Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hejka!

Kupiłem córce wysyłkowo rower Kellys Cliff 90.

Przed montażem pedałów szukałem oznaczeń R/L - bo całe życie wydawało mi się że tak powinno być - ale najprawdopodobniej okazuje się że są uniwersalne?

Przykręciłem lekko jeden, na zasadzie "na razie/chwilowo" do regulacji przerzutek, i się po chwili odkręcił przy kręceniu kołem na stojaku (oczywiście kręcąc normalnie do przodu). Więc pomyślałem bingo - będzie na odwrót. Niestety niespodzianka - bo bliższe oględziny gwintów wskazały że jest tylko jedna możliwość przykręcenia (akurat ta którą zrobiłem "na chwilę") ale w kierunku takim że pedałowanie działa w kierunku odkręcania pedałów.

Czy tak to powinno wyglądać, czy coś pominąłem?

Napisano
Godzinę temu, sowson napisał:

Przed montażem pedałów szukałem oznaczeń R/L - bo całe życie wydawało mi się że tak powinno być - ale najprawdopodobniej okazuje się że są uniwersalne?

Prawy pedał ma zawsze prawy gwint, a lewy ma lewy gwint. Oznaczenie musi gdzieś być. Jak nie na osi w postaci literek R/L, to poprzez kreseczki na lewym pedale, jak na filmie. 

Wydawało mi się kiedyś , że nie da się wkręcić ich odwrotnie, ale widziałem już takie przypadki na żywo. Jak ktoś się uprze, to się da. Ale gwint (zwykle w korbie) już zrobi pa pa.  

Godzinę temu, sowson napisał:

Niestety niespodzianka - bo bliższe oględziny gwintów wskazały że jest tylko jedna możliwość przykręcenia (akurat ta którą zrobiłem "na chwilę") ale w kierunku takim że pedałowanie działa w kierunku odkręcania pedałów.

Czy tak to powinno wyglądać, czy coś pominąłem?

To nie działa tak jak myślisz. Zasada jest inna:

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, RabbitHood napisał:

Nie ma pedałów z gwintami "uniwersalnymi". Jeden jest zawsze z gwintem prawym drugi z gwintem lewym.

OK - ale czy pedały nie powinny przy pedałowaniu nijako generować siłę aby się raczej wkręcały? 

Bo teraz to się wykręcają...

A może korby ktoś pozamieniał stronami na produkcji - możliwe to?

EDIT: w między czasie zobaczyłem post w/w. Pooglądam i przemyślę to jeszcze raz...

Edytowane przez sowson
Napisano

marvelo - dzięki Ci wielkie! Teraz wszystko jasne!

Pedały mam więc przykręcone dobrze (kreseczki po lewej), z samoistnym odkręcaniem w/w filmik i artykuł wyjaśniły że jednak się myliłem...

Teraz tylko pogoda i można ruszać!