J0ker Napisano 11 Maja Napisano 11 Maja (edytowane) Cześć. Rozebrałem piastę przednią Joytech (nie wiem jaki model, oznaczeń brak), bo słychać było jakby chrobotanie i się ucieszyłem, że pomimo tylu lat i pokonanych kilometrów tylko konusy są do wymiany. Zamówiłem nowe, ale nieco dłuższe/wyższe niż fabryczne (bodajże 12,36 mm zamiast 11 mm) i niestety po skręceniu piasty koło nie wchodzi w widelec, bo nakrętki kontrujące za bardzo wystają. Niby tylko nieco ponad 1 mm z każdej strony, a przysporzył niemały problem. Szukałem cały dzień odpowiednich stożków w internecie oraz lokalnie, ale bez skutku. Ma ktoś pomysł gdzie mógłbym dostać pasujące konusy? Poniżej załączam rysunek z wymiarami. W sumie dla odmiany zamiast samych konusów zacząłem szukać całej osi i ta sztuka wygląda obiecująco. Jutro do nich przedzwonię i podpytam o dokładne wymiary. Edytowane 11 Maja przez J0ker Cytuj
marvelo Napisano 11 Maja Napisano 11 Maja Może wystarczy założyć węższe przeciwnakrętki (kontry)? Jaką grubość mają oryginalne? Tu masz przykładowe na oś M9x1: NAKRĘTKA KONTRUJĄCA OSI PIASTY PRZÓD M9x1 Cytuj
J0ker Napisano 12 Maja Autor Napisano 12 Maja @marvelo Niestety nakrętki są dokładnie takie jak podlinkowałeś, a najcieńsze jakie znalazłem to 3,5-3,8 mm, więc dużo nie dadzą. Dystansów też nie było. Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 12 Maja Napisano 12 Maja W przypadku takich piast gdzie nie masz oznaczeń katalogowych, najprościej kupić nową piastę i potraktować jak dawcę. Cytuj
chester_jds Napisano 12 Maja Napisano 12 Maja Zamiast piasty kupo po prostu całą oś joytech, typu poniżej (jeśli to QR), https://allegro.pl/oferta/joytech-m10x145mm-qr-os-piasty-tyl-na-zamykacz-16927384449 (nie musi być ta konkretna, ale szukaj całe osie z konusami, w zależności od potrzeby przednia lub tylna). Cytuj
J0ker Napisano 23 Maja Autor Napisano 23 Maja @chester_jds To nie takie proste, bo jeszcze konusy muszą mieć odpowiednio wyptrofilowaną bieżnię, o czym sam się przekonałem. Tu znalazłem konusy, które odpowiadają wymiarami tym moim zużytym, ale bieżnia ma nieco inny kąt... W dniu 12.05.2026 o 07:21, przecietny.kolarz napisał: W przypadku takich piast gdzie nie masz oznaczeń katalogowych, najprościej kupić nową piastę i potraktować jak dawcę. Zależało mi zachowaniu obecnych uszczelek zewnętrznych, bo spisały doskonale przez te kilkanaście lat, a ponadto rzadko kiedy podane są parametry inne niż podstawowe. Tak czy inaczej kupiłem jedną sztukę na próbę to się okazało, że nawet średnica osi była źle podana w aukcji. Całe szczęście, że przy okazji w sklepie powyżej kupiłem dodatkowo kilka nakrętek kontrujących, a w tym takie cieńsze o grubości 3 mm. Ten zaoszczędzony milimetr w stosunku do poprzednich nakrętek pozwolił mi użyć konusów NH-307 M9 QR dłuższych o 1,5 mm, które kupiłem jako pierwsze. Po dwóch tygodniach bez roweru piasta wreszcie została złożona, śmiga jak nowa, a historia poszukiwań nietypowych konusów ma szczęśliwy finał. Jest niestety jeden minus, bo w związku z innym kształtem nakrętki kontrującej gumowe osłony zewnętrzne nie pasują idealnie, bo mają wycięcie heksagonalne, ale zważywszy na różnice w kształcie i tak ładnie przylegają. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi