chester_jds Napisano 20 Kwietnia Napisano 20 Kwietnia https://pl.aliexpress.com/item/1005007384688959.html Zamiennik z Chin. Jak zajechałem jedną, to kupiłem na próbę i o dziwo, z 5 tysięcy km już ma natłuczone i działa. Jest wersja 170 mm Cytuj
mzbro Napisano 21 Kwietnia Autor Napisano 21 Kwietnia Zamówiłem taką: https://www.centrumrowerowe.pl/mechanizm-korbowy-shimano-deore-fc-t6010-pd26469/?v_Id=293116 Dzięki za pomoc 🙂 Cytuj
StrayRider Napisano 21 Kwietnia Napisano 21 Kwietnia (edytowane) Edycja: Nieaktualne - zamówiona nowa korba. Cytat Jeszcze nie oddałem do serwisu. Spróbuję znaleźć samą lewą korbę. Cytat Powiedzieli mi, że korba jest zniszczona przez jeżdżenie na źle zamontowanej korbie (zdarte ząbki na lewej korbie, tej która odpadła). Przy montażu nowego ramienia warto pamiętać by sprawdzić/ocenić/zobacz, jak ciasno wchodzi na oś. Jeśli po wsunięciu (bez dokręcania śrub) ramię ma wyczuwalny luz boczny na samej osi, to oś też mogła się zużyć. Edytowane 21 Kwietnia przez StrayRider Nieaktualne - zamówiona nowa korba. Cytuj
mzbro Napisano Niedziela o 14:47 Autor Napisano Niedziela o 14:47 Aktualizacja: zamontowałem nową korbę i nowy suport, wolałem nie ryzykować, bo łożyska miały mały luz. Wydaje mi się, że znalazłem też przyczynę. Otóż zawsze zastanawiało mnie, dlaczego ta metalowa blaszka wystaje, uznałem, że tak widocznie powinno być. W nowej korbie już założyłem ją prawidłowo wg. poleconego filmu. Kolejna sprawa - w suporcie miałem 2 dystanse z lewej strony i jeden z prawej. Teoretycznie powinno być na odwrót, ale to może czasem różnić się w zależności od geometrii ramy, typu przerzutki, etc. Zdecydowałem się założyć normalnie (2 z prawej od strony napędu i jedna z lewej). Biegi wchodzą gładko, nawet łańcuch mniej ociera o przedni wózek przy skrajnych pozycjach. Koszt: korba 400zł, suport 80zł, klucz dynamometryczny 200zł Dzięki za pomoc 🙂 Cytuj
Seb Napisano Niedziela o 18:15 Napisano Niedziela o 18:15 Gratuluję własnej inicjatywy przy wymianie korby. Klucz dynamometryczny niepotrzebny przy takich operacjach ale jak już kupiłeś to na pewno się przyda. Podkładki plastikowe na łożyskach suportu są po to aby ustawić odpowiednią odległość korby dla danej szerokości mufy itp. jak prawidłowo powinno być masz lub powinieneś mieć w instrukcji. Ta mała plastikowa blaszka to zabezpieczenie przed zgubieniem śrub: Jest to element zabezpieczający, który wchodzi w wycięcie na osi korby. Jeśli śruby imbusowe mocujące lewe ramię korby poluzują się podczas jazdy, blaszka ma za zadanie zapobiec ich całkowitemu wykręceniu i zgubieniu, a także ograniczyć ryzyko zsunięcia się ramienia z osi. Powinna być ona nasunięta na obie śrubki i całkowicie schowana w tym wycięciu, jeżeli wystaje to znaczy że coś jest nie tak. Dla własnego lepszego samopoczucia, przejedź z 50-100km rowerem i posprawdzaj te śruby jeszcze raz czy się nie poluzowały. Wszystkie śrubki w rowerze raz na jakiś powinny być kontrolowane czy nie są poluzowane. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi