Skocz do zawartości

[książki] co czytacie???

karolaq

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja dziś skończyłem lekture "Stary człowiek i morze" Ernesta Hemingway'a. Taka sobie, ale szybko naszczęście się ją czyta :))

A teraz zaczynam "Co ukrywa Lance Armstrong?"

Po przeczytaniu 50 stron stwierdzam, że książka ciekawa :_)

Napisano

Dżuma Camusa, lektura szkolna...

teraz zabieram się za Inny Świat i całą serię książek o Rosji i Rosjanach(matura ustna z polskiego:/) jeszcze muszę odkurzyć stare lektury typu Mickiewicz, Lalka, Kordian, Syzyfowe Prace i Wojnę polskko-ruską Masłowskiej :D

no i szukać kolejnych książek z tematu(Wizerunek Rosji i Rosjan w literaturze polskiej)... p o g r o m

Napisano

Ostatnio przeczytałem kilka książek:

Klub Dantego

Chemia Śmierci

Pielgrzym

Atlantyda i Agharta

Cyfrowa twierdza

Kod L. DaVinci

Demony i Anioły

• 3 tygodnie później...
  • Mod Team
Napisano

Coben Harlan

Grange Jean-Christophe

Autorzy których mogę polecić każdemu lubiącemu książki sensacyjne. Mistrzostwo :)

• 4 tygodnie później...
Napisano

Ja skończyłęm czytać "pokój do wynajęcia" , drugi tom opowiadań grozy.

teraz mam zamiar poczytywać do poduszki ksiażkę o Bonsai'ach, i może jakąś książkę Koonza..."Twarz" chyba;]

Zamówiłem też dzisiaj "Lód" Dukaja...

Napisano

"Pan raczy żartować, panie Feynman" super książka, która powstała na bazie wywiadów i rozmów z fizykiem, noblistą, dzięki której poznajemy po prostu człowieka, który oprócz tego, że ma wielką wiedzę to i talent do żartów, a także opowiadania o swoich przygodach, gorąco polecam.

Jest też druga część tych opowieści, ja z zapałem zabieram się za czytanie :P

Napisano

Ryszard Kapuściński - "Imperium"

później:"Zapiski oficera Armii Czerwonej" i "Płomienie" Brzozowskiego

...a w między czasie przeglądam podręczniki od Geografii i historii ;)

Napisano

W tym roku czytelnictwo mi zdechło, bo zazwyczaj czytam sporo różnego rodzaju rozrywek typu Ludlum czy Coben z przerywnikami na coś ambitniejszego, ale jak dotąd przerobiłem "Zapiski na pudełku od zapałek" - Umberto Eco (po raz drugi z resztą); "Jak rozmawiać ze ślimakiem" - Stephen Clarke, "Gottland" - Mariusz Szczygieł (polecam), "Google Story" - David A. Vise na chwilę obecną wgryzam się w "Nie ogarniam świata" i "Lapidarium VI" Kapuścińskiego.

Przede wszystkim jestem Kapumaniakiem i szczęśliwym posiadaczem prawie całej bibliografii Ryszarda Kapuścińskiego.

Moi inni ulubieni autorzy to Tom Sharpe (Nieprzystojne Obnażenie, Zemsta Skulliona, seria o Henrym Wilcie i wiele innych czarnych komedii jak dotąd w Polsce nie wydanych); Eduardo Mendoza i Jeremy Clarkson.

W gatunku czytadeł bardzo lubię takich jak Ludlum, Forsyth, Clancy, Cussler ale już np. Harlan Coben i Dan Brown są dla mnie zbyt schematyczni. Jeśli nie czytaliście nic Browna, to przed bardzo znanym Kodem Da Vinci proponuję zacząć od Zwodniczego punktu. Potem jest już jechane po schemacie i to nie zawsze w dobrym stylu. Polecam ponadto świetną i wciągającą powieść "Lodowa pułapka" Jamesa Rollinsa.

Napisano

Jarek Szubrycht "Bez litości"

Nieoficjalna, lecz prawdziwa historia thrashmetalowego zespołu Slayer. Rozpoczyna się od narodzin każdego z muzyków, kończy wraz z wydaniem najnowszej płyty "Christ Illusion".

Fajna rzecz ;)

• 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Napisano

Rozpocząłem "Ten Inny" Kapuścińskiego. I uważam, że każdy powinien przeczytać, a w szcególności ci, którzy o innych mówią "turasy", "arabusy" itd... Książka przedstawiająca w wyjątkowy sposób jak ksenofobia potrafi niszczyć relacje międzyludzkie.

Napisano

Ja po skończeniu wiedźmina nie czytałem nic w nadziei na to, że wezmę się za jakąś lektUrę szkolną, ale oczywiście nic z tego nie wyszło, więc zabrałem się za "Ojca Chrzestnego" ;)

Napisano
Zamówiłem też dzisiaj "Lód" Dukaja...

Też się na to czaję, ale dopiero w wakacje... i jak znajdę u znajomego albo w dobrej bibliotece, bo kasy trochę szkoda...

A co do czytania - parę dni temu Jennifer Lee Carrell - "Szyfr Szekspira". Na początku się wkurzyłem o tytuł, bo jawnie zrzyna z "Kodu da Vinci", choć oryginalnie jest trochę fragmentem cytatu, który po przetłumaczeniu brzmiałby jak "pogrzebane wraz z ich kośćmi". Fakt, trochę odstręczający tytuł, ale mogli się też postarać bardziej niż ten "Szyfr..."

Choć z drugiej strony mimo tego co sobie może pisać autorka w posłowiu, jest to (obok np. "Ostatniego templariusza" Raymonda Khuory - też czytałem) warciacja na temat książek spiskowych spod znaku Dana Browna.

Ogólnie jako trochę klimatyczną zabijaczkę czasu - lektóra w sam raz. Ale do poziomu Łiljama S. :P to tu baaardzo daleko. Szkoda.

PS. Nie wiem czy już o tym pisałem, ale polecam "Historyka" Elizabeth Kostovy. Książka trochę trudniejsza, bo naprawdę zanurzona w historii po uszy (od średniowiecznego Siedmiogrodu po najazd komunistyczny na Węgrzy), ale strasznie wciąga. ;):):P

A w planach - w/w Dukaj, cykl powieści o Eberhardzie Mocku... a na razie, w ciągu miesiąca, PRACA MAGISTERSKA :P

Napisano

A ja właśnie pochlaniam "Rowerem i pieszo przez czarny ląd" Kazimierza Nowaka, niesamowita ksiązka, jedna z najlepszych jaka czytałem. Polecam :D

Napisano

Ostatnio przeczytałem "Google Story", "Sam przeciw wszystkim", "Jerzy czyli klucz do wszechświata", "Idealny zabójca" i jeszcze parę innych...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...