KUBATRIX Napisano 9 Września 2008 Napisano 9 Września 2008 Chcę skompletować sobie siłownię do domu która będzie uzupełnieniem i odskocznią od jazdy na rowerze. Co możecie polecić ?? Może jakiś atlas, ławka itp ?? Nie chcę kupować sprzętu markowego typu kettler bo ceny tam są mega duże
Mod Team Pixon Napisano 9 Września 2008 Mod Team Napisano 9 Września 2008 A nie bardziej ci się opłaci. Kupić jakiś karnet i przez okres zimowy po prostu pochodzić na siłownię gdzie masz masę sprzętu, pod ręką instruktora i większą motywację do ćwiczenia. Do domu nigdy nie kupisz dostatecznej ilości atlasów, ławeczek itp. żeby wykonać podstawowe ćwiczenia ogólnosprawnościowe. W domu to jedyne co pompki możesz sobie porobić I jeszcze jedno nie lepiej byłoby to zadać na jakimś forum o tej tematyce: kulturystyka. Tam ludzie pewnie byliby bardziej obeznani dzięki czemu mogli by ci wskazać plusy i minusy twego pomysłu.
KUBATRIX Napisano 9 Września 2008 Autor Napisano 9 Września 2008 Ja nie chcę sprzętu do ćwiczeń w celu zajęcia się kulturystyką tylko chcę mieć sprzęt który pomoże mi w kolarstwie. Np. rozciąganie nóg, mięśni brzucha (do szosy potrzebne ;] ) itp.
Kathar Napisano 9 Września 2008 Napisano 9 Września 2008 A nie bardziej ci się opłaci (...) pochodzić na siłownię...To chyba najlepsze rozwiązanie, bo nie dość, że masz dostęp do naprawdę konkretnych maszyn, to jeszcze masz zapewnioną kompleksową pomoc obsługi. No ale jak tam sobie chcesz Wydaje mi się, że optymalnie dla Ciebie było by takie coś. Dalej jakaś ławka skośna, ewentualnie w domowym zaciszu trening a6w. Optymalnie to możesz sobie jeszcze jakiś rowerek stacjonarny zorganizować, pochodzić na basen, albo pobiegać, lub potańczyć. Aeroby mogą być miłym uzupełnieniem ćwiczeń i w takim zestawieniu naprawdę dają niesamowity efekt. Polecam i pozdrawiam
QWEY564 Napisano 9 Września 2008 Napisano 9 Września 2008 do rozciągania się wystarczy podłoga, krzesło i jakiś drążek... tak jak zauważył @Pixon: na siłowni będzie Ci o wiele łatwiej... ustalisz z kim trzeba zakres i schemat treningów na potrzebne partie ciała... tacy "trenerzy" wbrew pozorom wiedzą sporo o ćwiczeniach więc na pewno wymyślą coś dla kolarza.. poza tym: "fora kulturystyczne" a w domowym zaciszu oprócz rozciągania się polecam pompki, brzuszki, skłony i szóstkę Weidera :)
Ceber Napisano 9 Września 2008 Napisano 9 Września 2008 z mojej strony polecałbym jednak siłownie kompleksowe doradztwo(na siłownie z konkretnego zdarzenia) i dostęp do całego sprzętu a siłownia nie równa sie tylko z budowanie muskulatury. a dla Ciebie poleciłbym trening ogólnorozwojowy i bedzie on miał nie tylko odzwierciedlenie w osiąganych wynikach ale także ogólnoustrojowych(zdrowotnych)
nabial Napisano 15 Września 2008 Napisano 15 Września 2008 co do for kulturystycznych to 99% uzytkownikow to...nie oszukujmy sie...tepe dresy, ktore ci rzuca taka wypowiedz ze sie 2x zastanowisz czy to po polsku jest :> za 1500zl faktycznie niewiele sprzetu kupisz a oszczedzac np na laweczce to spore ryzyko... karnet miesieczny to wydatek 50-70zl btw atlas jest jedna z najbardziej bezsensownych i nieefektywnych maszyn
Mod Team Lookas 46 Napisano 15 Września 2008 Mod Team Napisano 15 Września 2008 Siłka ok, ale nie każdy ma czas ganiać na siłownie. Czasami też na myśl wyjścia z domu odechciewa się wszystkiego, mając sprzęt w domu odpadają oba problemy. Ćwiczenia w domu odpowiednio wykonywane przyniosą tak samo dobre efekty jak i te robione pod okiem instruktora. W necie jest tona dobrych materiałów o tej tematyce Nie wiem jak w Gliwicach ale w wawie karnetu tańszego niż 100zl to nie widziałem, normą jest ~150zl. Nabial jakbyś sie poczuł gdybyś przeczytał na innym forum, że rowerzyści to tępe łosie które tylko kręcą korbami... Nie traktuj wszystkich jedną miarką ! Za 1500 zl można dużo sprzętu kupić bynajmniej wystarczającą ilość Ja to zrobiłem tak... Żeby nie tylko nogi były trenowane ale i reszta mięśni. Kupiłem taką ławeczkę głównie na brzuch http://www.ecentrum.kelton.pl/produkt.php/1/3/146 do tego zestaw hantli 20kg+5kg którymi ćwiczeń można wykonać sporo ćwicząc różne mięśnie Uzupełniam to innymi ćwiczeniami typu pompki (zwykłe, na pięściach, wąsko-szeroko, na palcach oraz na 3 punktach podparcia jak krzesła) dodatkowo w ramach urozmaicenia ściskacze coś na oko jak to http://allegro.pl/item430791841_sciskacze_...ttler_nowe.html. Zamierzam dokupić jeszcze gryf gięty. Polecam zerknąć tu http://www.kulturystyka.pl/atlas/ uważam, że 99% z nas ćwiczenia tam zawarte wystarczą w 200% jako uzupełnienie treningu, każdy może coś wybrać dla siebie
nabial Napisano 15 Września 2008 Napisano 15 Września 2008 wiadomo ze stolica ma swoje ceny ale jesli takie sa tez w okolicy autora tematu to wiadomo ze wtedy warto miec swoj kacik co do for kulturystycznych to udzielalem sie na 2 i 2x skonczylo sie banem bo pisalem ze sterydy niszcza zycie a odzywki daja efekty tak dlugo jak je jemy a pozniej wsio wraca do normy...wiadomo ze scharakteryzowalem waska acz szeroka grupe byc moze po prostu ja trafilem na takich intelektualistow jezeli zdecydujesz sie na zakup sprzetu to proponuje drazek do podciagania, ale taki na sciane a nie rozporowy w futryne + hantle + dobra lawka ze skosem + dluga i prosta sztanga + oczywiscie obciazenie wg mozliwosci a jak ci starczy kasy to gryf lamany/drabinki
Mod Team Lookas 46 Napisano 15 Września 2008 Mod Team Napisano 15 Września 2008 Właśnie - zapomniałem o drążku, zdecydowanie polecam coś takiego http://allegro.pl/item435577153_drazek_do_..._6_chwytow.html
bonhart Napisano 16 Września 2008 Napisano 16 Września 2008 Zgadzam się z Lookasem. Znam ten ból, kiedy zapisujesz się na jakieś zajęcia i przez 1 miesiąc jest spoko, ale później nie chce ci się chodzić. Jeśli dobierzesz sobie odpowiedni sprzęt do domu, to będziesz mógł ćwiczyć kiedy chcesz i efekty na pewno nie będą gorsze niż na siłowni.
Maras 79 Napisano 16 Września 2008 Napisano 16 Września 2008 atlas jest jedna z najbardziej bezsensownych i nieefektywnych maszyn Dlaczego konkretnie taka opinia? Ja przymierzam się właśnie do atlasu (link poniżej), pozostały osprzęt już mam. http://www.sport-shop.pl/product_info.php?products_id=1896
NeZ Napisano 16 Września 2008 Napisano 16 Września 2008 nie wiem czemu tu zarzucono taką opinie, że tępe dresy same siedzą na forach kulturystycznych, ale ja przynajmniej na www.sfd.pl zauważyłem, że są konkretni ludzie. Ogólnie jest tam masa informacji tylko wszystko takie porozrzucane i w nieładzie. Spróbuj tam
Quattro Napisano 16 Września 2008 Napisano 16 Września 2008 Na sfd konkretni ludzie ? Może się zdarzają, ale większość tematów i postów to wyśmiewanie się. Są lepsze fora o tematyce kulturystycznej
Mod Team Lookas 46 Napisano 16 Września 2008 Mod Team Napisano 16 Września 2008 [siłownia w domu] Czyli co wybrać .., do 1500 zł max ??
tommy005 Napisano 16 Września 2008 Napisano 16 Września 2008 1500zl? ja mam sztange + 80kg obciazen i wyszlo mnie to 300zł potem drazek na wiele uchwytow 120zł, hantle 20kg lacznie 70zł, ceny stali ida w gore i ceny rosna.. mysle ze spokojnie kupisz to co opisalem za 1000zł, aha no i jeszcze laweczka to 150zł w kerfurze.. i taka styka do 100kg;] zainwsteuj tez w skakanke do rozgrzewki koszt 20-60zł, lub kup kawalek grubej liny, lepsza niz skanka bo ciezsza, tyle ze za nia mozesz dac nawet 30zł.. kolarstwo to nie tylko rower, to tez siłka, basen, raz na tydzien, moze dwa bieganie;) przynajmniej tak jest w moim przypadku pzdr aaa ;p no i jeszcze worek za 130 zł na allegro, tylko bierz minimum 130cm;P bo inaczej lata.. do tego opaski 20zł ;] albo rekawice 80zł.. ja mam to i to .. na szybkosc opaski, na moc rekawice bo inaczej łapy ida w strzepy;] to tyle:p
nabial Napisano 16 Września 2008 Napisano 16 Września 2008 lawka za 130zl to kiepski pomysl ... nie wyobrazam sobie akcji typu biore 100kg na klate i nagle lawka sie rozkracza i 1 z jej elementow wbija mi sie w plecy co do atlasu to kiepsko dziala na miesnie/latwo robic oszukane ruchy (w wiekszosci przypadkow nieswiadomie)/jak cos jest do wszystkiego tj do niczego/maszyny duzo gorzej rozwijaja muskulature wszystkie te wady atlasu zazebiaja sie dajac efekt w postaci kiepskich efektow - sprobujcie miesiac cwiczyc np podciaganie do klatki na drazku i porownajcie do niby identycznego cwiczenia na atlasie ... albo rozpietki i motylek na atlasie ... tj tak jak jazda rowerem mtb po gorach a jazda po szosie za samochodem oczywiscie nie wytykajac tych ktorzy tak cwicza
jeson Napisano 16 Września 2008 Napisano 16 Września 2008 Silownia w domu jest ok, jesli ma sie miejsce i troche wiecej grosza. Ja polecil bym tobie zakup nawet uzywanego sprzetu z jakiejs silowni, czesto widac ogloszenia o takich wyprzedazach. Lawka + sztanga+hantle, na poczatek to wsytarczy w zupelnosci ( fajne byly by tez stojaki do przysiadow ). Zwroc jednak uwage na to czy sprzet nie byl spawany itd, bo to naprawde wane. Do brzuszkow nie kupuj zadnego sprzetu, nic nie jest skuteczniejsze od typowych sklonow na podlodze w odpowiednim zakresie ruchu ( tj bez roluzniania miesnia, przez caly zakres ruchu zachowana kontrola nad cialem, bez naglych zrywow, szarpania) inne swietne cwiczenia na brzuch to wznosy wyprostowanych nog w lezeniu nad podloge na kilka cm i utrzymywanie przez kilka sekund. Polecam Ci polskie ksiazki z tematu treningu silowego z lat 70-80. Sa dostepne na allegro w dobrym stanie i przystepnej cenie, zawieraja naprawde sporo dobrych rad z zkaresu diety, treningu, nie tylko dla kulturystow, ale dla ogolu cwiczacych chcacych poprawic sylwetke i kondycje fizyczna. Polecam szczegolnie tytuly :"ABC mlodego silacza" autorstwa Stanisława Zakrzewskiego, oraz "kulturstyke" autorstwa Stefana Mizielinskiego. W gazetach tez znajdziesz cos ciekawego ,ale w sumie lepiej kupic ksiazki z "ery przeskoksowej" napisane przez madrych ludzi kochajacych sport niz czytac wypociny nakoksowanych goryli o ich metodyce treningu i zachwalaniu cudownych odzywek. Pozdro.
Loko Napisano 18 Września 2008 Napisano 18 Września 2008 Mam już ponad 6 letni jak nie dłuższy staż na siłowni. Idź na siłownie, pochodź regularnie 2 miesiące, bo szczerze Ci powiem że 99% ludzi zwyczajnie się wykrusza. Natomiast jeżeli chcesz trochę poprawić wydolność to tłumaczę: 4 serie 40 pompek w 2 minutowych odstępach (poniedziałek), 4 serie 10 powtórzeń w 2 minutowy odstępie na drążku nachwytem (od pełnego wyprostu rąk do drążka na wysokości szyi), potem to samo podchwytem (wtorek), przebiegnij 3 km w czasie 12 minut (środa) / i wszystko tak 2x w tygodniu. Jak osiągniesz te wymogi, które finansowo będą kosztować 10 zł (drążek) i popatrzysz w lusterko sam zobaczysz że żadna siłownia Ci nie potrzebna, a bieganie zapewni Ci kosmiczną rzeźbę i wytrzymałość. Szczerze Ci polecam. Jednak jeżeli chcesz koniecznie sprzęt : ławeczka, 2 hantle, sztanga, obciążenie ok 80 kg, przy czym co najmniej 40 kg w obciążnikach 5 kg i 2,5 kg. Nic więcej nie trzeba. Cena i firma? Najtańsza jaką znajdziesz.
KUBATRIX Napisano 25 Grudnia 2008 Autor Napisano 25 Grudnia 2008 Zdecydowałem się w końcu na atlas taki jak na tym zdjęciu. Za 800 zł myślę że warto było za nówkę Ściskacze do rąk kiedyś już kupiłem może to nie kettler ale dają radę. Bieganie zacznę w okresie luty - marzec. Teraz planuję kupić trenażer rolkowy może macie jakiś zbędny na stanie ??
RafalB Napisano 26 Grudnia 2008 Napisano 26 Grudnia 2008 Znasz powiedzenie ze co jest do wszystkiego jest do niczego? Tak wlasnie jest z takimi wynalazkami... Od siebie moge napisac ze sprzet jaki bym widzial u siebie do solidna lawka + sztanga oraz klatka do przysiadow(lub chociaz stojaki) + druga sztanga. Do tego detale typu drazek, porecze do pompek, hantle i masz sprzet na ktorym zrobisz prakrycznie wszystko.
KUBATRIX Napisano 26 Grudnia 2008 Autor Napisano 26 Grudnia 2008 Jakoś trenażera basenu i bieżni nie ma wbudowanego ten atlas więc ja nie narzekam. Dla mnie jest to dobry sprzęt. Chciałem żeby był on uniwersalnym urządzeniem i mogły na nim ćwiczyć też inne osoby które sztangi na pewno by nie podniosły
wojtek2504 Napisano 21 Lipca 2009 Napisano 21 Lipca 2009 kup sobie jakiś rower treningowy ja mam i jestem z niego bardzo zadowolony szczególnie w zimie
HkwadratC Napisano 4 Października 2009 Napisano 4 Października 2009 Co kto lubi, na podstawowym atlasie można zrobić wszystko to co na ławeczce z tą różnicą że masz u góry drążek który możesz przyciągać Ławeczka dobra daje możliwość wyciskania poziomego,skośnego, rozpiętki na sztandze i hantlach, atlas tylko na "sztandze" że tak to nazwę, dodatkowo nogi dwugłowy i czworogłowy jeśli sie nie mylę, i jest tez modlitewnik do bicepsa, czego więcej chcieć? No sztangi, tu może być z prostym bądź łamanym gryfrem dodatkowo do bicepsa, no i hantle. Ławeczka i sztanga z hantlami dają więcej możliwości ćwiczeń i urozmaicenia treningu w moim mniemaniu Na atlasie nie zrobisz przysiadów ze sztangą np. nie poćwiczysz zbytnio bicepsa, triceps chyba jakos tam sie da przyciągając odpowiednio to ustrojstwo z góry w odpowiedni sposób, najszerszy grzbietu chyba tez niezbyt da radę. Teraz myśle właśnie o zakupieniu jakiejś dobrej niedrogiej ławeczki coby w zimie troszke potrenować, reasumująć ławeczka + sztanga + zestaw hantli = praktycznie każdą partię mieśni tym da się ćwiczyć trzeba tylko troszkę poczytac na ten temat lub pogadac z kims co ma o tym pojęcie a naprawdę mozna niezłe wyniki osiągnąć jeśłi ktoś lubi sie podciągac można wyćwiczyć nieźle uchwyt(i nie tylko) co w sumie moze się przydac przy jeździe na rowerku Generalnie ławeczka w piwnicy to niezły oldschool hehe
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.