bartek_86 Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Witam serdecznie, chciałbym zakupić nowy rower ale już nie typowy MTB a coś na sztywnym widelcu ale z szerszą oponą, co fajnie będzie się prowadzić i nie będzie się bało wjazdu na leśne odcinki, coś na czym można podskoczyć, zjechać po małych schodach etc Dotychczasowy rower to Rockrider xc500 sprawował mi się świetnie (aczkolwiek wiem, że nie wykorzystywałem jego możliwości nawet w 30%) początkowo myślałem że więcej będę jeździł po wyboistych terenach etc jednak życie zweryfikowało iż tak naprawdę potrzebuje czegoś czym będę mógł swobodnie się poruszać co będzie nie co wygodniejsze niż xc500 I tu moje pytanie bo nawet nie wiem co to za rodzaj rowerów ale natrafiłem na coś takiego jak: KONA UNIT X GOLD Powiedzcie czy to dobry kierunek ? na co zwrócić uwagę? Podpowiecie jakie są jeszcze rowery tego typu? Nie wiele tego znalazłem w zasadzie nic.. Pozdrawiam! Cytuj
akkwlsk Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Wspaniały świat odkryłeś, witamy I to jest doskonały kierunek w odniesieniu do tego, jak i gdzie zamierzasz jeździć. Jeżeli musisz je jakoś zaszufladkować, to chyba najbliżej tego typu rowerom do miana ATB (All Terrain Bicycle), ewentualnie po prostu sztywne MTB, bo geometrią są zdecydowanie bliżej nich - ot, bez amorka. Kona Unit to przede wszystkim właśnie bardzo dobra geometria, ale ukierunkowana bardziej na jazdę terenową. Ma dość stromy kąt podsiodłówki jak na sztywniaka, przez co nie jest optymalna na długie trasy po płaskim, za to nadrabia na podjazdach. Inne możliwości: Singular Swift, Surly Ogre / Krampus / Karate Monkey, Stooge, Brother Big Bro, Nordest Sardinha, Genesis Longitude i pewnie wiele innych, o których teraz nie pamiętam Budżetową opcją jest Marin Muirwoods, ale tam ograniczenie w szerokości opony to 2,5 cala 1 Cytuj
marcin_ostrów Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu https://www.google.com/search?q=gravel+z+prostą+kierownicą&rlz=1C1GCEA_enPL1217PL1217&oq=gravel+z+&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUqBwgCEAAYgAQyBggAEEUYOTIHCAEQABiABDIHCAIQABiABDIHCAMQABiABDIHCAQQABiABDIHCAUQABiABDIHCAYQABiABDIGCAcQRRg90gEINTI2OGowajSoAgCwAgE&sourceid=chrome&source=chrome.ob&ie=UTF-8 Cytuj
akkwlsk Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu pffff, to mają być propozycje pod szerokie opony? Cytuj
RabbitHood Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu To jest podstawowe pytanie. Co dla OPa znaczą "szerokie opony". Dla mnie 1,6'' to już kapcie. Dla górskiego dziadka 2,0'' będą za wąskie. Cytuj
akkwlsk Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Skoro jako przykład podany jest Unit na gumach 29x2.6 (a mieszczący na luzie 3") no to chyba wiadomo? Cytuj
bartek_86 Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu Dokładnie, chodzi mi coś pokoju Kona UNIT Powiedzmy na oponach 2,3 - 2,6 Tylko pytanie czy taki rower będzie na pewno wygodniejszy? Dystanse które robię to 25 - 60km No i czy wyższa waga w takim rowerze nie będzie krokiem w tył? Cytuj
Wojcio Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Te schodki i podskoki sugerują taką solidniejszą maszynę jak Kona. Ja mam Marina DSX z oponami 50c, wchodzą 2.1 i jest fajnie i w lesie i w trasie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi