Skocz do zawartości

[tarczowe]Ile najtańsze tarczowe hydrauliczne?

osik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dużo się pozmieniało od czasów jak jeżdziłem i teraz modernizuje swój sprzęt. [Dołączył: 17.09.04]

Ile kosztują najtańsze hamulce tarczowe przód ,tył ale co najważniejsze to hydrauliczne ?

Oczywiście cena/jakość tak żeby mi się to nie rozpadło po 100KM...

15noirt.jpg

Napisano

wiktorsam - zaciski w obu hamplach są takie same(technicznie).

natomiast 575 posiada lepszą klamkę.

Wracając do tematu - najlepiej brać Juicy 3. Ja bym odpuścił shimano ze względu na przeboje z pracą klamki w niskich temperaturach.

Napisano
wiktorsam - zaciski w obu hamplach są takie same(technicznie).

Ogólnie obecne Shimano to właściwie to samo - zaciski (poza masą), przewody, klocki (tu róznica czy żywiczne czy metaliczne, kształt ten sam).

Ja bym odpuścił shimano ze względu na przeboje z pracą klamki w niskich temperaturach.

Poza lekką zmianą charakterystyki hamulca nie poczułem różnicy (mam 965 i 535).

Napisano

No bez przesady :] Ja z moich deorek 535 się bym nie przesiadł na żadne vki. Dużo większa siła, lepsza modulacja, praktycznie całkowita bezobsługowość, no i mniejsze zużycie obręczy. Kolega który używa na co dzień avidy sd7 przejechał się na moim rowerze 100 metrów i zaczął zbierać na tarcze ;).

Napisano

nikt nie wspomniał nic o Tektro Auriga.

Posiadam je w swojej maszynie i nie narzekam już drugi sezon, szkoda ze nie kupiłem tarcz 180mm bo obecne 160mm na moja wagę to troszeńkę za mało ale wystarczają :). klocki dopiero teraz w 1 hamulcu zmieniłem, ale przez to ze zniszczyłem je z mojej winy, a jeszcze połowa była klocka :) super łatwe odpowietrzanie - nie to co avid gdzie się trzeba zaopatrzyć w odpowiedni sprzęt - w tektro dodatkowo do hamulca dostaje się zestaw do odpowietrzania + olej mineralny.

mam porównanie do juicy 3 mojego kolegi, w tektro klamka ciężej chodzi, ale odczuwam ze lepiej wyczuć hamulec :)

Napisano
Dużo się pozmieniało od czasów jak jeżdziłem i teraz modernizuje swój sprzęt. [Dołączył: 17.09.04]

Może ja ślepy jestem, albo fotka słaba, ale masz gdzie na ramie/widelcu zamontować zaciski?

Napisano
tania hydraulika jest do bani, chyba juz lepszy wybror dobry Vbrake

następnym razem proponuję NAJPIERW nabyć trochę doświadczenia a dopiero POTEM pisać bzdety.

napisanie że coś jest do bani a potem że CHYBA lepszym wyborem jest dobry v-brake nie świadczy o zbyt obszernej wiedzy w temacie.....

Na widelcu chyba jest IS, ale rama :) - może zostanie też zmodernizowana :)

chyba - na pewno jest IS.

twój temat co do mocowania hydrauliki do tej ramy chyba się przewija ostatnio tu na forum. moja sugestia: w zależności od tego jakimi pieniędzmi dysponujesz proponuję najpierw zakupić jeden hamulec - na przód i sprawdzić własnoręcznie czy spełnia twoje oczekiwania. jeśli tak - wtedy myśleć o poważnej inwestycji rama/tylny hamulec.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Jeśli coś taniego i niezawodnego to polecam V-ki shimano XT, komplet około 140zł, nie kupuj z prowadzeniem równoległym, jak zaczną się luzy, zaczną się też kłopoty ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...