osik Napisano 11 Marca 2009 Napisano 11 Marca 2009 Dużo się pozmieniało od czasów jak jeżdziłem i teraz modernizuje swój sprzęt. [Dołączył: 17.09.04] Ile kosztują najtańsze hamulce tarczowe przód ,tył ale co najważniejsze to hydrauliczne ? Oczywiście cena/jakość tak żeby mi się to nie rozpadło po 100KM...
Schwefel Napisano 11 Marca 2009 Napisano 11 Marca 2009 Najtańsze działające to Juicy 3 i Shimano M575 ale do tego wystarczyło tylko odpalić allegro.
osik Napisano 11 Marca 2009 Autor Napisano 11 Marca 2009 "działające" tzn. ??? -> żeby mi się to nie rozpadło po 100KM... tak? bo znalezc to łatwo...
wiktorsam Napisano 11 Marca 2009 Napisano 11 Marca 2009 A ja mam pytanie - czy br-m575 to nie jest przypadkiem stare br-m485 ? Bo tak patrzę i te zaciski wyglądają praktycznie identycznie
Andrew Napisano 12 Marca 2009 Napisano 12 Marca 2009 wiktorsam - zaciski w obu hamplach są takie same(technicznie). natomiast 575 posiada lepszą klamkę. Wracając do tematu - najlepiej brać Juicy 3. Ja bym odpuścił shimano ze względu na przeboje z pracą klamki w niskich temperaturach.
rzymo Napisano 12 Marca 2009 Napisano 12 Marca 2009 wiktorsam - zaciski w obu hamplach są takie same(technicznie). Ogólnie obecne Shimano to właściwie to samo - zaciski (poza masą), przewody, klocki (tu róznica czy żywiczne czy metaliczne, kształt ten sam). Ja bym odpuścił shimano ze względu na przeboje z pracą klamki w niskich temperaturach. Poza lekką zmianą charakterystyki hamulca nie poczułem różnicy (mam 965 i 535).
wiktorsam Napisano 12 Marca 2009 Napisano 12 Marca 2009 Co do niskiej temp to mi spuchły klamki ale raz przy -10 do tej temp wszystko działało ok. Mam m535
courier Napisano 12 Marca 2009 Napisano 12 Marca 2009 tania hydraulika jest do bani, chyba juz lepszy wybror dobry Vbrake
wiktorsam Napisano 12 Marca 2009 Napisano 12 Marca 2009 No bez przesady :] Ja z moich deorek 535 się bym nie przesiadł na żadne vki. Dużo większa siła, lepsza modulacja, praktycznie całkowita bezobsługowość, no i mniejsze zużycie obręczy. Kolega który używa na co dzień avidy sd7 przejechał się na moim rowerze 100 metrów i zaczął zbierać na tarcze .
Blizzard Napisano 15 Marca 2009 Napisano 15 Marca 2009 nikt nie wspomniał nic o Tektro Auriga. Posiadam je w swojej maszynie i nie narzekam już drugi sezon, szkoda ze nie kupiłem tarcz 180mm bo obecne 160mm na moja wagę to troszeńkę za mało ale wystarczają . klocki dopiero teraz w 1 hamulcu zmieniłem, ale przez to ze zniszczyłem je z mojej winy, a jeszcze połowa była klocka super łatwe odpowietrzanie - nie to co avid gdzie się trzeba zaopatrzyć w odpowiedni sprzęt - w tektro dodatkowo do hamulca dostaje się zestaw do odpowietrzania + olej mineralny. mam porównanie do juicy 3 mojego kolegi, w tektro klamka ciężej chodzi, ale odczuwam ze lepiej wyczuć hamulec
Schwefel Napisano 15 Marca 2009 Napisano 15 Marca 2009 nie to co avid gdzie się trzeba zaopatrzyć w odpowiedni sprzęt Chyba żartujesz Avida odpowietrza się zwykłym wężykiem ze strzykawką z nałożoną śrubką baryłkową.
Blizzard Napisano 15 Marca 2009 Napisano 15 Marca 2009 zawsze wydawało mi się że potrzeba zestaw AVID BLEED KIT: http://www.bikesquad.pl/product_info.php?p...id=e665d4041b88
pudeleQ Napisano 16 Marca 2009 Napisano 16 Marca 2009 Nie trzeba, troche inwencji twórczej i masz zestaw do odpowietrzania home made )
zekker Napisano 17 Marca 2009 Napisano 17 Marca 2009 Dużo się pozmieniało od czasów jak jeżdziłem i teraz modernizuje swój sprzęt. [Dołączył: 17.09.04] Może ja ślepy jestem, albo fotka słaba, ale masz gdzie na ramie/widelcu zamontować zaciski?
maciek3na Napisano 18 Marca 2009 Napisano 18 Marca 2009 Na widelcu chyba jest IS, ale rama - może zostanie też zmodernizowana
tobo Napisano 18 Marca 2009 Napisano 18 Marca 2009 tania hydraulika jest do bani, chyba juz lepszy wybror dobry Vbrake następnym razem proponuję NAJPIERW nabyć trochę doświadczenia a dopiero POTEM pisać bzdety. napisanie że coś jest do bani a potem że CHYBA lepszym wyborem jest dobry v-brake nie świadczy o zbyt obszernej wiedzy w temacie..... Na widelcu chyba jest IS, ale rama - może zostanie też zmodernizowana chyba - na pewno jest IS. twój temat co do mocowania hydrauliki do tej ramy chyba się przewija ostatnio tu na forum. moja sugestia: w zależności od tego jakimi pieniędzmi dysponujesz proponuję najpierw zakupić jeden hamulec - na przód i sprawdzić własnoręcznie czy spełnia twoje oczekiwania. jeśli tak - wtedy myśleć o poważnej inwestycji rama/tylny hamulec.
mufi Napisano 28 Kwietnia 2009 Napisano 28 Kwietnia 2009 Jeśli coś taniego i niezawodnego to polecam V-ki shimano XT, komplet około 140zł, nie kupuj z prowadzeniem równoległym, jak zaczną się luzy, zaczną się też kłopoty ;-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.