Skocz do zawartości

[korba, kaseta i łańcuch] Deore (LX, XTR)?

marcin_woj

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

To mój pierwszy post na tym forum:)

Otóż niedługo czeka mnie wymiana całego napędu w rowerze. Na części chciałbym wydać do ok. 300zł. Przejrzałem już kilka cenników i doszedłem do wniosku, że wezmę korbę Shimano Deore, kasetę Deore LX i łańcuch XTR. Jak myślicie, czy to dobry zestaw? Dlatego chcę wziąć łańcuch XTR, bo jest on niewiele droższy od Deore, kosztuje 66zł. Aha i zastanawiam się, czy nie należałoby także wymienić zębatek w przerzutce?

Napisano

Kaseta LX pewnie trochę dłużej pożyje niż Deore. Proponuję zestaw kaseta + łańcuch LX, nie ma sensu kupowanie łańcucha XTR , niepotrzebny wydatek nie wnoszący zbyt wiele do funkcjonalności zestawu na zwykłym Deore. Wiele osób stosuje metodę dwóch i więcej łańcuchów zmienianych co ok. 500 - 1000km, co przedłuża żywotność całego napędu. Warto więc pomyśleć o zakupie drugiego łańcucha za jakiś czas.

Napisano
Aha i zastanawiam się, czy nie należałoby także wymienić zębatek w przerzutce?

Jeżeli zęby w kółeczkach przerzutki przypominają kształtem trójkąty (zęby rekina) to wypadałoby je wymienić, zeby nowy łańcuch gładko po nich przechodził.

Napisano
Kaseta LX pewnie trochę dłużej pożyje niż Deore. Proponuję zestaw kaseta + łańcuch LX, nie ma sensu kupowanie łańcucha XTR , niepotrzebny wydatek nie wnoszący zbyt wiele do funkcjonalności zestawu na zwykłym Deore. Wiele osób stosuje metodę dwóch i więcej łańcuchów zmienianych co ok. 500 - 1000km, co przedłuża żywotność całego napędu. Warto więc pomyśleć o zakupie drugiego łańcucha za jakiś czas.

Kaseta LX różni się od Deore tym, że ma powycinane więcej metalu z siebie i tyle, więc pociągną tyle samo. Łańcuch XTR (chyba, że autor tematu jakiś tańszy woli) w ilości sztuk 2 jak najbardziej bym polecał, ale nie więcej, bo przy taniej kasecie to nieopłacalne.

Napisano

Widzę że Przedmówca jest zagorzałym zwolennikiem łańcucha XTR. Jednak dalej nie widzę sensu zakładania tego łańcucha w zestawie napędu Deore.

Napisano
Widzę że Przedmówca jest zagorzałym zwolennikiem łańcucha XTR. Jednak dalej nie widzę sensu zakładania tego łańcucha w zestawie napędu Deore.

Ale przecież funkcjonalność tego łańcucha będzie identyczna jeżeli nawet miałby zestaw XTRa. Poza tym wielkich różnic cenowych nie ma (ok. 30 zł) a przynajmniej wyznacznik lansu wzrośnie <_<

Napisano

Dzięki za rozwinięcie tematu:)

Mam 9 biegów.

No to jeśli miałbym brać kasetę i łańcuch jednak Deore, to bym sporo zaoszczędził. Ale powiedzcie czy na pewno nie będzie to gorszy zestaw, bo nie chcę znowu wszystkiego wymieniać po paru miesiącach. Jeśli chodzi o korbę to nie mam za dużego wyboru, wezmę Deore. A co myślicie o SRAM zamiast Shimano? Niestety jest chyba droższy:(

Napisano

Jeśli, jak stwierdzono wcześniej, kaseta LX to zwykła Deorka tylko troszkę odchudzona, to nie martw się o żywotność zestawu Deore. Ja mam cały napęd LX, po 5500km wygląda i działa jak nówka. Jeżdżony pół na pół szosa/teren, również w zawodach, w różnych warunkach. Oczywiście regularnie czyszczony i smarowany Finish Line, 2 łańcuchy zamieniane co 1000km.

Napisano

Wiecie co? Nie ma w sumie tak wielkiej różnicy cenowej między kasetą Deore a LX i łańcuchem Deore a XTR, więc chyba wybiorę ten droższy wariant. Dopłacę ok. 50zł i będę miał lepszy sprzęt.

Napisano

masz w tym jakiś zamysł, czy po prostu chcesz mieć coś z napisem XTR? bo jeśli nie na tym ci tak zależy, to weź łańcuch deore, kasete tak samo i dołóż tę kase np. na korbe. korba dłużej pociągnie niż łańcuch i kaseta. moim zdaniem nie ma sensu sie pakować w XTR tylko po to, żeby mieć gdzieś w rowerze te magiczne trzy litery.

Napisano

No oczywiście, że są inne firmy, ale ja się tak dobrze na tym nie znam i wolałem nie ryzykować wybierając Shimano. A jak się ma jakościowo ten model Truvativ do Shimano Deore/LX?

Napisano

No ten FireX wygląda całkiem interesująco, ale jest niestety dość drogi (300zł), więc nie wiem czy się na niego zdecyduję. Zauważyłem, że do tańszych korb nie dają osiek i zastanawiam się czy przy wymianie korby nie wymienić od razu suportu (jeśli wziąłbym tą tańszą).

Napisano

przy nowej korbie i tak może sie okazać, że masz złą długość suportu, więc lepiej od razu kupować z nim i mieć spokój :angry2: nie jest to wielki wydatek, a nie bedziesz miał sie czym martwić przez dobre pare tysięcy km.

Napisano

No dobra, to się zastanowię teraz czy stać mnie na taki zestaw:

- Truvativ FireX, kosztuje ponad 300zł, ale mówicie, że jest lepszy od Deore LX

- kaseta Deore (LX)

- łańcuch Deore (LX)

Jakbym brał tę korbę to warto brać kasetę i łańcuch LX'a zamiast Deore?

Napisano

Dzięki wszystkim za pomoc.

Powiedzcie mi tylko czy będzie to lepszy zestaw niż mój obecny tj:

- kaseta SRAM Power Glide II

- korba Deore Shimano

- łańcuch chyba jakiś SRAM

Rower jest z 2003 roku.

Napisano

zależy jaka dokładnie kaseta i łańcuch - sprecyzuj. korba Deore nie jest jakimś cudem techniki, ale w tej cenie trudno o coś lepszego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...