Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, jest to mój pierwszy post więc witam wszystkich!

Mam prośbę o ocenę pozycji na rowrze. Po dłuższej jeździe w tempie (90min) łapią mnie skurcze w mieśniach czworogłowch. Wzrost 184, waga 81. Wiem, że najlepiej wybrać się na profesjonalny bikefitting ale może jakieś drobne zmiany, które zasugerujecie, pomogą :) (zdjęcia są z zawodów, podciągałem jakość AI, bo screeny z filmiku były kiepskiej jakości)

zdj1.png

zdj2.png

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Rozmiar 57. Szczerze to mam siodełko max do przodu i chetnie bym jeszcze mostek skrócił (110mm jest teraz) :D

Edytowane przez sakul
Napisano (edytowane)

Na mój gust to masz siodełko nieco za wysoko i naciągasz te 4-głowe podczas jazdy młynkiem (na wysokiej kadencji). Spróbuj obniżyć o 0.5cm

Edytowane przez dfq
  • +1 pomógł 1
Napisano

@dfq czy to powinno bardziej uruchomić pośladkowe? Bo mam dzisiaj zakwasy jak cholera w czwórkach a tyłek, dwógłowe i łydki nic nie bolą. A chyba jednak też powinny po intenstwnej jeździe? Może siodełko powiniennem też dać do tyłu troche?

@KNKS  Bianchi Oltre Race + Elite Wheels 50mm

image.jpeg.2059ffcec8641b45c6fbb370255d586b.jpeg

• +1 pomógł 2
Napisano (edytowane)

Masz zamontowaną sztycę z offsetem. Gdybyś potrzebował "skrócić" pozycje, możesz zacząć od wymiany sztycy na taka z offsetem zerowym (lub mniejszym).

Tak jak pisał kolega @dfq, siodełko minimalnie w dół + wywal 10mm podkładek spod mostka.

Fajny rower. 

Edytowane przez KNKS
Napisano
20 godzin temu, sakul napisał:

Bo mam dzisiaj zakwasy jak cholera w czwórkach a tyłek, dwógłowe i łydki nic nie bolą

Cześć. Nic nie napisałeś o Twoim doświadczeniu rowerowym, więc skąd ktoś ma widzieć co Ci doradzić ? 

Napisano

Jeżdżę na szosie czwarty rok. Ok 2k rocznie. FTP 275. Do tego biegam od półtorej roku (21.1km 1:45). Nie wiem co mogę wartościowego napisać?

Napisano

2k rocznie to dość mało, za mało żeby to były realnie jazdy treningowe, więc może to za duże "tempo" było dla Ciebie albo zwyczajnie błąd odżywiania/nawadniania.

Dawno temu jak miałem takie epizody to było to spowodowane właśnie brakiem odpowiedniego nawodnienia.