Mod Team sznib Napisano Piątek o 11:25 Mod Team Napisano Piątek o 11:25 5 godzin temu, KNKS napisał: Skoro Sina daje rade, to musi być OK 😉. No, na tym rowerze pięknie widać jakie by było haczenie tyłkiem o oponę przy skokach. Taki MTBek 29' dla niskiej osoby to do XC może być, nie do skakania. 1 Cytuj
PaniMTB Napisano Piątek o 11:47 Autor Napisano Piątek o 11:47 Mam 29 i parę razy dostałam w pupke 😅 Cytuj
Veriv Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowane) W dniu 27.07.2026 o 22:41, PaniMTB napisał: Cześć! 😊 Szukam swojego pierwszego fulla do MTB i chciałabym prosić o Wasze opinie oraz doświadczenia. Mam 155 cm wzrostu i 73 cm przekroku. Jeżdżę głównie po singletrackach, lubię zjazdy, hopy i chcę coraz bardziej rozwijać technikę, ale zależy mi też na tym, żeby rower dobrze podjeżdżał. Jeżdżę często z grupą, w której sporo osób ma elektryki, więc nie chcę kupić zbyt ciężkiego i ospałego roweru. Budżet to około 10-16 tys. zł. Biorę pod uwagę m.in.: • Merida One-Forty 700 • Lapierre Zesty CF SE • ewentualnie inne modele, jeśli uważacie, że będą lepsze dla osoby mojego wzrostu. Aktualnie jeżdżę na MTB specializet Chisel xs. Co byście polecili z własnego doświadczenia? Chętnie poznam też mniej oczywiste propozycje. Zależy mi przede wszystkim na rowerze dobrze dopasowanym do niskiej osoby, a nie tylko z dobrą specyfikacją. Jednak lubuje się w deore. Sram? ale jednak ta wyższa półka. Dzięki! Roweryi akcesoria Hej, na pewno nie lapierre zesty. Jezdzilem nim - sprawia mega 1sze wrażenie ale nie da sie nisko opuścic sztycy z powodu zakrzywionej rury podsiodłowej. To niesamowicie ogranicza. Mam niższe koleżanki jeżdżące na Specialized Stumpjumper. Myśle że nie ma sensu dalej szukać - stumpjumper będzie super dla Ciebie Edytowane 6 godzin temu przez Veriv 1 Cytuj
wr81 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Sztycę można wymienić na krótszą (są różnice między modelami nawet przy tym samym skoku).. 1 Cytuj
Mod Team sznib Napisano 5 godzin temu Mod Team Napisano 5 godzin temu Stumpjumper spoko, ale weź tu znajdź w rozmiarze S1 i w cenie do 16tys. 1 Cytuj
Veriv Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowane) Hej, ja wiem, ze są różne sztyce się różnią w wymiarach długości całkowitej i montażowej ale z tego co wiem nie są to za duże różnice przy malum rozmiarze przeswit będzie sprawą kluczową. Przypomnialem sobie, ze inna koleżanka jeździ na Santa Cruz Bronson - a ma 150cm w kapeluszu. Trzeba sprawdzic, czy pod Twoj wzrost xs czy s w sancie. Warto poszukać przecen, czasem są dla rowerów ze skrajnych rozmiarów. O, coś takiego, tylko nie XL a XS: https://www.11-11.si/pl/mtb-santa-cruz-bronson-5-c-mx-r-kit-2025 Edytowane 4 godziny temu przez Veriv 1 Cytuj
NerfMe Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Santa Cruz jako jedna z niewielu marek oferuje specjalne rowery dla kobiet. Nazywają się Juliana. Z tymże w Europie są raczej niedostępne. W ogóle Santy są maja mocno wygórowane ceny 1 Cytuj
Mod Team sznib Napisano 3 godziny temu Mod Team Napisano 3 godziny temu Pany, patrzcie na budżet. Gzie to te Santy do 16tys. sprzedają? 1 Cytuj
Veriv Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowane) Trzeba cierpliwie poszukać, moze jednocześnie zwiększając budżet. Da się z pewnością, skoro da sie juz teraz znaleźć Santę za 16899 w XL nawet w polskich sklepach, to uda sie również z XS. Moze w sklepach w Niemczech czy Austrii. Sezon szybko sie tam skończy https://www.goride.pl/rowery-enduro/rower-santa-cruz-bronson-4-1-c-r-kit-matte-dark-matter-2024?gad_source=1&gad_campaignid=23444774536&gbraid=0AAAAACygY0A-ahzxY7efhuDTFpJPk5RA_&gclid=Cj0KCQjwm8bTBhDWARIsAC9Hi8nrwRr1ktpkkMGOBraEx8APN7r-MmvBGwckZ9LE1RdPhIsnuu8y5AYaAr67EALw_wcB Edytowane 3 godziny temu przez Veriv 1 Cytuj
NerfMe Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, sznib napisał: Pany, patrzcie na budżet. Gzie to te Santy do 16tys. sprzedają? Ja też nie wiem, dlatego wspomniałem, że mają mocno odjechane ceny. Z ta Juliana to też nie jest jak z Livem w Giancie. O ile Liv i Giant mają inną rozmiarówkę i inną geometrie w podobnych modelach, o tyle Juliana to po prostu Santa z innymi siodełkami, malowaniem i trochę inaczej zestrojonym zawieszeniem. 2 Cytuj
chudzinki Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu W dniu 27.07.2026 o 22:41, PaniMTB napisał: Biorę pod uwagę m.in.: • Merida One-Forty 700 • Lapierre Zesty CF SE 155 cm i Lapierre w rozmiarze S to wg mnie kiepski pomysł pomimo, że piszą od 155 cm... A te hopki to jakie? Bo widzę, że pojawiają się rowery o skoku 160 mm. 1 Cytuj
PaniMTB Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu (edytowane) Na razie nie skaczę dużych hopek. Bardziej chodzi mi o możliwość spokojnej nauki i rozwijania umiejętności. Nie chcę kupić typowego enduro, ale też nie chciałabym zostać przy rowerze o charakterze XC, bo czuję, że to już nie do końca kierunek, w którym chcę iść. Tym bardziej, że XC już mam. Dzięki za wszystkie podpowiedzi. 😊 Nie upieram się przy konkretnym modelu. Bardziej zależy mi na rowerze dobrze dopasowanym do mojego wzrostu (155 cm) i stylu jazdy niż do logo na ramie. Nawet patrzyłam przez chwilę na Romet, ale oczywiście na stanie brak rozmiaru Są np Focus Edytowane 1 godzinę temu przez PaniMTB Cytuj
chudzinki Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Popatrz na coś w rodzaju https://www.greenbike.pl/rower-gorski-giant-liv-intrigue-29-1-w-100-gotowy-gratis-p-3453.html w rozmiarze XS tylko tam jest błąd w opisie, bo przy XS powinno być koło 27.5, przynajmniej wg Liv. Pewnie znalazłoby się taniej, przynajmniej kiedyś było dużo taniej o czym wspomniał W dniu 30.07.2026 o 23:08, NerfMe napisał: Kiedyś Liv miał w ofercie jeszcze model Intrigue, obecnie nie wiem jak to wygląda, w mount 7 nie widzę takiej opcji, w odpowiednim rozmiarze. Cytuj
NerfMe Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Obecne trailówki spokojnie do nauki skoków wystarczą. Jak patrzę na dużo niższe od autorki dzieciaki, jak latają na 29 calowych krowach na kazoorce to nie bałbym się w ogóle 29 calowych kół, pod warunkiem że rozmiar będzie dobrze dobrany. Cytuj
Veriv Napisano 42 minuty temu Napisano 42 minuty temu Hej ja tylko podalem na czym jezdzą moje koleżanki. I potwierdzam ze niektóre jezdzą konkret, nawet z jedną startowałem na tegorocznych mp enduro To chodzi o to by koło 29 nie haczyło o tyłek podczas jazdy. Czy nawet by koło 27.5 nie haczyło. Dlatego tak ważna jest bardzo dobra geometria. Taki Liv będzie super jeśli będzie pod rozmiar 155. To raczej powinien xs. Mało jest takich rowerów. Dzieciaki skaczą na drzwiach od stodoły, dorosłym już to tak zgrabnie nie przychodzi dlatego sprzęt jest ważny. Pani od mtb, nie wiem czy wiesz o senderkach? To takie sabaty dla lasek z ADHD co chcą latać.. i latają! https://senderki.pl/ Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi