Czikol Napisano Środa o 17:35 Napisano Środa o 17:35 (edytowane) Chyba taki mój dreambike, cena mocno odjechała, ale do tego chyba już przywykliśmy https://www.scott-sports.com/gb/en/spark-rc https://www.scott-sports.com/gb/en/product/scott-spark-rc-expert-bike?article=4275398350006 cudo Edytowane Środa o 17:36 przez Czikol Cytuj
KrzysiekCH Napisano Środa o 18:56 Napisano Środa o 18:56 Nie przepadam za ukrywaniem dampera w ten sposób. Kiedyś jeździłem na Boldzie i działało to raczej słabo, może w tym Scotcie jest lepiej. Ciekawe, że geometria jest wyjątkowo progresywna jak na taki rower. Cytuj
pecio Napisano Piątek o 12:35 Napisano Piątek o 12:35 Ładnie wygląda i nic po za tym. Jeździ przeciętnie a serwis tego to największa masakra z wszystkich możliwych. Cytuj
Maciorra Napisano Piątek o 12:38 Napisano Piątek o 12:38 Cytat Ładnie wygląda i nic po za tym. A i to jest kwestią gustu;) Dla mnie te rowery z pochowanym wszystkim wyglądają jak makiety a nie jak rowery. Cytuj
Talrand Napisano Piątek o 13:57 Napisano Piątek o 13:57 Godzinę temu, pecio napisał: Ładnie wygląda i nic po za tym. Jeździ przeciętnie a serwis tego to największa masakra z wszystkich możliwych. Szybko się do niego dorwałeś, myślałem że trochę poczekamy na recenzje użytkowników. Cytuj
pecio Napisano Piątek o 15:29 Napisano Piątek o 15:29 (edytowane) @Talrand te Sparki i inne Skocisze z pochowanymi bebechami jeżdżą już od paru lat. Nic się w nich nie zmienia po za kolorystyką. Te same zwydziwiane dampery, ta sama geo, ta sama kinematyka zawiechy, te same " przekładane " stery. Może dorzucili inne śrubki do mocowania bidonu 😁 Sztywniak Scotta czyli Scalka jest upierdliwa w serwisie a co dopiero Spark. Właśnie siedzę i patrzę na jednego wiszącego na stojaku bo się nie mogę zebrać do niego. Ps. Przeglądnęłem linki z pierwszego postu. Jednak dużo się zmieniło. To całkowicie przeprojektowana rama. Ale założenia te same a w dodatku dziwny link pod suportem który nie napawa optymizmem. Kiedyś Santy takie miały sterczące z kalamitkami pod smarownicę. Szybko z tego potem uciekali. Raz wystarczy po kamerdolcach przejechać ( dosłownie dołem przerysować ) i po zawodach. Edytowane Piątek o 16:04 przez pecio Cytuj
Tyfon79 Napisano wczoraj o 13:41 Napisano wczoraj o 13:41 @pecio przecie to zerżnięty pomysł od Devinci Wilson z przed 10 lat tylko w współczesnym "nowoczesnym i ładniutkim" wydaniu. Tak poza tym zazwyczaj tego typu wynalazki obecnie kupują ci co mają kasy jak lodu ale lewe ręce do roboty. Nie oni będą się z tym mordować wiec wszystkie kwestie serwiso-kosztowe można pominąć. Co do linku pod suportem wszystko zależy z czego to jest i jak zrobione. Fakt kamieni w tym rejonie lata sporo a biorąc pod uwagę geo i parcie na w sumie ostro trailową jazdę to nie powinno to być z gównolitu bo strzał w kolano murowany. Cytuj
pecio Napisano wczoraj o 14:45 Napisano wczoraj o 14:45 (edytowane) @Tyfon79 faktycznie zerżnięta istota tego zawieszenia z Devinci . W tym nowym Sparku nie wygląda to na pancerne rozwiązanie. Mało tego zastanawiam się czy suport nie jest osadzany w mufie tego linku który z kolei jest na łożyskach we właściwej suportowej tutce tak jak kiedyś wieki temu było w GT tylko bez mimośrodu. Jednym słowem przekombinowane jak koń pod górę . Jak u Chlebka będą mieć na stanie tego Sparka pojadę zrobić doktorata . Edytowane wczoraj o 14:49 przez pecio Cytuj
Tyfon79 Napisano wczoraj o 16:44 Napisano wczoraj o 16:44 @pecio suport to tam wchodzi w giga gniazdo na łożyskach i składa się z dwóch części. Wszystko to laczy do kupy tuleja od góry przy tłoku dampera i druga tuleja od dołu. Dodatkowo zwykła już śruba do każdej z tych dwóch części przykręcona jest do wahacza po obu stronach. Nie wiem dywaguję ale tak przy ostrej jeżdzie, błocie, przywaleniu jeszcze czymś po drodze tam działają ogromne siły. Siły dampera, korby, ... i jak to będzie trwałe a przede wszystkim ciche bez ciągłego gmerania przy tym to będę po dużym wrażeniem. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi