Pawel1980 Napisano Środa o 20:32 Napisano Środa o 20:32 Witam szanowne grono , mam pytanie laika, kupiłem używany rower pegasus premo SL i podczas hamowania przednim hamulcem zauważyłem luzy na sterach, dobrze by było je skasować ale nie wiem jak i nie chcę niczego popsuć , może ktoś podpowie krok po kroku bo na goglach nie mogę znaleźć. Wstawiam zdjęcie Pozdrawiam i dziękuję za ewentualnie odpowiedzi Cytuj
RabbitHood Napisano wczoraj o 07:47 Napisano wczoraj o 07:47 Masz trzy punkty w których może powstać luz - sam musisz pomacać i sprawdzić gdzie się rusza. Cytuj
Seb Napisano wczoraj o 08:36 Napisano wczoraj o 08:36 (edytowane) Rozebrać, wyczyścić, dołożyć smaru bo pewnie nigdy nie był wymieniany, złożyć na nowo, skasować luzy. Jak nie wiesz jak się zabrać za stery to serwis rowerowy, chociaż rozebranie i smarowanie sterów jak są na łożyskach wiankowych jest dość proste jak miałeś kiedyś śrubokręt w ręku ale klucze trzeba mieć. Budowa sterów to dwie bieżnie, dwa łożyska i śruby kontrujące to wszystko żeby nie latało. Filmy instruktażowe: Rodzaje sterów, stery skręcane, stery ahead Edytowane wczoraj o 08:53 przez Seb Cytuj
Pawel1980 Napisano wczoraj o 10:21 Autor Napisano wczoraj o 10:21 (edytowane) Series rowerowy odpada bo jestem w Niemczech i wolał bym tego uniknąć. Z tego co znalazłem to nie są stery ahead. Od czego zacząć rozbieranie, od tej sruby na górze na ampol przy mostku która jest pod zaslepką, czy od tej dużej nakrętki przy samych sterach? Tam jest tylko jedna nakrętka bez kątry. Edytowane wczoraj o 10:26 przez Pawel1980 Cytuj
chudzinki Napisano wczoraj o 10:45 Napisano wczoraj o 10:45 Wg mnie musi być kontra tylko może to wyglądać deko inaczej niż na drugim linkowanym filmiku. Jeżeli chcesz dostać się do sterów to rozbierasz wszystko po kolei podobnie jak w filmiku, a jeżeli chcesz spróbować tylko skasować luz to mostka nie odkręcasz. Cytuj
Seb Napisano wczoraj o 11:21 Napisano wczoraj o 11:21 Jak się domyślam jest to pewnie mostek wpuszczany w rurę sterową widelca/amortyzatora i kasowanie luzu polega na dokręceniu górnej dużej nakrętki na sterach. Powinny być dwie nakrętki jedna do kasowania luzu druga kontra żeby to wszystko się nie rozkręcało podczas jazdy i nimi się kasuje luzy. Tu masz coś podobnego do twoich sterów: stery Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi