Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie, chciałbym zakupić nowy rower ale już nie typowy MTB a coś na sztywnym widelcu ale z szerszą oponą, co fajnie będzie się prowadzić i nie będzie się bało wjazdu na leśne odcinki, coś na czym można podskoczyć, zjechać po małych schodach etc
Dotychczasowy rower to Rockrider xc500 sprawował mi się świetnie (aczkolwiek wiem, że nie wykorzystywałem jego możliwości nawet w 30%) początkowo myślałem że więcej będę jeździł po wyboistych terenach etc jednak życie zweryfikowało iż tak naprawdę potrzebuje czegoś czym będę mógł swobodnie się poruszać co będzie nie co wygodniejsze niż xc500 

I tu moje pytanie bo nawet nie wiem co to za rodzaj rowerów ale natrafiłem na coś takiego jak:

KONA UNIT X GOLD

Powiedzcie czy to dobry kierunek ? na co zwrócić uwagę? Podpowiecie jakie są jeszcze rowery tego typu? Nie wiele tego znalazłem w zasadzie nic..

Pozdrawiam!

Napisano

Wspaniały świat odkryłeś, witamy ;)

I to jest doskonały kierunek w odniesieniu do tego, jak i gdzie zamierzasz jeździć. Jeżeli musisz je jakoś zaszufladkować, to chyba najbliżej tego typu rowerom do miana ATB (All Terrain Bicycle), ewentualnie po prostu sztywne MTB, bo geometrią są zdecydowanie bliżej nich - ot, bez amorka. 

Kona Unit to przede wszystkim właśnie bardzo dobra geometria, ale ukierunkowana bardziej na jazdę terenową. Ma dość stromy kąt podsiodłówki jak na sztywniaka, przez  co nie jest optymalna na długie trasy po płaskim, za to nadrabia na podjazdach. 

Inne możliwości: Singular Swift, Surly Ogre / Krampus / Karate Monkey, Stooge, Brother Big Bro, Nordest Sardinha, Genesis Longitude i pewnie wiele innych, o których teraz nie pamiętam ;)

Budżetową opcją jest Marin Muirwoods, ale tam ograniczenie w szerokości opony to 2,5 cala

• +1 pomógł 1
Napisano

Dokładnie, chodzi mi coś pokoju Kona UNIT

Powiedzmy na oponach 2,3 - 2,6

Tylko pytanie czy taki rower będzie na pewno wygodniejszy?

Dystanse które robię to 25 - 60km 

No i czy wyższa waga w takim rowerze nie będzie krokiem w tył?

Napisano

Te schodki i podskoki sugerują taką solidniejszą maszynę jak Kona. Ja mam Marina DSX z oponami 50c, wchodzą 2.1 i jest fajnie i w lesie i w trasie.