discexe Napisano 1 Maja Napisano 1 Maja Cześć wszystkim, Potrzebuje pomocy w kontekście napędu w w Kross Esker 6.0 2023 (rozmiar ramy L). Obecnie posiadam przedni blat marki Decas (Narrow Wide DECKAS 46T 110 BCD 4s r7000 r8000 r7100 r8100) Kaseta - Shimano CS-HG700 11rz 11-34. Tylnia przerzutka - Shimano GRX RX810. Manetki - Shimano GRX RX600 Po ostatniej wymianie na nową kasetę, nowy blat oraz nowe łańcuchy zauważyłem, że podczas kręcenia korbą czuje na stopach jakby napęd się doslownie mielił / strzelał / dziwnie dragał. Na każdym z przełożeń bardziej lub mniej. Przy mocnym nacisku na pedały, to uczucie jest stanowczo mniejsze ale jest wyczuwalne. Dziwne jest to, że napęd nie wydaje żadnych niepokojacych dźwięków, tylko czuć to pod stopami. (jeżdżę w SPD) Chciałbym was prosić o poradę w kontekście ewentualnych rozwiązań powyższego problemu oraz o doradzenie w kontekście konserwsji obecnego napędu na jakiś inny (omijając aftermarketowe przednie blaty typu Decas) Cytuj
chester_jds Napisano 1 Maja Napisano 1 Maja wrzuć jakieś fotki, najlepiej film, jak to pracuje, bo ianczej to można bawić się w jasnowidza (czy na pewno łańcuch dobrze leży na blacie, małą dziurką w "narrow" a dużą w "wide"?) Cytuj
discexe Napisano Sobota o 07:55 Autor Napisano Sobota o 07:55 @tomiii Łańcuch jaki używam to SHIMANO Dura Ace / XTR CN-HG901, łańcuch ma przejechane 90km. @chester_jds - po południu wrzucę film + kilka fotek Pytanie dodatkowe - Czy takie polączenie korby z kasetą + powyższy łańcuch to dobry pomysł? Kaseta SHIMANO Deore XT CS-M8000 (11-42) Mechanizm korbowy SHIMANO GRX FC-RX810-1 (42T) Cytuj
chester_jds Napisano Sobota o 08:13 Napisano Sobota o 08:13 Pomysł jak każdy inny (dlatego ja wolę z przodu 2x i nie mieć z tyłu talerzy od pizzy na bębenku . Oczywiście pod dobrany napęd, jeśli zmieńiasz liczbę ząbków na największych blatach z przodu i/lub tyłu, to musisz dobrac odpowiednią długość łańcucha. zważ jeszcze, koła gravelowe mają bębenki szosowe,, które mają osadzenie dłuższe od mtbowego o 1,85 mm, a więc z kasetą mtbową musisz dołożyć taką podkładkę pod kasetę, by to Ci nie latało na bębenku. Cytuj
discexe Napisano Sobota o 08:22 Autor Napisano Sobota o 08:22 (edytowane) @chester_jds - cenna uwaga, bardzo dziękuję za podpowiedź. Wkradła się mała pomyłka... Chcę założyć korbę 40T SHIMANO GRX FC-RX600-1. Pytanie czy przy kasecie 11'to rzędowej, korba da radę bez zmiany blatu na blat typu narrow wide? (nieukrywam, że chcę tego uniknąć). Edytowane Sobota o 08:22 przez discexe Cytuj
chester_jds Napisano Sobota o 08:32 Napisano Sobota o 08:32 A czemu nie? NW daje lepsze osadzenie łańcucha na blacie w jednorzędowej korbie, ale robiąc niejako downgrade do blatu nie-NW łańcuch będzie cały czas się zazębiał. Tylko czemu rezygnować z czegoś (blat NW), co ma polepszyć pracę napędu? A zresztą AI mi pisze: "tarcza (blat) w korbie Shimano GRX FC-RX600-1 posiada autorską technologię Shimano o nazwie Dynamic Chain Engagement+, która jest odpowiednikiem popularnego rozwiązania narrow-wide." Nie wiem, czy to true, bo ja jestem za starej daty na AI Niemniej jak widzę ten blat, to ząbki są parami inne, więc jakaś tam technologia tego typu rzeczywiście być musi. Cytuj
discexe Napisano Sobota o 09:38 Autor Napisano Sobota o 09:38 (edytowane) @chester_jds bardzo Ci dziękuję za odpowiedź, jak zrobię konwersję to podeślę opinie czy lepiej to chodzi niż poprzednik + jakieś fotki z trasy. Co do AI... AI świetnie ubiera w słowa pewne wypowiedzi, tak aby brzmiały bardzo profesjonalnie, natomiast w kwestiach technicznych, lepiej dopytać kogoś kto faktycznie mial z tym styczność Jeszcze jedna (mam nadzieje ostatnia już kwestia). Czy przerzutka Shimano GRX RX810 da radę z kasetą SHIMANO Deore XT CS-M8000? Edytowane Sobota o 09:40 przez discexe Cytuj
gnomon Napisano Sobota o 10:01 Napisano Sobota o 10:01 (edytowane) 1 godzinę temu, chester_jds napisał: A czemu nie? NW daje lepsze osadzenie łańcucha na blacie w jednorzędowej korbie, ale robiąc niejako downgrade do blatu nie-NW łańcuch będzie cały czas się zazębiał. Tylko czemu rezygnować z czegoś (blat NW), co ma polepszyć pracę napędu? A zresztą AI mi pisze: "tarcza (blat) w korbie Shimano GRX FC-RX600-1 posiada autorską technologię Shimano o nazwie Dynamic Chain Engagement+, która jest odpowiednikiem popularnego rozwiązania narrow-wide." Nie wiem, czy to true, bo ja jestem za starej daty na AI Niemniej jak widzę ten blat, to ząbki są parami inne, więc jakaś tam technologia tego typu rzeczywiście być musi. Filozofia blatow 1x NW jest taka, że potrafia one trzymac łańcuch na korbie bez konieczności posiadania napinacza czy klatki przedniej przerzutki - dzięki temu łancuch nie spada. Nie ma czegoś takiego jak downgrade blatu nie-nw "...łancuch będzie zazębiał" - co to za teoria..... blat nie--NW zazebia tak samo jak NW - podstawowa różnica jest taka, że ma strefy zmian, po których łancuch sie wspina lub schodzi - i tu jesli jeździmy bez napinacza/przedniej przerzutki - na wertepach/nierównosciach jest spora szansa, że łancuch z takiego blatu spadnie. W blatach NW nic takiego nie ma, zęby sa na przemian szerokie i wąskie, ale sa symetryczne. Edytowane Sobota o 10:06 przez gnomon Cytuj
discexe Napisano Sobota o 15:09 Autor Napisano Sobota o 15:09 @gnomon @chester_jds - Czy przerzutka Shimano GRX RX810 da radę z kasetą SHIMANO Deore XT CS-M8000? Cytuj
chester_jds Napisano Sobota o 15:11 Napisano Sobota o 15:11 5 godzin temu, discexe napisał: Jeszcze jedna (mam nadzieje ostatnia już kwestia). Czy przerzutka Shimano GRX RX810 da radę z kasetą SHIMANO Deore XT CS-M8000? Z kasetą 11-42 i jednym blatem z przodu? Pojemność tej przerzutki (wg producenta) to 40T (faktycznie pewnie większa), więc ten parametr by spełniała. Ale już przy określeniu min i max zębatki producent podaje zakres 11-34, więc nie daje gwarancji na pracę z tak dużym blatem. Tu masz dyskusję na Reddicie w podobnym temacie, zwróć uwage, że dla pracy z taką dużą zębatką użyto przedłużki haka. Jak dobrze doczytałem, po prostu zakers pracy śruby regulacyjnaj nie przewiduje tak dużego odchylenia wózka w dół, by złapał się na kasetę (tam mowa o 40T - Ty chcesz jeszcze więcej). Jest nawet specjalna przedłużka haka dokłądnie do tej przerzutki, natomiast zwracana jest uwaga, że owszem, ta przedłużka umożliwi wejście przerzutki na blaty 40 czy 42T, ale niestety w przypadku biegów najwyższych (11, 13, 15) przerzutka staje się za bardzo oddalona od zębatek, mając trudności ze zmianą tych biegów. poczytaj sobie takie wątlki, tam są też linki do filmów, gdzie ktoś takie próby robił. Cytuj
leejoonidas Napisano Sobota o 16:58 Napisano Sobota o 16:58 (edytowane) Kupujesz przerzutkę GRX 812, a nie jakieś tam przedłużki do haka. W tym momencie twój napęd który planujesz sobie zrobić obsłuży kasetę 11-42 i nawet kasetę 11-50 i dużo mniejsze jak 11-34. Zamiast kasety 11-42 to proponuję założyć kasetę 11-46, czasami przy ostrych podjazdach te cztery ząbki więcej może być bardzo przydatne. Edytowane Sobota o 17:20 przez leejoonidas Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi