Kuba1123 Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu Witam, po dzisiejszej jeździe na rowerze zauważyłem dziwną rysę na ramie, nie wiem czy była wcześniej jakoś nie zwracałem na to uwagi Cytuj
pecio Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu Brzydko to wygląda . Jakby ją już ktoś kiedyś w tym miejscu naprawiał. Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu Musiałbyś zetrzeć lakier żeby się dowiedzieć, natomiast ciężko mi uwierzyć że tylko lakier by tak pękł, a włókno nie byłoby naruszone. Cytuj
Kuba1123 Napisano 21 godzin temu Autor Napisano 21 godzin temu A czemu to tak pęka? Rama było już robiona nie w tym miejscu a w dwóch innych. Dodam że nie miałem nim żadnych wywrotek przebieg 7000km i skąd te pęknięcia się biorą? Jeździć i obserwować? Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu Czemu tak pęka, to już raczej pytaj specjalistów od ram karbonowych. Jeżeli rama była już naprawiana dwa razy, to ja bym się zastanowił czy jest używana zgodnie z przeznaczeniem. Cytuj
Kuba1123 Napisano 21 godzin temu Autor Napisano 21 godzin temu Możesz rozwinąć? No jest rower mtb no to i po cięższych trasach jeżdżę, przecież nie kupowałem go żeby jeździć po asfalcie albo po bułki do sklepu Cytuj
pecio Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu A tak z ciekawości co to za szajs ta rama ......chińczyk jakiś ? Odpowiedź może rzucić światło dlaczego to się tak sypie. Z drugiej strony to ja bym ją na śmietnik wywalił .......chciałbym jeszcze pożyć trochu. Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 9 godzin temu, Kuba1123 napisał: Możesz rozwinąć? No jest rower mtb no to i po cięższych trasach jeżdżę, przecież nie kupowałem go żeby jeździć po asfalcie albo po bułki do sklepu A czekaj, czy to dalsza historia tej ramy z opadającą sztycą? Wiesz, to jest rower XC. Można nim latać po trasach Enduro a potem się dziwić że nie wytrzymuje. No i pisałeś że kupiłeś ten rower jako używany, więc kto wie jak ktoś nim jeździł wcześniej. Jeżeli naprawiana była już dwa razy, a dodatkowo masz ten problem ze sztycą, to ta rama to musi być niezły bubel lub ktoś ją totalnie zajechał. Nie jestem pewny czy "jeździć i obserwować" w kontekście pękniętej ramy to dobry pomysł. Że pęknie totalnie i niespodziewanie to bym się chyba bardzo nie martwił. natomiast to pęknięcie będzie się powoli powiększało. Cytuj
przemeg Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu W którym miejscu jest to pekniecie? patrzac na fotke to chyba spód suportu, rozchodzą się widły a dalej idzie rura sztycy. Ale doprecyzuj. Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu @przemeg myślę że masz racje, a pęknięcie pewnie wynika z ruchu widełek które "rozrywają" środek ramy. Cytuj
przemeg Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Mi to bardziej wygląda na przywalenie w coś typu korzeń. Jakby widły pracowały to szłoby dalej i wyżej. Cytuj
Maciorra Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Jeśli to jest za suportem to nie da się tym miejscem za bardzo przywalić;) Cytuj
przemeg Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Ja to widzę od spodu suportu, spadł na coś i przywalił końcówką spodu michy. Cytuj
Kuba1123 Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu Widzę że jesteście już w 100% pewni że jest to pęknięcie a po jakich trasach ja nim mogę jeździć, zwykle polskie polne, leśne drogi dużo piachu czasami korzenie, trasy które też robię gravelem Cytuj
przemeg Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Ja tam niczego nie jestem pewien patrząc na foty. Masz rysę idealnie tam, gdzie nie masz folii. To może być zdrapany lakier albo zarysowana ramą. Nie pęknięta. Zarysowana. Cytuj
Kuba1123 Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu Fachowiec chyba z najlepiej ocenianej firmy zajmującej się karbonem mówił że lakier w tym rowerze jest w tragicznym stanie, zero podkładu lakier na karbonie Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 30 minut temu, przemeg napisał: Ja tam niczego nie jestem pewien patrząc na foty. Masz rysę idealnie tam, gdzie nie masz folii. To może być zdrapany lakier albo zarysowana ramą. Nie pęknięta. Zarysowana. Rysa jest też pod obydwoma naklejkami. Widziałeś kiedyś taką rysę? Co miałoby ją zrobić? To jest na 100% pęknięty lakier i prawdopodobnie włókno, bo dlaczego lakier by miał tak pęknąć? Zacytuję sam siebie: 18 godzin temu, przecietny.kolarz napisał: Musiałbyś zetrzeć lakier żeby się dowiedzieć, natomiast ciężko mi uwierzyć że tylko lakier by tak pękł, a włókno nie byłoby naruszone. Cytuj
Kuba1123 Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu A jakim papierem zetrzeć żeby nie uszkodzić włókna? Cytuj
przemeg Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Jesli to jest spód suportu to najbardziej oczywiste, że rama dostała strzała. Nawet jeśli rama dostała to laminat jest warstwowany, na ten moment do obserwacji, jeśli się nic nie powiększa to jeździć. Cytuj
Kuba1123 Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu Z pękniętymi tylnymi widełkami przy haku przerzutki przejeździłem około 2000 km po czym dowiedziałem się że jest to pęknięcie Teraz zaglądałem to na folii widać taką ryskę na powierzchni i folia jest z zewnątrz zarysowana Cytuj
przemeg Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Ja miałem kilka rys pod suportem w przełaju. A że to był czarny, matowy lakier i czarny karbon to się dowiedziałem o tym, jak dałem rower na przegląd. Podkleili te miejsca czymś i tyle, rama ma 10 lat, sprzedałem znajomemu rower i lata do dziś. Za bardzo się wkręcasz w te rame, jak chcesz kupić nowy rower to kup Cytuj
Kuba1123 Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu No rozglądam się za kolejnym ale uwierzcie mi że jak na ten rower wsiądę to jestem w swoim żywiole, nie da się nim wolno jeździć jakiś tak dziwnie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi