Janisz Napisano 20 Czerwca Autor Napisano 20 Czerwca @GreyVelo, @chester_jds , @Seb, @Tyfon79 , @Qbek84 mam nadzieję, że jeszcze wspomożecie mnie w pytaniach 🙃 Na jakich zestawach opon jeździcie? Do poprzednich dochodzą kolejne. Czy przy serwisie, wymieniacie smar w łożyskach? W sensie zdejmujecie tą plastikową osłonkę/dekielek, wymywacie smar i nakładacie nowy? Czy przy tylnej przerzutce też coś powinienem smarować? Cytuj
chester_jds Napisano 20 Czerwca Napisano 20 Czerwca Opon nie polecę, bo nie znam się. Koledzy sa ekspertami od opon, ja jestem totalnym oponowym ignorantem. Jeśli chodzi o serwis łożysk, to wymieniam łożyska, a nie bawię się w otwieranie uszczelnień i smarowanie. Ostatecznie to nie są aż takie koszta by na tym oszczędzać przy relatywnie dużych przebiegach łożysk maszynowych (w piastach, sterach, czy suporcie). Tym bardziej, że jedna ze szkół twierdzi, że uszczelnienie łożyska jest jednorazowe i po jego otwarciu już nigdy świat nie będzie taki sam (a wódka taka zimna). Tylko w wypadku kulek w piastach na konusach oczywiście wszystko najpierw myję a potem nakładam nowy smar. W tylnej przerzutce zasadniczo po gruntownym czyszczeniu (myciu) daję po kropelce oliwki na elementy ruchome. O jak w tym filmie od tego momentu na którym ustawiłem link: Cytuj
Janisz Napisano 20 Czerwca Autor Napisano 20 Czerwca I o takie info mi chodzi, dzięki @chester_jds. A co do tej oliwki, to masz na myśli taką samą jak do łancucha czy używasz jakiejś "dedykowanej"? Cytuj
chester_jds Napisano 20 Czerwca Napisano 20 Czerwca @Janisz, a owszem, tu chodzi o to minimum tarcia w ruchomych elementach. Cytuj
Janisz Napisano 20 Czerwca Autor Napisano 20 Czerwca Co do opon. Szukam zestawu Vittoria Barzo i Mezcal. Jakiej wersji tych opon mam szukać. Obecnie nie ma już wersji TNT czy G2.0. Skupić się na wersji RACE? Widzę, że obecnie wersja Race ma oplot 60tpi. Wcześniej były to opony 120tpi. Sugerować się tym? Czy może rozważyć zestaw Race King + Cross King? Cytuj
Seb Napisano 21 Czerwca Napisano 21 Czerwca Nie mam ulubionej marki. Jak mi trzeba to kupuję te opony które są aktualnie w promocji czyt. aktualnie najtańsze z firmowych. Każdy poleci Ci co innego, wyciągnij średnią polecanych z forum to pewnie coś Ci wyjdzie lub po prostu kup to co chcesz. Ja jeżdżę w jednym rowerze na Specialized Ground Control 2.3 to klocki w teren, mają za zadanie przejechać każdy teren jaki napotkam. Cytuj
GreyVelo Napisano 21 Czerwca Napisano 21 Czerwca W sprawie linek i pancerzy - pancerze możesz kupić na metry lub zestaw dedykowany pod MTB tam jest bodaj 3m pancerza i 2 linki z zapasem, w innych te 1.7 m pancerza na moje oko za mało jak pancerz idzie w ramie, ale głowy nie dam, mogę się mylić, zmierz jakiej długości masz teraz. W czym suport XT jest lepszy od obecnego - powtarzam jak nic obecnemu nie dolega - nie ma tematu, jeśli wymaga wymiany to ten XT będzie najlepiej zainwestowaną kwotą 60 zeta w suport. Opony- temat poruszany nie tylko na tym forum, kup jak radzi kolega Seb to co jest na półce, pasuje rozmiarem, kolorem i ceną. Powiem tak: każda z opon od Vittorii, Pirelli, Maxxis, Schwalbe, Specialized czy Continental "sprawdzi się na suchym... jak i mokrym jeśli dostosujesz prędkość do warunków, bo w błocie, jeżeli nie są dobrane dokładnie pod tą nawierzchnię wszystkie zachowują się tak samo" . Musisz sam zdecydować co jest dla Ciebie ważne czy trwałość, czy bardziej waga czy jeszcze coś innego. Raczej nie jesteśmy zawodnikami pro, nie mamy po 10 różnych zestawów kół i opon, więc szukamy optymalnego dla siebie zestawu i to jest normalne. Jeśli mogę coś zasugerować, odwiedź stronę (nie wiem czy można, żeby bana nie zarobić) zza oceanu o ludziach którzy uprawiają sport na rowerach wyposażonych w sakwy i inny szpej: bikepa......com- tam przed wyścigami po bezdrożach można zobaczyć sprzęt, na którym będą startować - raczej wybierają się na sprawdzonych w boju oponach, polecam lekturę. Cytuj
Janisz Napisano 22 Czerwca Autor Napisano 22 Czerwca @GreyVelo z tym zmierzeniem będzie problem bo jestem na wyjeździe i chciałem wszystko zakupić żeby po powrocie zabrać się w weekend za serwis. Dlatego tak dopytuje o to wszystko. Co do opon, przyznaję, że jestem już zmęczony czytaniem i szukaniem złotego grala. Zestaw 29x2,25 Vittoria Barzo XC Race + Vittoria Mezcal XC Race to koszt 485zł Znalazłem zestaw 29x2,25 Wolfpack Super Speed + Race + mleko Trezado za 500zł ...i się zastanawiam co brać 🙃 Przyznam, że nie sądziłem, że opony do roweru mogą tyle kosztować 🤦♂️ Podpowiecie jaką szerokość taśmy pod tubeless powinienem dobrać, bo co czytam to rózne zasady widzę. No i czy po takim czasie wymienić sam wkład zaworu presta czy mam kupić całe nowe zawory? Cytuj
GreyVelo Napisano 22 Czerwca Napisano 22 Czerwca Ceny obecnie takie są, dlatego najczęściej kupujemy w zimie lub polujemy na promki. Taśmy raczej o 2-3 mm szersze niż wewnętrzna obręcz. Używam mleka Doc Blue/Stans, u mnie sie sprawdza, nie szukam zamienników. Zawory to według uznania. Cytuj
emski Napisano 23 Czerwca Napisano 23 Czerwca @Janisz mam w garażu zarchiwizowane Mezcal 29x2.35 XC TNT G2 oraz Barzo 29x2.35 XC TNT G2 czarno/antracytowa, kupione na początki 2025r., założone na 1 przejażdżkę ~50km, nie podpasowały mi, mogę Ci oddać za niewielką opłatą Cytuj
Janisz Napisano 28 Czerwca Autor Napisano 28 Czerwca Wszystkim Wam dziękuję za pomoc w wątku. Ja wziąłem się za początki roboty czyli mycie. 1. suport nie jest bezszelestny. Przy wprawieniu w ruch pedałów, nie robią zbyt dużo obrotów. Kwalifikuje sie do wymiany? Kółka tylnej przerzutki. Jeszcze ich nie rozłożyłem na części pierwsze do mycia. Obecnie kręcą się tak. Myć je czy odpuścić o kupić nowe? Czy przy rozkręcaniu przerzutki przedniej bądź tylnej czy to manetek, powinienem zwrócić na coś szczególną uwagę? Mam na myśli, czy mam uważać aby czegoś do końca nie wykręcać bo wyskoczy mi jakas sprężynka i już nie złożę tego ponownie w całość? Czy takie wytarcia na bolcu/trzpieniu od piasty to norma? Cytuj
Qbek84 Napisano 30 Czerwca Napisano 30 Czerwca Ilość obrotów korbą nie powie za bardzo w jakim stanie są łożyska. Dla przykładu używam wkładu marki Accent - zastosowane łożysko o oznaczeniu 2RS, czyli uszczelnione z jednej i drugiej strony. Do tego plastikowa redukcja i w to wchodzi korba. Nie ma tutaj rozbudowanego systemu uszczelnień, dlatego korba wprawiona w ruch kręci się i kręci. Kolegi rower co robiłem ma suport SRAM DUB, który ma znacznie bardziej rozbudowane uszczelnienia (dodatkowe oringi) - jest sprawny, ale zamontowana w nim korba nie zakręci się tyle razy co moja. Można położyć sobie rękę na siodełku i drugą zakręcić korbą - uszkodzone łożysko przenosi wtedy drgania na rurę podsiodłową i czujesz wibracje na siodełku/ręce. Może też być tak, że łożysko stoi dęba - w ogóle się nie obraca, ale z powodu smaru nałożonego na oś korby i tak będzie się ona obracała tylko, że ciężej. Jak ktoś jeździ na takim zatartym łożysko, to widać wytarcie na osi korby. Tak jak widać wytarcie na tej ośce od piasty. Kółka od przerzutki też trzeba wykręcić - zdjąć metalowe tulejki i wyczyścić brud pod nimi. Zobaczyć jak się kręcą łożyska. Do tego serwis sprzęgiełka bym zrobił. TUTAJ bardzo dokładne pokazane co i jak, ale nie musisz odkręcać zewnętrznego wózka jeśli obraca się płynnie. Po umyciu przerzutki na sworznie i sprężynę napinającą stosuję MUC-OFF MO-94. Cytuj
Janisz Napisano 30 Czerwca Autor Napisano 30 Czerwca @Qbek84 dzięki za odzew. Rower rozkręcony. Co do sterów, okazało się, ze praski do nich nie potrzebuję bo mam wersję IS - wsadza się je dosłownie palcami. Polecicie jakieś konkretne modele. Przyznam, że ciężko znaleźć różnice...można kupić je za 100/200/300 złotych. Tylko, które warto wybrać? Miałem FSA i nie przetrwały próby czasu. Co do suportu, wydaje mi się, że łożyska nie kręcą się z taką lekkością zatem zapadła decyzja o wymianie i tu. @GreyVelo pisałeś o BB-MT800 ale ja mam oś korby 30mm więc to nie podejdzie. I tak samo jak w sterach i w suporcie jest w czym wybierać. Polecicie cos? Jeżeli jest coś wartego wydania 200 czy 250zl to też piszcie. Ten BB-MT800 za 60zł brzmiał kwotowo idealnie 😬 ale jestem zdania, że jak warto wydać więcej to czemu nie. Pytanie do linek i oplotu. U mnie oplot idzie do ramy a później linka bez oplotu wchodzi w ramę i następnie znów wchodzi w oplot poza ramą. Czy tą przestrzeń w ramie trzeba jakoś konserwować? Czyścić jakimś wycioreksem, psikać coś tam, konserwować? Wychodzi na to, ze Trek zrobił to słabo bo linka nie idzie w pełni w oplocie 🙄 Polecicie ze swojej strony przyrząd do wybijania/ wyciągania łożysk z piast? Cytuj
GreyVelo Napisano 1 Lipca Napisano 1 Lipca Kurcze faktycznie, Trek zawsze musi coś .....dorzucić co nie pasuje do układanki jak nie lipne hamulce, to tutaj suport. Hm.. sensowne opcje są dwie: 1 - wkładasz suport XT MT800 i wymieniasz korbę na Shimano, 2- wymieniasz korbę na Sram Dub i jakis suport Sram/Token. Jeśli zostajesz przy korbie RF - koledzy muszą się wypowiedzieć czy Token robi PF na oś 30mm bo ja nie mam takiej wiedzy. Cytuj
Qbek84 Napisano 2 Lipca Napisano 2 Lipca Z tańszych sterów za około 100zł polecam z serii Accent HI EXE. Sam takie mam tylko w wersji półzintegrowanej i jestem zadowolony. Nic się nie dzieje - co rok tam zaglądam jak demontuje amor do serwisu - czyszczę, daję nowy smar i jeżdżą dalej. Tak patrzę na suport to tam trzeba zmierzyć szerokość mufy i jej średnicę by dobrać odpowiedni. Inna sprawa, że może w obecnym można bez problemu zdemontować łożyska, które są w jakimś normalnym rozmiarze i tylko je wymienić - np. Enduro ABEC. Co do prasy do łożysk wciskanych suportu to kiedyś zapisałem sobie taki zestaw. Ktoś to polecał i dlatego dodałem do ulubionych jakbym kiedyś potrzebował kupić. Cytuj
GreyVelo Napisano Czwartek o 16:02 Napisano Czwartek o 16:02 Tam jest PF 92, mufa 41, oryginalny suport RF na łożyskach 6806 zdaje się. Nowy suport RF koszt z 2xx zeta, Token chyba podobnie o ile jest do kupienia, nowa korba slx chyba stówkę droższa. Cytuj
Janisz Napisano Poniedziałek o 08:28 Autor Napisano Poniedziałek o 08:28 Dzięki za podpowiedzi. Zdecydowałem się na suport BB92 Double Row CINCH 30mm - przynajmniej mam pewność, że będzie pasował. Co do sterów to tu dalej się zastanawiam co kupić. Myślę, że zaufam Token'owi. Kupię u nich na stronie to mi dobiorą odpowiednie. Tych wersji ze ściętymi łożyskami na różne kąty jest tyle, że idzie zgłupieć. Niebawem zacznę walkę z piastami. Zobaczymy jak mi pójdzie 🤣 Czym smarujecie manetki przerzutek? Suchy smar ptfe wurtha będzie dobry do tego? Oczywiscie po uprzednim wymyciu ipa? @GreyVelo u mnie oryginalny suport ma takie oznaczenie. Cytuj
GreyVelo Napisano wczoraj o 13:37 Napisano wczoraj o 13:37 Na tej fotce widać jak małe są kulki w tych łożyskach:) Cytuj
Janisz Napisano 16 godzin temu Autor Napisano 16 godzin temu Token dla mnie ma wyłącznie jeden zestaw suportu. Robią tak samo jak race face, że osadzają dwa rzędy kulek. Dodzwoniłem się do Tokena i dali do zrozumienia, że przy korbie 30mm nie ma co oczekiwać wielkich trwałości od suportu bo na trwałość nie ma tam miejsca. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi