Skocz do zawartości

[lancuch] Naped XT a lancuch HG53?

Jacek23

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, posiadam naped XT, korba, kaseta (przerzutki xtr ale to chyba niema znaczenia w stosunku do lancucha.

Lancuch posiadam HG 53, ktos mi powiedzial ze powinienem miec do tego napedu HG 93 bo to jak teraz jest zle wspolpracuje, na ile to prawda?

No, jesli juz mam korbe i kasete XT to moze i chcialbym miec i lancuch XT, ale to co jest teraz przeszkadza w czyms?

nie widze mankamentow w dzialaniu, ale moze lepiej wymienic na hg93?

Pytanie kieruje do praktykow:)

Napisano

z łancuchem deore wolniej sie bedą zużywały koronki ale łancuch szybciej sie rozciągnie, no i pewnie jakaś róznica wagowa, bo w działaniu raczej nie

Napisano

Czyli uzywajac tak jak mam, to oszczedzamy korbe i kasete kosztem szybszego zuzycia lancucha, nie powodujac negatywnych skutkow w dzialaniu sprzetu?

No jelsi tak to chyba tak zostanie i tak bedzie zawsze:)

Napisano

Nie sluchaj sie tych ktosiów :) ktorzy mowia wiele o wszystkim :) Btw. jak zle wspolpracuje ? Skoro jezdzisz i nic sie nie psuje to widac dziala.

Napisano
Lancuch posiadam HG 53, ktos mi powiedzial ze powinienem miec do tego napedu HG 93 bo to jak teraz jest zle wspolpracuje, na ile to prawda?
Na 0% to prawda. HG53 współpracuje z tym co masz tak samo jak HG93.

z łancuchem deore wolniej sie bedą zużywały koronki ale łancuch szybciej sie rozciągnie

łańcuch nie powinien się raczej szybciej rozciągać. A tak w ogóle to jeżeli łańcuch się rozciąga to i koronki szybciej niszczeją :)

Gość BarteX88
Napisano

hehe a ja mam odwrotnie, osprzęt deore a łańcuch xt :) Tak jak koledzy powyżej, łańcuch nie powinien się szybciej rozciągać :rolleyes:

btw. sebek-> naszła mnie nagła chęć na wormsy :D

Napisano

łancuchy do "9"tek roznią sie miedzy sobą procesem obróbki i powłokami ogniw. nie podam teraz dokladnie w jaki sposob ale chodzi po prostu np o lepsze zabezpieczenie antykorozyjne. choc zastanawiam sie w jaki sposob mialoby to funkcjonowac w elemencie ktory stale poddawany jest procesom tarcia :rolleyes:

łańcuchy srama roznią sie miedzy sobą, np drązonymi pinami czy wycinanymi ogniwami. rowniez wizualnie roznice są zauważalne, wyzsze modele mają niklowane błyszczące ogniwa, a nizsze są szare.

z lancuchow shimano najbardziej "gadzeciarski" byl lancuch ig90 do napedow 24biegowych. :) mial błyszczące ogniwa zewnetrzne. dziwię sie ze shimano zalatuje obenie "szarością" w grupach "9"... dzis gdy tak bardzo liczy sie stylistyka - nawet (a moze nawet bardziej) w przypadku drobnicy a nie duzych rzeczy...

Napisano

hg53 bedzie dzialac z napedem xt (w koncu 100% kompatybilnosci), ale nie jest prawda, ze tak samo jak lancuch xt (hg93). xt dziala troszke przyjemniej.

Gość BarteX88
Napisano

Używam na przemian łańcucha deore i deore xt. Nie czuję tej różnicy, łańcuch jak łańcuch :rolleyes:

Napisano
ja czuje. w ostatnich 2 latach uzywalem lanuchow hg93/hg53/pc59 z kasetami pg990 i xt. najlepiej sprawowal sie komplet hg93+pg990.

Znaczy ciszej bedzie dzialal hg93?

Oczywiscie mowimy o czystych lancuchach

• 3 tygodnie później...
Napisano

Niedlugo stane przed wyborem lancucha, obecnie mam xt hg93 z napedem xt, zastanawiam sie czy naprawde warto placic 25zl wiecej za hg93 w prowaniu do hg53? Ten temat bardziej mi zamotal niz wyjasnil. Czy naped pracuje zauwazalnie lepiej z hg93?

Napisano

Witam,

Podepne sie pod temat.

Kaseta: SRAM Pg-850 (8-rzedowa)

Korba: Deore LX

Przerzutki: Deore LX

Łancuch: hg73

Bedzie ok?

PS. Takze polecano mi, abym kupil taki (miekki) lancuch, ktory zuzywa sie szybciej niz kaseta/korba. Jak to jest z tymi oznaczeniami lancuchow hg53/hg73/hg/93 - ktory jest miekki a ktory twardy?

Napisano
Łancuch: hg73

Bedzie ok?

PS. Takze polecano mi, abym kupil taki (miekki) lancuch, ktory zuzywa sie szybciej niz kaseta/korba. Jak to jest z tymi oznaczeniami lancuchow hg53/hg73/hg/93 - ktory jest miekki a ktory twardy?

Będzie OKI. A tak w ogóle to jeżeli łańcuch szybciej się zużywa to i kaseta i korba szybciej pada.

A hg53/hg73/hg/93 to każdy jest twardy - jedyna różnica to taka że hg53 jest bez powłoki niklowanej, hg73 ma tylko blaszki zewnętrzne niklowane, a hg93 ma wszystkie blaszki niklowane (mniej więcej tak to wygląda)

• 3 miesiące temu...
Napisano

Czy w tym temacie cos zmienilo sie w korbach XT 2008. Shimano podaje ze sa kompatybilne tylko z "super waskim lancuchem HG93"... Czy faktycznie tak jest? Czy nadal z nowymi korbami XT mozna uzywac hg73 i hg53?

Napisano

Te zabezpieczenia antykorozyjne to bardzo lipne robia ... mój łańcuch hg73 zardzewiał po 1 jednym dniu deszczu. Po części to moja wina, bo był nienasmarowany ale nikiel na ogniwach też nie zadziałał.

Napisano
Będzie OKI. A tak w ogóle to jeżeli łańcuch szybciej się zużywa to i kaseta i korba szybciej pada.

A hg53/hg73/hg/93 to każdy jest twardy - jedyna różnica to taka że hg53 jest bez powłoki niklowanej, hg73 ma tylko blaszki zewnętrzne niklowane, a hg93 ma wszystkie blaszki niklowane (mniej więcej tak to wygląda)

Chyba wykończenie pinów też jest nieco inne, zatem powłoka z hg53 zetrze się szybciej niż z hg93, czyli łańcuch szybciej się rozciągnie.

Tak w ogóle 2 metody są dobre na jako takie przedłużenie żywotności napędu:

1) Niezależnie od grupy LX/XT/XTR brać jak najtwardszy łańcuch i jeździć nim do upadłego

2) Kupić tańszy łańcuch i wymienić po kilkuset km (powiedzmy 250) zanim zdąży się rozciągnąć.

Osobiście stosuję wersje pierwszą :)

Napisano

powloka niklowana jest o ile sie nie myle zabezpieczeniem antykorozyjnym a nie antyzuzyciowym. tak wiec w warunkach sprzyjajacych pogodowo wytarcie powloki nie bedzie mialo wplywu na tempo zuzycia lancucha. oczywiscie jesli dopadnie go rdza to inna bajka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...