Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dobry! Po 2,5 roku na moim X-Calibrze 8 definitywnie dotarłem do wniosku, że to nie był sprzęt dla mnie. Spodziewając się wyjazdów w teren i skakania, finalnie w 99% robię ścieżki, asfalt i szuter, a brakuje mi prędkości, wąskiego chwytu (kiedy mogę to używam wewnętrznych rogów, choć nie ma wtedy dostępu do hamulców). Przychodzi czas na przesiadkę i kolega ChatGPT zasugerował mi m.in. Orbea Terra M30 Team 2026.

Już piszę, dlaczego mnie zainteresował:
- sama idea gravela i bikepackingu to to, w co chcę iść, a do tego
- carbon, ponoć mniej to to męczy przy dłuższych trasach niż alu, jeśli chodzi o małe i mikrodrgania?
- dwa blaty z przodu i sporo z tyłu, duża elastyczność
- nie chcę już wracać do tanich podzespołów typu mechaniczne tarcze, czy rower z 1/3 sprzętu do zmiany pierwszego dnia
- Orbea ma renomę, co lubię nawet jeśli dopłacam kilka procent za logo
- powyższe powoduje też poczucie bezpieczeństwa w przypadku ewentualnej odsprzedaży
- wygląd - w malowaniu cappucino jest dla mnie po prostu idealny, jak wymarzony, a najlepszy rower to ten, na który chętnie wsiadasz

Co sądzicie o tym rowerze? W jednym z warszawskich sklepów, gdzie zamierzam go mierzyć, dosiadać i finalnie kupić, jest za ok 13 klocków.

Ma to sens? A może coś innego? 

Napisano

Tą Orbee można znaleźć dużo tańszą, w CR bodajże za cztery 9. 

Możesz jeszcze sprawdzić Lapierre Croshill CF 8, zbliżona geometria do Orbei. Fakt że droższy ale wg mnie kompletny jeśli myślisz o pstryczku elektryczku;)

• +1 pomógł 1
Napisano
27 minut temu, wojtt80 napisał:

Tą Orbee można znaleźć dużo tańszą, w CR bodajże za cztery 9.

Dzięki, faktycznie mają za 9999 ale to wersja 2025. Czym to się różni tak realnie? 

Napisano

Nowa generacja jest dłuższa, wyższa i ma dłuższy chainstay. Dają za to krótszy mostek niż w poprzedniej generacji więc ostatecznie wychodzi, że nowa będzie odrobinę bardziej wyprostowana i bardziej stabilna (przez dłuższy tył). Ale różnice są tak naprawdę raczej kosmetyczne i w codziennym użytkowaniu różnice nie będą odczuwalne o ile pozycja będzie dobrze dobrana.

• +1 pomógł 1
Napisano

Kurcze, to mi komplikuje, bo planowałem zmierzyć wersję 2026 i ewentualnie jeśli będzie wszystko piknie, zamówić 2025 onlinowo oszczędzając te 4 klocki. Ale skoro mówisz, że różnica w geometrii jest jakaś tam znacząca to może się to nie udać?

A może przesadzam i po prostu brać mój rozmiar ramy (M na 175cm wzrostu) a potem ewentualnie pójść na bikefitting w ramach tak dużej oszczędności? Według tabelki z modelu 2026 jestem dokładnie w środku ramy M więc chyba nie ma ryzyka, że kupię złą i nie dam rady ustawić pod siebie w bikeficie...

Są jakieś inne niespodzianki, których miałbym się obawiać w takim układzie zamawiania online?

Napisano

Cudnie. A więc jeśli dobrze rozumiem, całą resztę już jestem w stanie dopasować na ficie. W takim razie oglądam i kupuję, jeśli zdolność kredytowa pozwoli 😝

Dzięki Panowie.

Napisano (edytowane)

Ja mam poprzednią generację i przy 176cm wzrostu używam właśnie rozmiar M.

Edit: No i w nowej wersji te różnice nie są wielkie więc rozmiarowo wypadają podobnie. Orbea też daje sporo podkładek pod mostkiem - ja docinałem sterówkę dość znacząco.

Edytowane przez Lextalionis
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Nie wiem czy jeszcze są dostępne, ale  w cenie w/w Terry można było kupić Lapierra Crosshilla CF 8 na GRX Di2 2x12.

Posiadałem krótko poprzednią Orbeę i miałem kłopot z opadającą sztycą (znany problem w tym rowerze - przynajmniej na początku produkcji) i Orbea przysłała poprawiony klin. Byłem już zirytowany tą sytuacją i sprzedalem rower, Producent chyba wyciągnął wnioski bo w nowym modelu zacisk jest na obejmę.

Był wspomniany fitting - warto zauważyć, że Orbea stosuje dedykowane mostki i w przypadku potrzeby wwymiany na dłuższy/krótszy może nie być prosto z dostępnością.

Nawet myślałem przez moment o nowym modelu, ale fabryczne malowania są dla mnie absolutnie nie do przyjęcia, a bawienie się w MyO i czekanie -kiedy wiele ciekawych rowerów jest "od ręki"- nie pasowało mi i kupiłem inny rower.

NIe wiem czy model 2025 to jest aktualny czy poprzedni, ale jeśli poprzedni to warto wspomnieć, że nie nie ma haka UDH

Teraz spojrzałem na stronę Orbei, na wyposażenie modelu M30 Team i widzę korbę i klamkomanetki z serii 600 oraz zaciski hamulcowe 400 + nieokreślone koła  o szerokości wewnętrznej 21mm  - no to cena 13 tys.zł brzmi jak żart...

Edytowane przez Chociemir
Napisano

Oglądałem to to w salonie i jakoś mnie wątpliwości naszły. Nie zauważyłem tam niczego wartego takiej kasy. Ładne, ale za 13k to w całym salonie nic nie wyglądało na warte.

Chociemir, jeśli nie ta Orbea to co w tej cenie? Lapierra z tego co widzę duuuużo droższa.

image.thumb.png.edd26e70ddaf484f79a0bb5a6e113784.png

Napisano

Głupio zabrzmi, ale jako grafik niestety odrzucam :P Dla mnie rower musi też cieszyć oko, a te są po prostu brzydkie, nijakie i już w ogóle niewarte tej kasy.

Jeszcze mi w sklepie gość zwrócił uwagę, że mając okulary mogę podświadomie zadzierać głowę do góry, jeśli mi będą ramki zasłaniały widok, a to uderzy w mój i tak nienajlepszy kręgosłup szyjny przez ciągłe napięcia.

Padaka, panie 🫣Wstrzymuję ten zakup bo mój Trek może i męczy po 2h, ale przynajmniej nic już na niego nie łożę. Eh.

Napisano

@marekdam1 w zeszłym roku byłem na etapie wymiany gravela. Orbea byłą jednym z branych pod uwagę rozwiązań. Finalnie kupiłem Scotta Addict Gravel. Jestem oczarowany tym rowerem, wygoda jest kosmiczna.