Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

@GreyVelo, @chester_jds , @Seb, @Tyfon79 , @Qbek84 mam nadzieję, że jeszcze wspomożecie mnie w pytaniach 🙃 Na jakich zestawach opon jeździcie?

Do poprzednich dochodzą kolejne.

Czy przy serwisie, wymieniacie smar w łożyskach? W sensie zdejmujecie tą plastikową osłonkę/dekielek, wymywacie smar i nakładacie nowy?

Czy przy tylnej przerzutce też coś powinienem smarować?

Napisano

Opon nie polecę, bo nie znam się. Koledzy sa ekspertami od opon, ja jestem totalnym oponowym ignorantem.

Jeśli chodzi o serwis łożysk, to wymieniam łożyska, a nie bawię się w otwieranie uszczelnień i smarowanie. Ostatecznie to nie są aż takie koszta by na tym oszczędzać przy relatywnie dużych przebiegach łożysk maszynowych (w piastach, sterach, czy suporcie). Tym bardziej, że jedna ze szkół twierdzi, że uszczelnienie łożyska jest jednorazowe i po jego otwarciu już nigdy świat nie będzie taki sam (a wódka taka zimna). Tylko w wypadku kulek w piastach na konusach oczywiście wszystko najpierw myję a potem nakładam nowy smar.

W tylnej przerzutce zasadniczo po gruntownym czyszczeniu (myciu) daję po kropelce oliwki na elementy ruchome. O jak w tym filmie od tego momentu na którym ustawiłem link: 

Napisano

Co do opon. Szukam zestawu Vittoria Barzo i Mezcal. Jakiej wersji tych opon mam szukać. Obecnie nie ma już wersji TNT czy G2.0. Skupić się na wersji RACE?

Screenshot_20260621_013328_Chrome.jpg

Screenshot_20260621_013316_Chrome.jpg

Widzę, że obecnie wersja Race ma oplot 60tpi. Wcześniej były to opony 120tpi. Sugerować się tym? Czy może rozważyć zestaw Race King + Cross King?

Napisano

Nie mam ulubionej marki. Jak mi trzeba to kupuję te opony które są aktualnie w promocji czyt. aktualnie najtańsze z firmowych. Każdy poleci Ci co innego, wyciągnij średnią polecanych z forum to pewnie coś Ci wyjdzie lub po prostu kup to co chcesz.

Ja jeżdżę w jednym rowerze na Specialized Ground Control 2.3 to klocki w teren, mają za zadanie przejechać każdy teren jaki napotkam.

Napisano

W sprawie linek i pancerzy - pancerze możesz kupić na metry lub zestaw dedykowany pod MTB tam jest bodaj 3m pancerza i 2 linki z zapasem, w innych te 1.7 m pancerza na moje oko za mało jak pancerz idzie w ramie, ale głowy nie dam, mogę się mylić, zmierz jakiej długości masz teraz.

W czym suport XT jest lepszy od obecnego - powtarzam jak nic obecnemu nie dolega - nie ma tematu, jeśli wymaga wymiany to ten XT będzie najlepiej zainwestowaną kwotą 60 zeta w suport.

Opony- temat poruszany nie tylko na tym forum, kup jak radzi kolega Seb to co jest na półce, pasuje rozmiarem, kolorem i ceną. Powiem tak: każda z opon od Vittorii, Pirelli, Maxxis, Schwalbe, Specialized czy Continental "sprawdzi się na suchym... jak i mokrym jeśli dostosujesz prędkość do warunków, bo w błocie, jeżeli nie są dobrane dokładnie pod tą nawierzchnię wszystkie zachowują się tak samo" :) . Musisz sam zdecydować co jest dla Ciebie ważne czy trwałość, czy bardziej waga czy jeszcze coś innego.

Raczej nie jesteśmy zawodnikami pro, nie mamy po 10 różnych zestawów kół i opon, więc szukamy optymalnego dla siebie zestawu i to jest normalne. Jeśli mogę coś zasugerować, odwiedź stronę (nie wiem czy można, żeby bana nie zarobić) zza oceanu o ludziach którzy uprawiają sport na rowerach wyposażonych w sakwy :) i inny szpej: bikepa......com- tam przed wyścigami po bezdrożach można zobaczyć sprzęt, na którym będą startować - raczej wybierają się na sprawdzonych w boju oponach, polecam lekturę.

Napisano

@GreyVelo z tym zmierzeniem będzie problem bo jestem na wyjeździe i chciałem wszystko zakupić żeby po powrocie zabrać się w weekend za serwis. Dlatego tak dopytuje o to wszystko.

Co do opon, przyznaję, że jestem już zmęczony czytaniem i szukaniem złotego grala.

Zestaw 29x2,25 Vittoria Barzo XC Race + Vittoria Mezcal XC Race to koszt 485zł

Znalazłem zestaw 29x2,25 Wolfpack Super Speed + Race + mleko Trezado za 500zł

...i się zastanawiam co brać 🙃

Przyznam, że nie sądziłem, że opony do roweru mogą tyle kosztować 🤦‍♂️

Podpowiecie jaką szerokość taśmy pod tubeless powinienem dobrać, bo co czytam to rózne zasady widzę.

No i czy po takim czasie wymienić sam wkład zaworu presta czy mam kupić całe nowe zawory?

Napisano

Ceny obecnie takie są, dlatego najczęściej kupujemy w zimie :) lub polujemy na promki. Taśmy raczej o 2-3 mm szersze niż wewnętrzna obręcz. Używam mleka Doc Blue/Stans, u mnie sie sprawdza, nie szukam zamienników. Zawory to według uznania.

Napisano

@Janisz mam w garażu zarchiwizowane ;) Mezcal 29x2.35 XC TNT G2 oraz Barzo 29x2.35 XC TNT G2 czarno/antracytowa, kupione na początki 2025r., założone na 1 przejażdżkę ~50km, nie podpasowały mi,  mogę Ci oddać za niewielką opłatą ;)