witam , mogę zadać pytanie z innej beczki ?

Kompletuję po kawałku szosę , mam już 5kg części i  teraz zaczyna się zabawa z napędem... Obstaję za układem 2x10 , raczej wszystko z używek , jednak twarde założenia to korby poniżej 600g przy długości 175 , talerze 53/39. Nie wiem na co się "rzucić" : Japończyki ? Amerykanie ? Inne opcje ? Co z czym mogę pomieszać ? 

p.s.   Jedną "ołowianą" szosę już mam...

Napisano

Ja bym z sentymentu polecił Włochów na miksie Potenza/Chorus, ale korba poniżej 600g? Tania zabawka to z tego nie wyjdzie, bo nawet korba karbonowa Chorusa to 680g. No i ciężko będzie o używki Campy, ale szukaj na forum szosowym, chłopaki często sprzedają używki w dobrych cenach.

Napisano

Nie żebym się czepiał , ale chorus to poziom ultegry.... za nisko. Na ebay-u zdarzają się różne rzeczy ( mam familię za wielką wodą ) ale na domiar wszystkiego suport mam BB90. Kicha . Jeśli chodzi o ceny to o nowych mogę zapomnieć ale na używkę mogę sprzedać spodnie  :)

Napisano

S Record to dalej poziom 600g , ale niech tam . Natomiast co dalej ? Klamki mogą być RED a przerzutka tył może być Dura Ace ? Kaseta ? W prawdzie mam teraz Shimano ale zawsze mogę ją zmienić na coś innego . Campa nie toleruje kombinacji ?

Napisano

Tak, Campa nie toleruje kombinacji choć 11s przyjmuje kasety 11s Shimano. Niby są jakieś części pozwalające parować Campę z innymi firmami, ale po co iść tą drogą? Popróbuj Campy, nie jest źle, ale mieszanie Campy z elementami Shimano jakoś tak nie bardzo wygląda :) Można by ewentualnie dać inną korbę np. Rotora czy FSA, często spotyka się taki set.

A tak z innej strony, czemu chcesz aż tak wysokie modele? Co cię uratuje 200g czy łożyska ceramiczne w SR zamiast zwykłych w Recordzie? W Campie jest tak, że mechanizm manetek od Chorusa do SR jest identyczny, drobne zmiany są w samej dźwigni i nie wiem czy w czymś jeszcze, generalnie jest to to samo. T. przerzutki R/SR dostały więcej karbonu, a SR ceramikę, korba pewnie jest delikatnie odchudzona w R i SR + tak samo, ceramika w SR. Kasety R/SR na 4 czy 6 największych koronkach otrzymały tytan na alu pająku w porównaniu do Chorusa, co odbije się dość wyraźnie na trwałości. Generalnie najkorzystniej cena/jakość wypada właśnie Chorus, ale nie namawiam, Campa SR to marzenie wielu tak jak Eagle w MTB :)

Napisano

200g nie wiele , ale 200 tu , 100 tam , 300 jeszcze gdzieś i mój obecny ścigant dorobił się 9kg. Pomimo że mam mix ultegry z Dura Ace.Przyuważyłem na ebay-u że spec ma lekkie korby , jednak pomimo tego że mam bardzo zaprzyjaźniony sklep i zniżki to na nówkę się nie szarpnę..

Napisano

Spoko , jest aluminiak , będzie węglowiec.Póki co wszystko używki - rama , koła , kiera , siodło ... no hamulce mam nowe :) Może jakieś sugestie co do tylnej przerzutki ? Bo klamek jeszcze nie mam.

• 2 miesiące temu...
Napisano

Cześć wszystkim.
Kupiłem nowe opony zwijane Continental Ultra Sport 23mm i dętki 18-28. I nie mogę załozyć opony koło wentyla. Zgrubienie gumy przy mocowaniu wentyla zajmuje całą szerokość obręczy, opona nie ma miejsca. Czy miałem pecha i ten zestaw + moja obręcz nie pasuje do siebie? Czy jeździć tak, czy zwracać towar do sklepu? Czy nie umiem tego założyć?

Na zdjęciu pokazuję jak to wygląda przy napompowaniu do ok. 6 barów.

post-192291-0-38057600-1488796495_thumb.jpg

Napisano

Dokładnie tak, przy zakładaniu dętki nie "wyciągaj" wentyla na maksa z obręczy, tylko zostaw go głębiej, będziesz miał miejsce żeby wsadzić rant opony. dopiero po podpompowaniu trochę, poukładaj ręką oponę i dobij ciśnienie do żądanego. 

Napisano

Dzięki panowie. Nie wpadłem na to ze by tak pokomninować. Stare opony nie rodziły takich problemów. Tylne już jest, zaraz zmieniam przednie i może jeszcze dziś przetestuję. :)

Napisano

Witam 

Mam do was nie typowe pytanie czy ten rower na którym jade jest rowerem szosowym i czy nada się na wystartowanie w zawodach kolarskich amatorów. Bardzo was proszę o odpowiedz ponieważ bardzo zależy mi na tej odpowiedzi z góry dzieki. 

post-202731-0-93369500-1489002943_thumb.jpg

Napisano

Tak, to jest rower szosowy i nadaje się do ścigania na zawodach. Po fotce można jednak wyciągnąć inny wniosek - nie jest on przypadkiem za mały? Wygląda jak na kołach 26" od młodszego brata.

Napisano

Z góry dzięki wam za odpowiedz a za mały troche jest a koła ma 28 ale niestety moje środki finansowe nie pozwalają mi na to aby kupic nowy rower szosowy wieć lepiej mieć taki niż żaden jescze raz wielkie dzieki :)

Napisano

Witam mam do was jeszcze jedno małe pytanko.

mi pierwsze przerzutki tylnie żle przeskakują głownie z jedynki na dwujke i czy z tego powodu przerzutka tylnia czyli ten mechanizm co odpowiada za przezucanie może mi sie od tego zepsuc i czy moge tak jezdzic bez obaw pytam sie bo dosłownie w tym miesiacu jestem bez grosza i nie mam pieniedzy zeby oddac rower do srwisu niewiem czy moge tak jezdzic bardzo bym prosił o odpowiedz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...