bartek9524 Napisano Poniedziałek o 09:17 Napisano Poniedziałek o 09:17 Witam, Tym razem szukam roweru dla mnie i dla partnerki. Jak w tytule, rower rekreacyjny do zwiedzania i na wspólne wypady do lasu, po drogach polnych i teren mieszany (wycieczkowy - pewnie część z płyt betonowych, część droga utwardzona), powiedzmy rower “do wszystkiego”. Nie jestem w stanie określić ilości km w ciągu tygodnia na ten moment, ale oboje jesteśmy nastawieni, ze chwilę się rozjeżdżamy i będziemy pokonywać coraz większe trasy. Dość ważnym aspektem jest fakt, że narzeczona nie bierze pod uwagę rowerów typu damka, tylko chciałaby “normalną ramę”, w budżecie do 2500 zł maksymalnie, nie dała się namówić na więcej. (Im mniej tym lepiej) Dla mnie natomiast budżet do 3500-4000 max, chyba że nie potrzeba tyle dawać do naszych zastosowań. Stawiam na jedno przełożenie na przód, głównie dla wygody. W oko mi wpadł: https://www.rowerzysta.pl/rower-gravel-kellys-soot-20-szaro-czarny/kolor-szaro--czarny_rozmiar--ramy-s https://sportano.pl/p/900716/rower-crossowy-damski-attabo-torre-5-0-28-bialy?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=22325239320&utm_content=&utm_term=&gad_source=1&gad_campaignid=22335419971&gbraid=0AAAAABJRqqWi5vCEbG-zObtnTxs04AWCC&gclid=Cj0KCQjwqPLOBhCiARIsAKRMPZrxPPfAAF2dBnAocwGJ1UCppESHfuaFUAsAcpDryFV5ah2uq8u8qdgaAp3aEALw_wcB Do tego Marin DSX, ale dosyć mało jest tego modelu na tych znanych stronach. Planowaliśmy pójść i kupić coś na miejscu np w Decathlonie, ale przemyślałem i wolę popytać, poczytać i zamówić, zapewne i w niższej cenie. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano Poniedziałek o 16:51 Mod Team Napisano Poniedziałek o 16:51 Dorzucę takiego, można powiedzieć wszędołaza: https://sprint-rowery.pl/rower-crossowy-polygon-heist-x7 - na upartego dokładasz 5 stów i kupujesz 2 Rower stosunkowo lekki - po zdemontowaniu nóżki nieco ponad 12 kg. Geometria w stylu MTB sprzed 10 lat, czyli jak na umowne zaszufladkowanie w kategorii cross/względnie grawel z prostą kierownicą, bardziej w stronę rekreacji z nutką sportu. 1 Cytuj
Greg1 Napisano Poniedziałek o 18:50 Napisano Poniedziałek o 18:50 Ten linkowany przez Ciebie Kellys ma napęd 2x8 a chciałeś coś 1xx. Poza tym hamulce mechaniczne. Zerknij na Krossa Esker 1.0 FL i Cube Nulane Pro - oba mają napęd 1x9 i hamulce hydrauliczne. Ewentualnie Cube Nulane ONE ale on ma gorszy napęd 1x8 1 Cytuj
bartek9524 Napisano Poniedziałek o 19:47 Autor Napisano Poniedziałek o 19:47 A lepiej żeby ta amortyzacja była, czy jednak nie? Cytuj
michalr75 Napisano Poniedziałek o 20:03 Napisano Poniedziałek o 20:03 (edytowane) Daj sobie spokój z barankiem, do rekreacji taka kiera jest bez sensu. Marin DSX fajny rower, popatrz też na Rockrider Explore 540/540 S. Edytowane Poniedziałek o 20:03 przez michalr75 1 Cytuj
Greg1 Napisano Poniedziałek o 21:50 Napisano Poniedziałek o 21:50 1 godzinę temu, bartek9524 napisał: A lepiej żeby ta amortyzacja była, czy jednak nie? Ja w rowerach rekreacyjnych nie potrzebuję amortyzacji ale wielu ludzi ma odmienne zdanie. Jeśli te lasy i drogi z płyt będą stanowić większość tras to może być przydatna 1 Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano Poniedziałek o 22:04 Mod Team Napisano Poniedziałek o 22:04 Zależy kto, jak i gdzie jedzie - ja przy średnio żwawej jeździe, jednak wolę mieć amortyzator (zwłaszcza jak mi się lekki agresor czasem odpali na nierównym terenie z korzeniami itp.). 5 krzyżyk na horyzoncie, to nie potrzebuję sobie udowadniać, że dam radę bez niego A nawet docelowo może i full by się przydał. 1 Cytuj
bartek9524 Napisano Wtorek o 11:10 Autor Napisano Wtorek o 11:10 Wnioskuję, że każdy z ww. będzie dobrą opcją. Muszę tylko zdecydować czy potrzebuję amortyzacji z przodu, czy też nie. Wiem że powinienem uwzględnić teren, ale szczerze nie znam tu wszystkich tras i teren będzie różny, więc chyba lepiej mieć amortyzację i być przygotowany. Z drugiej strony w rowerze na szosie podobało mi się, ze jest ta prostota, sztywna sztyca, bez bajerow. Podoba mi się ten polygon x7, cube i marlin. Fajnie jakbym miał okazje się przysiąść do każdego i zdecydować względem wygody. Cytuj
Jaco80 Napisano Wtorek o 11:57 Napisano Wtorek o 11:57 (edytowane) Ja sobie nie wyobrażam jazdy bez amortyzacji, ale ja 95% tras jeżdżę w terenie. Tylko jak to ma być "amortyzator" no name za 250 zł to faktycznie nie wiem czy jest sens. Edytowane Wtorek o 12:00 przez Jaco80 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi