Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

zależy mi aby mieć tylko jeden rower, najlepiej aby był przystosowany na różnorodne podłoże. Nie ma dla mnie znaczenia ile km pokonam i z jaką szybkością, podróżuje po różnych rejonach kraju lubię i nadmorskie klimaty i  górzyste rejony. Przeważnie pokonuję od 90 do 130 km dziennie. Czasami z sakwami, ale większość wypraw jednak bez nich. Szukam roweru od pół roku i naprawdę nie wiem juz co wybrać a nie chciałabym wydać tyle kasy i za pół roku wymieniać sprzęt... będę bardzo bardzo wdzięczna za wszelkie rady, modele itp. Kobieta 170cm waga 70 kg [Napęd 2x12], [rama aluminiowa]

Napisano (edytowane)

Jeżeli napęd 2x12 to jest podstawowe kryterium to zostają tylko szosy albo grawele a wszelkie inne mtb/crossy/trekkingi/fitnessy odpadają. Jakie to są te różnorodne podłoża według Ciebie? Grawelem ze sztywnym widelcem, nawet na oponach 50c, bardzo kiepsko się jeździ poza asfaltami i szutrami premium, których aż tak dużo nie ma i które z czadem się degradują i są albo pokryte "tarką" albo luźnym piaskiem/pyłem. Jak grawel to bym szukał czegoś co mieści opony minimum 50c i ma z przodu amor, coś w stylu:

https://romet.pl/rower-gravelowy-romet-nyk-3-0-sram-carbon.html

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-ghost-asket-full-party-pd44195/

Ale one z reguły mają napęd 1xx bo są z tych "uterenowionych"

Edytowane przez Greg1
Napisano

Chopie gdzie takie koła. MTB z gravela 😂 Kilka tys nalatałem na 38c oponkach i zatrzymuje mnie tylko grząski piach albo porządne błoto. Czy to dziurawy asfalt,czy tarka przez traktory na szuterkach to idzie bez problemu. Amelinium. 

I jeszcze amor...

Ludzie sobie jakoś ubzdurali że koniecznie wielkie laki pakować do roweru... I skreślają wiele naprawdę fajnych modeli bo maks do niektórych wchodzi 40 albo 45. 

Do dychy to już jest w czym wybierać. 

Kross Esker 8.0 jako entry w Decathlonie. Ale to już karbon. Wyrobisz się w 7 tyś. 

Jak nie musisz czekać to zza granicy można dostać Cannondale Topstone Carbon 4 za jakoś 9k albo Carbon 3 za niecałe 9k. 

KTM jak i MMR też pewnie coś fajnego się znajdzie. 

Napisano
17 minut temu, Artwro napisał:

Canyon Grizl,można z sakwami jak i bez,opony wąskie,szerokie,błotniki oraz wiele innych dedykowanych dodatków.

Grizl spoko,czołgi. Ale tam to praktycznie tylko napęd 1x. Chyba że autorka też brałaby taki napęd pod uwagę 😉

Napisano (edytowane)

Unibike Geos/Tier i zostaje kasa na gadżety. Nie najdroższy, ma wszystkie potrzebne otwory, amelinium więc nie szkoda go ciorać. Problemem może być rozmiar. 

Jak ma być z amorem to Liv Rove 1. Tylko albo bym szukał starszego modelu z napędem 2x, albo od razu upgrade modelu 2025 do 2x. Moja żona ma 1x i sakwy plus góry to się jednak wykluczają.

Edytowane przez kouczan
Napisano
Godzinę temu, Rybus85 napisał:

Kilka tys nalatałem na 38c oponkach i zatrzymuje mnie tylko grząski piach albo porządne błoto

Ludzie różne upodobania mają, lubią się męczyć, być męczeni a nawet w lateksach biczowani ale to nie znaczy, że dziewczyna ma się masochizować w terenie na sztywnym grawelu z oponami 38c jak Ty. Mam grawela, mam szosę i mam mtb i do lasu to zdecydowanie wybieram mtb. Grawel do lasu czy w teren się nie nadaje, bez względu co o tym mówią jutubowi influencerzy czy ich bezrefleksyjni wyznawcy

Napisano

Nie napisałem że się nadaje. U mnie większość to asfalt i szutry. Rzadziej las. Ale widzę mnóstwo komentarzy w internecie jak ludzie skreślają naprawdę dobre rowery bo nie wchodzi laczek od MTB 🤦 

Chcesz kapcia to kup MTB do lasu a nie kombinować w pół środki. 

Latałem na MTB kiedyś. Las,piachy,hopki itd super. Ale na asfalcie to był kloc straszny. Tam się czułem zmęczony dopiero. Ale wiem po czym częściej zacząłem jeździć dlatego gravel. 

Napisano

Klienci wymagają szerszych opon - np. aktualny (jeszcze) Canyon Grail sprzedawał się bardzo słabo właśnie ze względu na mały prześwit. Dlatego nowy zmieści znacznie szersze opony.

Napisano
3 godziny temu, Rybus85 napisał:

Chcesz kapcia to kup MTB do lasu a nie kombinować w pół środki. 

Autorka napisała:

7 godzin temu, Marzenaaa napisał:

zależy mi aby mieć tylko jeden rower, [...] przystosowany na różnorodne podłoże

Więc musimy kombinować w pół środki aby jak najlepiej doradzić.

Napisała też:

7 godzin temu, Marzenaaa napisał:

Nie ma dla mnie znaczenia ile km pokonam i z jaką szybkością, podróżuje po różnych rejonach kraju lubię i nadmorskie klimaty i  górzyste rejony. Przeważnie pokonuję od 90 do 130 km dziennie. Czasami z sakwami

Więc taki rower, który nie będzie najszybszy na trasie ale pomieści szersze opony i da trochę komfortu dzięki amortyzacji, ma jak najbardziej sens. Nikt Ci nie karze jeździć na oponach 2", na codzień możesz mieć np. szybkie semislicki 40c a na wyprawy z sakwami szersze, 50c czy nawet 2".

Tu jeszcze jeden, trochę tańszy, aluminiowy ale też niestety napęd 1x12:

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-kross-esker-tr-pd49119/?v_Id=263968

Napisano (edytowane)

A może coś takiego? Łapiemy się już na bateryjki,co w tej cenie jest świetną okazją. Fajne koła,opony również i w rozmiarze 45. Jest amelinium. Karbonowy widelec,więc coś zamortyzuje. 

Do 13 września darmowa wysyłka. 

Cenowo wyjdzie w okolicy 7tyś więc budżetu jeszcze zostaje 😉

https://www.staterabikes.com/p/focus-atlas-6-apex-axs-ltd-electronic-gear-system-1033982

Edytowane przez Rybus85