masahuku Napisano 12 Maja Napisano 12 Maja Cześć, mam teraz w ebajku taki amortyzator: https://www.centrumrowerowe.pl/amortyzator-rowerowy-rock-shox-recon-silver-rl-solo-air-pd22676/?v_Id=245889 Kod z amortyzatora: 33T24176979 Czy mogę go wymienić na takiego FOX-a? FOX-Allegro 10 mm więcej skoku i 2 mm offsetu to chyba niewielka różnica? Tylny damper to FOX float 150 mm travel. Cytuj
marcin_ostrów Napisano 12 Maja Napisano 12 Maja Tyle kasy za Rhytma ?? https://www.mount7.com/fox-racing-shox-36-performance-elite-grip-2-ohne-ovp-shiny-black-ohne-decals-160mm.html?wgu=304768_1443075_17786000681308_ded865be6c&wgexpiry=1810136068&siteid=1443075 Cytuj
chester_jds Napisano 12 Maja Napisano 12 Maja Sprawdź tylko, czy podane w ofercie długości rury sterowej sa dla Ciebie ok, biorąc pod uwagę wysokość główki, obejmy mostka i ew. wszelkie podkładki między główką i mostkiem. Cytuj
masahuku Napisano 12 Maja Autor Napisano 12 Maja 3 godziny temu, marcin_ostrów napisał: Tyle kasy za Rhytma ?? Panie, ja się nie znam, chciałem tylko coś lepszego od teraźniejszego amora. Rozumiem, że ten z Twojego linku jest znacznie lepszy od tego z Allegro? Cena nie jest jakaś kosmiczna tylko jak z gwarancją z niemieckiego sklepu? @chester_jds , jasna sprawa. Cytuj
Tyfon79 Napisano 12 Maja Napisano 12 Maja Ja bym ci sugerował jednak iść w Rock Shox'a. Biorąc pod uwagę co tam fabrycznie masz nie jest to elektryk wysokich lotów. Pike, Lyrik w wersji Select, Select+ spokojnie ci styknie. Jest trochę tego po ~1500 zeta na OLX. Rhytm to podstawowa wersja i moim zdaniem wymaga nieco więcej dbałości, uwagi. Wszystko wyżej jest ok choć ja mam pecha do tej marki dlatego sugestia co do RS'a. Cytuj
Wojcio Napisano 12 Maja Napisano 12 Maja To jest okazja. https://www.bike-discount.de/de/rockshox-lyrik-ultimate-charger-3.1-rc2-29-debonair-160-tapered-boost-top-deal Cytuj
masahuku Napisano 13 Maja Autor Napisano 13 Maja 8 godzin temu, Tyfon79 napisał: Biorąc pod uwagę co tam fabrycznie masz nie jest to elektryk wysokich lotów. Zgadza się, to jakiś budżetowy Conway a co było fabrycznie to nie wiem, bo kupiłem używany. @Wojcio niestety max budżet to 1,5k pln i ani złotówki wincyj Cytuj
masahuku Napisano Czwartek o 17:34 Autor Napisano Czwartek o 17:34 W dniu 12.05.2026 o 22:25, Tyfon79 napisał: Lyrik w wersji Select, Select+ spokojnie ci styknie. Jest trochę tego po ~1500 zeta na OLX. A czym się różni taki Select używka za ~1,5k od nowego ze sklepu za tysiaka? https://www.centrumrowerowe.pl/amortyzator-rowerowy-rock-shox-lyrik-select-pd47496/ Cytuj
Wojcio Napisano Czwartek o 19:41 Napisano Czwartek o 19:41 Ceną:). Ten nowy za tysiaka to fajna oferta. Cytuj
marcin_ostrów Napisano Czwartek o 20:03 Napisano Czwartek o 20:03 No nie wiem czy taka dobra. Jak dla mnie RS to Select+/Ultimate , Fox Performance elite/Factory . Różnica w działaniu sporawa w porównaniu do Selecta czy Performance. Cytuj
Wojcio Napisano Czwartek o 20:44 Napisano Czwartek o 20:44 To zależy od oczekiwań. Mam FOXa z Grip i z Grip2 - ten drugi w trudnych sytuacjach działa magicznie, ten pierwszy jest wygodniejszy przy mniej wymagających zastosowaniach. Łatwo go ustawić, jest „wygodny”, choć nie trzyma tak wysokości i tak dobrze nie nadąża za terenem. Jak rower nie jest do wyczynu, to flagowe widelce w tańszych wersjach nadal są dobre. Z drugiej strony jak ma być upgrade to na całego, bo minimalny nie ma sensu. Cytuj
masahuku Napisano Piątek o 05:57 Autor Napisano Piątek o 05:57 Czyli przeskok ze Srebrnego Recona na zwykłego Selecta (bez +/ultimate) będzie minimalny, nie warto? Cytuj
Wojcio Napisano Piątek o 07:33 Napisano Piątek o 07:33 Ja tego nie umiem stwierdzić. Wiem, że zmiana goleni z 32 na 35 i w ogóle platformy na solidniejszą (Recon 150 to już na max rozciągnięty jest) powinna być odczuwalna, podobnie tłumik i cała reszta (teoretycznie - ślizgi, uszczelnienia). Ale jest też psychologia - jak kupisz Ultimate to nie ma dyskusji, a jak Select to możesz zacząć szukać dziury w całym. Jak coś w Reconie niedomaga (przytarty, luzy, cieknie) to taka zmiana jest super. Ktoś na forum zmieniał byle jakiego Suntoura na RS - to on na pewno poczuł zmianę. A zmiana wyższej średniej półki na niższą górną półkę nie musi porazić. Gdybyś nie miał widelca to Selecta bym ci polecał z czystym sumieniem. A jak masz, to nie wiem co jest napędem zmiany. Cytuj
masahuku Napisano Piątek o 19:08 Autor Napisano Piątek o 19:08 Motorem zmiany jest tak jakby "wiotkość" tego amora, zwłaszcza podczas hamowania z większej prędkości mam wrażenie jakby chciał się złożyć pod rower jak podwozie w samolocie Myślałem, że nieco grubsze lagi poprawią sytuację. Cytuj
Wojcio Napisano Sobota o 05:13 Napisano Sobota o 05:13 I dobrze myślałeś - u mnie zmiana z 34 na 36 była rewolucją. Córka ma Lyrika i jest bardzo OK. Cytuj
masahuku Napisano Niedziela o 20:09 Autor Napisano Niedziela o 20:09 (edytowane) W dniu 15.05.2026 o 09:33, Wojcio napisał: Córka ma Lyrika i jest bardzo OK Tego z plusem czy zwykłego? Edytowane Niedziela o 20:09 przez masahuku Cytuj
Wojcio Napisano Niedziela o 20:45 Napisano Niedziela o 20:45 Z plusem. Ogólnie konstrukcja ta sama, tłumik lepszy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi