Skocz do zawartości

[łańcuch/kaseta/korba] kiedy wymieniać ?

Marjucha

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jedno pytanko :) Wiem, wiem leniwy jestem ale nie czytałem dokładnie całego tematu. Chodzi o to czy już przej.......... wiecie :mrgreen: - mam kasetke Sram 3.0 i łańcuch KMC jakiś najtańszy na ósemke. Zrobiłem 1000 km i łańcuch mi jakieś 2-3 razy przeskoczyl po kasecie, gdzieś tak z jeden ząbek. Troche się wystraszełem że TO już, a nie SRAM (taka firma) :D pieniędzmi. Co robić :?: Wymieniać łańcuch tak jak doradził serwisant (metodas 3-ech łańcuchów) czy zajeżdżać to. Myśle że nawet zajeżdżanie wyszło by taniej :-o ale boje się że zacznie łańcuch za jakieś 500-1000 km bardziej przeskakiwać :sad: i będzie lipa - wymiana napędu. Kupować łańcuch czy zajeżdżać o to jest pytanie :-?

[ Dodano: 2005-06-03, 22:33 ]

Chyba że mam luz na jakiejś części i jest to odczuwane jako takie tąpnięcie jakby łańuch przeskoczył :roll:

Napisano

Objawy wskazują raczej na zużycie łańcucha/kasety lub jednego i drugiego... Mnie się wydaje, że w tej chwili nie ma już sensu ładować kasy w drugi łańcuch na zmianę - ten nowy prawdopodobnie też ci będzie skakał na zjechanej kasecie. To już chyba lepiej zajechać do końca to, co jest :? ...

Pozdrówko nieprzekonane :-) ...

Napisano

Odetchnałem z ulgą :D ... Nowy łańuszek siedzi : Sram PC38. Nie przeskakuje :-D , siedzi lepiej niż stary tylko głośniej chodzi na częściej używanych biegach ale mam nadzieje że za kilkadziesiąt kilometrów się to zmieni :) Wymieniałem przy przeglądzie gwarancyjnym i w serwisie stwierdzili że jeszcze trochę i mogłoby być za późno. Po wymianie dwa razy na ciężkich przelożeniach zrobiłem taki 200(długość) metrowy podjazd dość mocno nachylony i lepiej sie wjeżdżało niz na starym :-o . Bardzo się ciesze że się dopasował i postaram się już do tego stanu nie dopuścić :oops: . Z portfela ubyło "tylko" 32,50 zł.

Gość blacklp
Napisano

mam pytanie.

Jakie sa objawy zuzytego łancucha.

Dodam tylko ze nie przeskakuje mi ale ma takie boczne luzy na tych łączach ze tak powiem dodam tylko ze to SRAM 49. Troche sie na tym nie znam wiec wole zapyatc

• 2 tygodnie później...
Napisano

Testów ciąg dalszy. Przełożyłem korbę XT'05 do nowego roweru. Na tamtym ciachnąłem 900 km przed zmianą (większość po górach). W nowym wsadziłem kasetę XT i łańcuch PC 69. Podzisiejszej jeździe próbnej nie zauważyłem żadnych niepokojących efektów.

W starym rowerku siedzi teraz korba LX'05 i kaseta PG990 i łańcuch PC 69 (po 900 km) i też wszystko działa bez zarzutu...

Napisano

Dopiszę sie do tematu ze swoim pytaniem.

Czy nowy łańcuch ma prawo przeskakiwać na nowej kasecie?

Rower Merida Kalahari 500sx, oryginalny łańcuch zerwałem po 15km, wymienili mi na shimano UG i przeskakuje na 4,5,6 biegu. Czy to ma prawo się dziać???

Wolnobieg to shimano mf-tz06.

Już mnie to irytuje, ten rower to porażka.

Napisano

A objaw przeskakiwania czasem (póki co rzadko) o powiedzmy 1-2ząbki na najmniejszym biegu z tyłu, ale nie podczas mocnego pedałowania, tylko podczas jechania po nierównościach, to też już łańcuch (przebieg coś pod 2000km) czy coś innego, np. za duży luz w ramieniu przerzutki?

[ Dodano: 2005-06-20, 22:31 ]

well... już się sprawa wyjaśniła... po prostu trochę się odkręciła śruba mocująca przerzutkę :oops: , dokręciłem i jak na razie jest ok.

niestety nie mogę już powyższego postu wyedytować i muszę zaśmiecić forum kolejnym postem :wink:

• 3 miesiące temu...
Napisano

Wracam do meritum tematu. Na swoim zestawie (korba, łańcuch i kaseta XT) zrobiłem do tej pory około 1600 km. Zestaw przeżył 3 maratony i kilka wyceczek po górach. Dodam, że korba ma przejechane jakieś 800 km więcej.

Wczraj byłem w serwisie i.... koledzy powiedzieli, że póki co zestaw nie wykazuje śladów zużycia.

Tak więc kontynuuję zajeżdżanie 8)

Napisano
Po 3000 nowy łańcuch będzie przeskakiwał na kasecie (na 2 najmniejszych koronkach na 100%) ale czy łańcuch po 3000 będzie się zrywał? Wątpie, jeżeli napęd jest zawsze zadbany.

Czy uważacie, że bez względu na klasę cenową łacucha i kasety nowy łańcuch nie dopasuje się po 3000 km ? Weźmy na to taki XT lub PC 990 ?

Jeszcze kilka dni temu uważałem, że jest tak jak napisałem powyżej w cytacie :)

W środę wywaliłem stary łańcuch (PC-89R Hollow-Pin, rozciągnięty, rwał się; przejechane ~4000km) i założyłem nowe PC-59.

Jakież było moje zdziwienie kiedy zobaczyłem, że nie przeskakuje na żadnym biegu :!: :-o :shock: (kaseta Sram 7.0) Zdziwiłem się nieźle, ale ominęła mnie wymiana/szlifowanie kasety :D

Co ciekawe - łańcuch do ~3700 pracował dobrze, a potem zaczął się rwać z byle powodu :!: W Słowackim Raju, żeby podjechać na przełęcz z 12% nachyleniem musiałem skuwać 3 razy :roll: Po powrocie do Krakowa rwał się już nawet na prostej przy mocniejszym depnięciu z blatu :?

Napisano

hmm, przeczytalem cały temat , i jestem dosyć zdziwiony... osobiscie przez ostatnie 2 lata jeździłem na 1 napedzie, nie dbalem o niego wogóle, (jeździłem na smarze orginalnym , do konserwacji łancucha) , myłem go tylko szlaufem od czasu do czasu. zrobiłem ponad 6 tys km bez problemu, dopiero mniej wiecej kolo 6300 km, na wycieczce za miasta , po puszczy : :grin: łancuch zaczał przeskakiwac przy 5,6 na kasecie. Kupilem nowy łancuch, nową kasete i jazda...no ale problem sie powtarzał. korba (alivio) wg mnie ok, wiec wymieniłemprzerzutke tylną (alivio) na lx-a i problem zniknął, z ciekawosci załozylem stara kasete i łancuch, nic nie przeskakuje. Co prawda z powrotem zalozylem nowe , stare wyrzucilem, ale z własnego doswiadczenia wiem ze najbardziej oplaca sie jazda aż do smierci naturalnej napędu :twisted:

Napisano
ale z własnego doswiadczenia wiem ze najbardziej oplaca sie jazda aż do smierci naturalnej napędu

Popieram :!: Jeżdżę tak i zawsze będę jeździł. A jazda na 3 łańcuchy mi nie pasuje bo raz, że mi się nie chce ich zmieniać, dwa że wolę wydać dużo kasy na dobry łańcuch i kasetę i mieć spokój na 8tys.km.

Napisano
A jazda na 3 łańcuchy mi nie pasuje bo raz, że mi się nie chce ich zmieniać

Ja jezdze na kilka lancuchow i mi to nie przeszkadza bo lubie grzebac przy moim sprzecie hehe :grin:

Napisano

łańcuch musi być napiety, żuzyty łancuch czasem wystarczy tylko skrócić :( wiem , wiem szkot jestem :P ale skoro mozna pociagnac troche dluzej, to po co od razu kase wywalac :P

Napisano
PC-89R

w końcu to łańcuch szosowy .....

Nie jesteś na bieżąco - "R" już nie oznacza "Road" - tak było kilka lat temu - zobacz opisy na stronie srama, wtedy wrócimy do dyskusji... :wink:

Napisano

PS.

I dlatego właśnie nie dziwię się , że łańcuch się posypał

Napisano

Sprawdziłemna stronie SRAM-a pisze dokładnie to samo co na stronie Harfy - to łańcuch szosowy !!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...