vexyee Napisano 22 Czerwca Napisano 22 Czerwca Cześć, szukam nowego roweru gravelowego i potrzebuje waszej Opini/Rady. O mnie i jeździe: - wzrost 183 cm - jeżdżę głównie po Kaszubach i na Mazowszu: głównie szuter i leśne drogi (Kaszuby = dużo kamieni), trochę asfaltu, czasem Gassy i mityczna GK - dystanse od 80-200 km i więcej, czasem z płetwą na 2-3 dni. - chcę na tym rowerze zrobić spokojnie następne 15kkm. Budżet: do ~15 000 zł, mogę dołożyć, jeśli coś jest tego warte, ale musi się to mocno bronić. Priorytety: - przede wszystkim wygoda na dłuższych trasach - elektroniczny napęd priorytetem, ale mechanik też będzie ok :-) - ważna dobra serwisowalność (standardowe rozwiązania, bez egzotyki) - zależy mi na schowanych przewodach (czysty kokpit) i estetyce Co sprawdziłem do tej pory: - Specialized Diverge (Future Shock kusi pod dłonie, ale ma zewnętrzne linki - odpada estetycznie i coś czuję, że z serwisem słabo) - Trek Checkpoint - nie umiem rozgryźć tego roweru, z jednej strony fajny ale z drugiej niczym się nie wyróżnia podczas jazdy próbnej - Canyon Grizl (nie podchodzi mi wizualnie) - RAYMON Soreno Ultimate 700 - ale to imo bardziej podchodzi pod wyścigi - Unibike Craton - jak do tej pory najbardziej mi przypadł do gustu, ale dziwna rozmiarówka - przy 56 mogłem się spokojnie położyć do przodu Pytania/Prośby do Was: 1. Co polecacie i dlaczego? 2. Jak wygląda sprawa serwisowania i gwarancji? 3. Czy czekać na nowości z Eurobike? Z góry dzięki za pomoc! Cytuj
Chociemir Napisano 22 Czerwca Napisano 22 Czerwca (edytowane) Jedną z najlepszych ofert jest Koyuk CR Race słowackiej firmy CTM na Rivalu AXS 1x13 i z karbonowymi kołami Vision: https://www.ctm.sk/pl/p/koyuk-cr-race-700c-2026 Kross Esker ADV 3.0 z rabatem też zmieściłby się w budżecie. Edytowane 22 Czerwca przez Chociemir 1 Cytuj
vexyee Napisano 22 Czerwca Autor Napisano 22 Czerwca @Chociemir - dziękuję za rady. Obecnie mam Kross Esker 5.0 z 2024, mam dobre z nim wspomnienia ale serwis tego to jakaś masakra... Jeśli chodzi o CTM, musze sprawdzić - jeździłeś, polecasz? Cytuj
Chociemir Napisano 22 Czerwca Napisano 22 Czerwca Nie jeździłem. Nie wiem czy jeszcze są dostępne, ale do niedawna można było znaleźć w założonym budżecie Lapierra Crosshilla CF 7.0 na GRX Di2 2x12. Cytuj
Mod Team sznib Napisano 23 Czerwca Mod Team Napisano 23 Czerwca 8 godzin temu, vexyee napisał: serwis tego to jakaś masakra... Ten Koyuk też ma prowadzenie przewodów przez stery- więc też serwis - masakra. Cytuj
KNKS Napisano 23 Czerwca Napisano 23 Czerwca 3 godziny temu, sznib napisał: Ten Koyuk też ma prowadzenie przewodów przez stery- więc też serwis - masakra. Taaaa... Dwa przewody hamulcowe potrafią zamienić życie w piekło 🤣. Zwłaszcza, że do sterów trzeba zajrzeć, co najwyżej, raz w roku 😁. 1 Cytuj
kolarzjedrek Napisano 23 Czerwca Napisano 23 Czerwca I tu się większość myli do sterów zaglądać jak najczęściej. Niestety w obecnych czasach jakość łożysk w rowerach to dramat (a jak już jest integracja to masakra najtańszy gniot ze słabym uszczelnieniem). Jak kolega w krosie ma problem z serwisem to po co się pchać w takie rozwiązanie. Czysty kokpit i łatwa serwisowalność to niestety nie tutaj. Cytuj
Chociemir Napisano 23 Czerwca Napisano 23 Czerwca Propozycje już otrzymałeś. O jakie rady chodzi? W założonym budżecie i na elektronice są jeszcze na przykład: Radon Regard 8.0 na Rivalu 1x13 Propain Terrel na RiIvalu 1x13 - bardzo dobry rower Cube Nuroad KTM Gravelator Cytuj
vexyee Napisano 23 Czerwca Autor Napisano 23 Czerwca Czy jeździłeś na tych rowerach bądź je testowałeś ? Cytuj
Chociemir Napisano 23 Czerwca Napisano 23 Czerwca Propaina Terrela miałem, Lapierra jeszcze mam, na KTM miałem okazję krótko pojeździć. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi