Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Hej

rozważam dwie spore zmiany w moim zyciu ;) raz przerzutka z Crossa [giant roam 0] na Gravel a dwa z aluminium na stal. Nie bardzo interesuje mnie karbon, bo mu nie ufam, juz sie naczytałem oraz widziałem w akcji jak z wielkim respektem trzeba podchodzić do tego materiału. Dla mnie kluczowe by rower był maksymalnie bezawaryjny i wygodny, to że będzie trochę cięższy bez znaczenia, bo zazwyczaj i tak jeżdżę z sakwami. Stal jest na tyle intrygująca ze pochłaniać będzie lepiej drgania co przy sztywnym widelcu pewnie lepsza opcja niz aluminium. Niby jest jeszcze tytan, ale najtańsze co widziałem w deca to za 12k i sam nie wiem czy warte to tyle siana, nie będę płakać jak kupię stal za 7k z dobrym osprzętem ;) 

Roweryszosowe

Coś tam szukałem juz po netach, ale większość ofert z stalowa rurą to rowerki za jakies 3-4 koła, wiec mam wrażenie że budżetowe, a na budżetowym mi nie zalezy. 

Zazwyczaj pokonuje trasy w przedziale 50 do 150 km, na różnym terenie. Wygląd też bez znaczenia, i tak w sakwach i błocku sexi nie będzie wyglądać ;) 

Waga 80

Wzrost 176

Edytowane przez twistflake
Napisano

Nie tak dawno, a może nadal, można było trafić w fajnych cenach Marina Nicasio 2 z węglowym widelcem.

Bombtrack był w promocji w Decatlonie, kilka modeli było stalowych, zależy do czego.

Rama Ritchey i składać? Ale budżet może nie wystarczyć.

Jest tego całkiem sporo, nawet dzisiaj widziałem podróżnika na Finna, cały w stali, obładowany że aż miło. 

Mamy nasze marki, Antymateria, Karamba, coś tam jeszcze by się znalazło. 

Pytanie do czego szukasz, stal to niezły kierunek jeśli nie zależy ci na wadze i pakujesz sporo szpeju.

Zresztą nie tylko do włóczęgostwa się nadają, zawody też można obskoczyc.

Jest tu całkiem rześkie towarzystwo od rdzewiejących rurek, może podpowiedza więcej.

Napisano

Ja tylko podpowiem, że Waltly robi tytanowe ramy wedle widzimisię za 1400 dolców z cłami/wysyłkami/ośkami.  Ja mam 29+, ktoś jeszcze był z Waltlym w jakimś wątku, niebawem jeden grawel będzie zaprezentowany ale ja się nie wysprzęglam za właściciela.  10k budżetu minus 5180zł (wedle kursu z dziś) i zostaje kupa kasy na resztę gratów.

Nie znam się na gotowcach, ja bym składał, tym bardziej jeśli ma być dystans i sakwy ;) 

Napisano

Rozważałem koncepcje składania w własnym zakresie, ale generalnie nie znam sie na tym na tyle zeby to ogarnąc to w włansym zakresie, potrzebowałbym kogoś kto podpowie i złoży, plus i tak finansowo nie wiem czy to to jest jakaś duża lepsza opcja niz kupowanie gotowca. 

12 godzin temu, wojtt80 napisał:

Nie tak dawno, a może nadal, można było trafić w fajnych cenach Marina Nicasio 2 z węglowym widelcem.

Bombtrack był w promocji w Decatlonie, kilka modeli było stalowych, zależy do czego.

Rama Ritchey i składać? Ale budżet może nie wystarczyć.

Jest tego całkiem sporo, nawet dzisiaj widziałem podróżnika na Finna, cały w stali, obładowany że aż miło. 

Mamy nasze marki, Antymateria, Karamba, coś tam jeszcze by się znalazło. 

Pytanie do czego szukasz, stal to niezły kierunek jeśli nie zależy ci na wadze i pakujesz sporo szpeju.

Zresztą nie tylko do włóczęgostwa się nadają, zawody też można obskoczyc.

Jest tu całkiem rześkie towarzystwo od rdzewiejących rurek, może podpowiedza więcej.

Pytanie jak węglowy widelec z stalą sobie gada. Też juz czytałem i złamanych widelcach z wegla ;) 

Napisano

Czy z alu czy ze stalą, sam ze sobą działa, jest to popularna konfiguracja.

A strzelić może, oczywiście, tylko są to przypadku po przecinku. Nie słyszałem żeby była jakaś powtarzalna przypadłość. 

@kazafaza niech właściciel nie zapomni się pochwalić 😉🙃

Napisano (edytowane)
12 godzin temu, twistflake napisał:

Pytanie jak węglowy widelec z stalą sobie gada. Też juz czytałem i złamanych widelcach z wegla ;) 

Bezproblemowo, bo niby jak ma gadać. Jeżdżę na stalowym gravelu z węglowym widłem dziesiąty rok i nie narzekam, on jak na razie też nie narzeka a lekko ze mną nie ma - dzisiaj solidnie go wytłukłem na bardzo niedbale położonych betonowych płytach, potem w lesie po korzeniach, a na koniec krótki kawałek po plaży, bo w sumie wyszło mi, że chyba nie jeździłem jeszcze wzdłuż morza:) Rama i widelec nadal ze sobą gadają:)

Gdybym dzisiaj miał kupić nowy rower to chyba poszedłbym w Ritcheya Outbacka - do kupienia za 1200eur rama z widelcem, powinno zostać monet na resztę... 

Edytowane przez Maciorra
Napisano

Mam prawie wszystko w stali, i chrzanić stal. 
Warto kupić dobrą ofertę w alu , z miejscem na szerokie opony znane z MTB z idealną gwarancją wymiany w razie pęknięcia. Dołożyć koła z szerokimi obręczami, mlekiem... i jeździć nie myśleć...wiara w magię stali jest przesadna, a najwiecej czuć w szosówkach z klasycznymi wąziutkimi oponami po 8 atm w każdej. Gravel na mleku, więcej da pracą szerokich opon.... Stal to kaprys, sprzedające się marzenie...w czasach mtb, gdy sięgaliśmy po najlżejsze ramy z aluminium, to one pękały, przy podsiodłówde, na spawach, po dzwonie przy główce albo od sterów, kolejne modele miały inne kominy, wzmocnienia .i wtedy narodził się kult stali, bo niby jest wieczna, co jest trochę stwierdzeniem na wyrost. 

• +1 pomógł 1
Napisano

Ja kupuję stalowe ramy dla ich urody, a nie dla jakichś wyimaginowanych właściwości. Dobra rama to dobra rama niezależnie od materiału. Węglowych ram nie kupuję, bo rama musi mieć spawy, taki kaprys:)

Napisano (edytowane)

Targowe rowery, z detalami, glamur albo surowe złoto między rurami zawsze są na piedestale,  Karamba z błotnikami pod kolor itepe, ale już popularosy stalowe dla współczesnych konsumentów kolarstwa plastikowego są wzruszeniem ramion,  dziś zatkany przewodami i scalony kokpit, stożek pół metra, i bateria w przerzutce no nie widzę inaczej....😜

Rower ma się podobać właścicielowi, jednak w spektrum założeń pytającego jest rower do toreb,  codzienny, dlatego piszę - przejrzeć rynek aluminium, nie zapierać się ze stalą, bo lepiej mieć świetną gwarancję na alu niż przyciężki rower stalowy nierzadko z ciasnymi dla opon widelcami.   Tak jak pisałem u mnie stal przez wszystkie przypadki odmieniona, ale nie mam aluwstrętu.

Edytowane przez itr