Sixer Napisano 2 Marca 2008 Napisano 2 Marca 2008 Ja dziś skończyłem lekture "Stary człowiek i morze" Ernesta Hemingway'a. Taka sobie, ale szybko naszczęście się ją czyta ) A teraz zaczynam "Co ukrywa Lance Armstrong?" Po przeczytaniu 50 stron stwierdzam, że książka ciekawa :_)
QWEY564 Napisano 2 Marca 2008 Napisano 2 Marca 2008 Dżuma Camusa, lektura szkolna... teraz zabieram się za Inny Świat i całą serię książek o Rosji i Rosjanach(matura ustna z polskiego:/) jeszcze muszę odkurzyć stare lektury typu Mickiewicz, Lalka, Kordian, Syzyfowe Prace i Wojnę polskko-ruską Masłowskiej no i szukać kolejnych książek z tematu(Wizerunek Rosji i Rosjan w literaturze polskiej)... p o g r o m
Ślawus Napisano 2 Marca 2008 Napisano 2 Marca 2008 co czytam? aktualnie "Capa. Szampan i krew." Alexa Kershaw'a
Żubr Napisano 8 Marca 2008 Napisano 8 Marca 2008 Ostatnio przeczytałem kilka książek: Klub Dantego Chemia Śmierci Pielgrzym Atlantyda i Agharta Cyfrowa twierdza Kod L. DaVinci Demony i Anioły
QWEY564 Napisano 8 Marca 2008 Napisano 8 Marca 2008 właśnie skończyłem "Opowieść o 47 roninach"... i muszę poszukać większej ilości informacji o tej historii bo sprawa b ciekawa
Mod Team Pixon Napisano 27 Marca 2008 Mod Team Napisano 27 Marca 2008 Coben Harlan Grange Jean-Christophe Autorzy których mogę polecić każdemu lubiącemu książki sensacyjne. Mistrzostwo
qla Napisano 18 Kwietnia 2008 Napisano 18 Kwietnia 2008 Ja skończyłęm czytać "pokój do wynajęcia" , drugi tom opowiadań grozy. teraz mam zamiar poczytywać do poduszki ksiażkę o Bonsai'ach, i może jakąś książkę Koonza..."Twarz" chyba;] Zamówiłem też dzisiaj "Lód" Dukaja...
Qavtan Napisano 20 Kwietnia 2008 Napisano 20 Kwietnia 2008 "Pan raczy żartować, panie Feynman" super książka, która powstała na bazie wywiadów i rozmów z fizykiem, noblistą, dzięki której poznajemy po prostu człowieka, który oprócz tego, że ma wielką wiedzę to i talent do żartów, a także opowiadania o swoich przygodach, gorąco polecam. Jest też druga część tych opowieści, ja z zapałem zabieram się za czytanie
WojteK! Napisano 20 Kwietnia 2008 Napisano 20 Kwietnia 2008 "Kot, który czytał wspak" Polecam, świetny kryminał!
QWEY564 Napisano 20 Kwietnia 2008 Napisano 20 Kwietnia 2008 Ryszard Kapuściński - "Imperium" później:"Zapiski oficera Armii Czerwonej" i "Płomienie" Brzozowskiego ...a w między czasie przeglądam podręczniki od Geografii i historii
Splr Napisano 22 Kwietnia 2008 Napisano 22 Kwietnia 2008 W tym roku czytelnictwo mi zdechło, bo zazwyczaj czytam sporo różnego rodzaju rozrywek typu Ludlum czy Coben z przerywnikami na coś ambitniejszego, ale jak dotąd przerobiłem "Zapiski na pudełku od zapałek" - Umberto Eco (po raz drugi z resztą); "Jak rozmawiać ze ślimakiem" - Stephen Clarke, "Gottland" - Mariusz Szczygieł (polecam), "Google Story" - David A. Vise na chwilę obecną wgryzam się w "Nie ogarniam świata" i "Lapidarium VI" Kapuścińskiego. Przede wszystkim jestem Kapumaniakiem i szczęśliwym posiadaczem prawie całej bibliografii Ryszarda Kapuścińskiego. Moi inni ulubieni autorzy to Tom Sharpe (Nieprzystojne Obnażenie, Zemsta Skulliona, seria o Henrym Wilcie i wiele innych czarnych komedii jak dotąd w Polsce nie wydanych); Eduardo Mendoza i Jeremy Clarkson. W gatunku czytadeł bardzo lubię takich jak Ludlum, Forsyth, Clancy, Cussler ale już np. Harlan Coben i Dan Brown są dla mnie zbyt schematyczni. Jeśli nie czytaliście nic Browna, to przed bardzo znanym Kodem Da Vinci proponuję zacząć od Zwodniczego punktu. Potem jest już jechane po schemacie i to nie zawsze w dobrym stylu. Polecam ponadto świetną i wciągającą powieść "Lodowa pułapka" Jamesa Rollinsa.
WojtasGCE Napisano 22 Kwietnia 2008 Napisano 22 Kwietnia 2008 Jarek Szubrycht "Bez litości" Nieoficjalna, lecz prawdziwa historia thrashmetalowego zespołu Slayer. Rozpoczyna się od narodzin każdego z muzyków, kończy wraz z wydaniem najnowszej płyty "Christ Illusion". Fajna rzecz
ukaniex Napisano 23 Kwietnia 2008 Napisano 23 Kwietnia 2008 Zabrałem się za T. Prachetta "Kosiarz" na razie intrygująca .
Kamil_ Napisano 18 Maja 2008 Napisano 18 Maja 2008 Robert Cialdini - Wywieranie wpływu na ludzi. Teoria i praktyka Właśnie się za to 'cudo' zabieram. Zobaczymy
Splr Napisano 4 Czerwca 2008 Napisano 4 Czerwca 2008 Rozpocząłem "Ten Inny" Kapuścińskiego. I uważam, że każdy powinien przeczytać, a w szcególności ci, którzy o innych mówią "turasy", "arabusy" itd... Książka przedstawiająca w wyjątkowy sposób jak ksenofobia potrafi niszczyć relacje międzyludzkie.
tomis82 Napisano 5 Czerwca 2008 Napisano 5 Czerwca 2008 ja po raz 5 czytam wlasnie wiedzmina sapkowskiego
heavy_puchatek Napisano 5 Czerwca 2008 Napisano 5 Czerwca 2008 Ja po skończeniu wiedźmina nie czytałem nic w nadziei na to, że wezmę się za jakąś lektUrę szkolną, ale oczywiście nic z tego nie wyszło, więc zabrałem się za "Ojca Chrzestnego"
MrJ Napisano 5 Czerwca 2008 Napisano 5 Czerwca 2008 Zamówiłem też dzisiaj "Lód" Dukaja... Też się na to czaję, ale dopiero w wakacje... i jak znajdę u znajomego albo w dobrej bibliotece, bo kasy trochę szkoda... A co do czytania - parę dni temu Jennifer Lee Carrell - "Szyfr Szekspira". Na początku się wkurzyłem o tytuł, bo jawnie zrzyna z "Kodu da Vinci", choć oryginalnie jest trochę fragmentem cytatu, który po przetłumaczeniu brzmiałby jak "pogrzebane wraz z ich kośćmi". Fakt, trochę odstręczający tytuł, ale mogli się też postarać bardziej niż ten "Szyfr..." Choć z drugiej strony mimo tego co sobie może pisać autorka w posłowiu, jest to (obok np. "Ostatniego templariusza" Raymonda Khuory - też czytałem) warciacja na temat książek spiskowych spod znaku Dana Browna. Ogólnie jako trochę klimatyczną zabijaczkę czasu - lektóra w sam raz. Ale do poziomu Łiljama S. to tu baaardzo daleko. Szkoda. PS. Nie wiem czy już o tym pisałem, ale polecam "Historyka" Elizabeth Kostovy. Książka trochę trudniejsza, bo naprawdę zanurzona w historii po uszy (od średniowiecznego Siedmiogrodu po najazd komunistyczny na Węgrzy), ale strasznie wciąga. A w planach - w/w Dukaj, cykl powieści o Eberhardzie Mocku... a na razie, w ciągu miesiąca, PRACA MAGISTERSKA
Kubolt Napisano 5 Czerwca 2008 Napisano 5 Czerwca 2008 A ja właśnie pochlaniam "Rowerem i pieszo przez czarny ląd" Kazimierza Nowaka, niesamowita ksiązka, jedna z najlepszych jaka czytałem. Polecam
Fifi Napisano 5 Czerwca 2008 Napisano 5 Czerwca 2008 Ostatnio przeczytałem "Google Story", "Sam przeciw wszystkim", "Jerzy czyli klucz do wszechświata", "Idealny zabójca" i jeszcze parę innych...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.