wirek1225 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Witam, chciałbym z czasem wymienić tylną przerzutkę z Shimano Tourney tx800 na coś z wyższego poziomu. Poproszę o doradzenie jakie modele shimano będą pasowały do napędu mojego roweru. Mam też pytanie: czy odczuję zauważalną różnice na wymiane przerzutki na np. Altusa? Wstawiam link z dokładnym modelem https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-orbea-onna-50-29-pd30718/ Dziękuję z góry za pomoc Cytuj
chester_jds Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Jeśli chesz wymienić przerzutkę, to znaczy, że coś konkretnego w pracy aktualnej Ci nie leży. To powiedz, co nie leży. Bo jeśli tak po prostu masz potrzebę wymiany dla wymiany, sztuki dla sztuki, to sobie wymień, kto komu zabroni. Tylko miej świadomość, że w tych ośmiorzędowych wymiany to trochę siekierka na kijek. No ale tu i tak wracamy do pytania zasadniczego - co się nie podoba w aktualnej przerzutce, że zapałałeś chęcia wymiany. Jak się określisz, to może ktoś podpowie jakieś remedium. Cytuj
wirek1225 Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu Dzięki za odpowiedź. Chciałbym zmienic z dwóch powodów: -czytałem że przerzutki tourney są wyjątkowo słabe i nie są przeznaczone do bardziej terenowej jazdy -odczułem kilkukrotnie że przerzutki nie zmieniają się zbyt płynnie mimo regulacji Tylko pytanie czy taki Altus lub Acera cokolwiek zmienią w feelingu jazdy. Mam też pytanie- w jaki sposób 2x8 wpływa na to że napęd jest uważany za słaby z twojej wypowiedzi? Będę wdzięczny za wskazówki Cytuj
KSikorski Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Jakość zmiany biegów to zagadnienie systemowe, to jest liczy się kaseta, łańcuch, manetka, przerzutka i linka z pancerzem. Wymiana samej przerzutki jest bezcelowa. Altus czy Acera będą miały więcej aluminium, mniej plastiku i stali. To tyle. Cytuj
emski Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowane) Deore RD-M592 lub 591 - (manetka musi być 8rz) - będzie trochę lepiej, łańcuch nie będzie tak latał, ale tak jak kolega wyżej to "zagadnienie systemowe". Edytowane 4 godziny temu przez emski Cytuj
PiotrWie Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowane) Jeśli chcesz częściowo poprawić kulturę pracy napędu to wymień przerzutkę i manetkę - kup najlepszą jaką się da manetkę Shimano 8 rzędów SL-M 315, jest średnia ale lepiej współpracuje z przerzutkami Shimano niż Microshift) i przerzutkę RD-M 592 Deore - bardzo dobrze pracuje z napędem 8 rzędowym - koszt ok 250 zł. Jeśli chcesz zdecydowanie poprawić pracę napędu to przejdź na 9 rzędów - manetka SL-M3100 Alivio, przerzutka jak wyżej, kaseta CS-HG 400 Alivio i prawdopodobnie łańcuch - CN HG53 Deore - koszt ok 350 zł. Edytowane 4 godziny temu przez PiotrWie Cytuj
KSikorski Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Idąc tym tropem to można nawet napęd deore M5100 przeszczepić i będzie super, ale reszta roweru pozostanie na tej samej półce co tourney. Cytuj
marvelo Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowane) Zostały jeszcze dwie XT kompatybilne ze starym ciągiem: SHIMANO XT RD-M772 SHADOW Moim zdaniem napędy 7-8 rzędowe podrasowane lepszą przerzutką działają lepiej niż na tych tańszych (mam w kilku rowerach), a przede wszystkim takie XT przeżyje kilka Altusów i kilkanaście Tourney'ów. Mniejsze luzy na sworzniach (które znacznie wolniej się wycierają), sztywniejsze elementy (aluminium zamiast plastiku i cienkiej stalowej blaszki), mocne sprężyny, mniejsza masa (czyli też mniejsza bezwładność) - wszystko to daje szybszą, pewniejszą i bardziej precyzyjną zmianę biegów. Edytowane 3 godziny temu przez marvelo Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi