sowson Napisano 27 Kwietnia Napisano 27 Kwietnia Hejka! Kupiłem córce wysyłkowo rower Kellys Cliff 90. Przed montażem pedałów szukałem oznaczeń R/L - bo całe życie wydawało mi się że tak powinno być - ale najprawdopodobniej okazuje się że są uniwersalne? Przykręciłem lekko jeden, na zasadzie "na razie/chwilowo" do regulacji przerzutek, i się po chwili odkręcił przy kręceniu kołem na stojaku (oczywiście kręcąc normalnie do przodu). Więc pomyślałem bingo - będzie na odwrót. Niestety niespodzianka - bo bliższe oględziny gwintów wskazały że jest tylko jedna możliwość przykręcenia (akurat ta którą zrobiłem "na chwilę") ale w kierunku takim że pedałowanie działa w kierunku odkręcania pedałów. Czy tak to powinno wyglądać, czy coś pominąłem? Cytuj
RabbitHood Napisano 27 Kwietnia Napisano 27 Kwietnia Nie ma pedałów z gwintami "uniwersalnymi". Jeden jest zawsze z gwintem prawym drugi z gwintem lewym. Jak wszystko się wkręciło wszystko jest ok. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 27 Kwietnia Mod Team Napisano 27 Kwietnia Aż mi się kabaret przypomniał - skecz z drzwiami : - Jakie Pan chce, lewoskrętne, czy prawoskrętne ? - Obrotowe 1 Cytuj
marvelo Napisano 27 Kwietnia Napisano 27 Kwietnia Godzinę temu, sowson napisał: Przed montażem pedałów szukałem oznaczeń R/L - bo całe życie wydawało mi się że tak powinno być - ale najprawdopodobniej okazuje się że są uniwersalne? Prawy pedał ma zawsze prawy gwint, a lewy ma lewy gwint. Oznaczenie musi gdzieś być. Jak nie na osi w postaci literek R/L, to poprzez kreseczki na lewym pedale, jak na filmie. Wydawało mi się kiedyś , że nie da się wkręcić ich odwrotnie, ale widziałem już takie przypadki na żywo. Jak ktoś się uprze, to się da. Ale gwint (zwykle w korbie) już zrobi pa pa. Godzinę temu, sowson napisał: Niestety niespodzianka - bo bliższe oględziny gwintów wskazały że jest tylko jedna możliwość przykręcenia (akurat ta którą zrobiłem "na chwilę") ale w kierunku takim że pedałowanie działa w kierunku odkręcania pedałów. Czy tak to powinno wyglądać, czy coś pominąłem? To nie działa tak jak myślisz. Zasada jest inna: Cytuj
sowson Napisano 27 Kwietnia Autor Napisano 27 Kwietnia (edytowane) Godzinę temu, RabbitHood napisał: Nie ma pedałów z gwintami "uniwersalnymi". Jeden jest zawsze z gwintem prawym drugi z gwintem lewym. OK - ale czy pedały nie powinny przy pedałowaniu nijako generować siłę aby się raczej wkręcały? Bo teraz to się wykręcają... A może korby ktoś pozamieniał stronami na produkcji - możliwe to? EDIT: w między czasie zobaczyłem post w/w. Pooglądam i przemyślę to jeszcze raz... Edytowane 27 Kwietnia przez sowson Cytuj
marvelo Napisano 27 Kwietnia Napisano 27 Kwietnia Jeszcze raz: precesja w pedałach rowerowych - Google Search Cytuj
sowson Napisano 27 Kwietnia Autor Napisano 27 Kwietnia marvelo - dzięki Ci wielkie! Teraz wszystko jasne! Pedały mam więc przykręcone dobrze (kreseczki po lewej), z samoistnym odkręcaniem w/w filmik i artykuł wyjaśniły że jednak się myliłem... Teraz tylko pogoda i można ruszać! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi