Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,
szukam nowego roweru gravelowego i potrzebuje waszej Opini/Rady. 

O mnie i jeździe:
- wzrost 183 cm
- jeżdżę głównie po Kaszubach i na Mazowszu: głównie szuter i leśne drogi (Kaszuby = dużo kamieni), trochę asfaltu, czasem Gassy i mityczna GK 
- dystanse  od 80-200 km i więcej, czasem z płetwą na 2-3 dni.
- chcę na tym rowerze zrobić spokojnie następne 15kkm.

Budżet: do ~15 000 zł, mogę dołożyć, jeśli coś jest tego warte, ale musi się to mocno bronić.

Priorytety:
- przede wszystkim wygoda  na dłuższych trasach
- elektroniczny napęd priorytetem, ale mechanik też będzie ok :-)
- ważna dobra serwisowalność (standardowe rozwiązania, bez egzotyki)
- zależy mi na schowanych przewodach (czysty kokpit) i estetyce

Co sprawdziłem do tej pory:

- Specialized Diverge (Future Shock kusi pod dłonie, ale ma zewnętrzne linki - odpada estetycznie i coś czuję, że z serwisem słabo)
- Trek Checkpoint - nie umiem rozgryźć tego roweru, z jednej strony fajny ale z drugiej niczym się nie wyróżnia podczas jazdy próbnej 
- Canyon Grizl (nie podchodzi mi wizualnie)
- RAYMON Soreno Ultimate 700 - ale to imo bardziej podchodzi pod wyścigi 
- Unibike Craton - jak do tej pory najbardziej mi przypadł do gustu, ale dziwna rozmiarówka - przy 56 mogłem się spokojnie położyć do przodu 

Pytania/Prośby do Was:
1. Co polecacie i dlaczego?
2. Jak wygląda sprawa serwisowania i gwarancji?
3. Czy czekać na nowości z Eurobike? 

Z góry dzięki za pomoc!

Napisano

@Chociemir - dziękuję za rady. Obecnie mam Kross Esker 5.0 z 2024, mam dobre z nim wspomnienia ale serwis tego to jakaś masakra...
Jeśli chodzi o CTM, musze sprawdzić - jeździłeś, polecasz?

Napisano
3 godziny temu, sznib napisał:

Ten Koyuk też ma prowadzenie przewodów przez stery- więc też serwis - masakra.

Taaaa... Dwa przewody hamulcowe potrafią zamienić życie w piekło 🤣. Zwłaszcza, że do sterów trzeba zajrzeć, co najwyżej, raz w roku 😁.

• +1 pomógł 1
Napisano

I tu się większość myli do sterów zaglądać jak najczęściej. Niestety w obecnych czasach jakość łożysk w rowerach to dramat (a jak już jest integracja to masakra najtańszy gniot ze słabym uszczelnieniem). Jak kolega w krosie ma problem z serwisem to po co się pchać w takie rozwiązanie. Czysty kokpit i łatwa serwisowalność to niestety nie tutaj.

Napisano

Propozycje już otrzymałeś. O jakie rady chodzi?

W założonym budżecie i na elektronice są jeszcze na przykład:

Radon Regard 8.0 na Rivalu 1x13

Propain Terrel na RiIvalu 1x13 - bardzo dobry rower

Cube Nuroad

KTM Gravelator