Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wszystkiego mu brakuje. To co ma to jeszcze generacja z 3 blatami na korbie i kątami jak w rowerze xc. Cosik mi się widuje, że się boi karbonowej ramy... która już od lat jest standardem i tylko takie paproki jak Dżajant miedzy innymi nadal wciskają ludziskom spawane rurki za kupę kasy. Żenada. Ja tylko zastawię tą propozycję bo nic lepszego się na naszym rynku nie znajdzie https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-lapierre-zesty-cf-8-9-pd50033/

• +1 pomógł 2
Napisano (edytowane)

Dokładnie, trochę się boję karbonu, dla mnie to coś nowego, czy przetrwa jakieś wywrotki na trasach, mam wrażenie, że dużo łatwiej jest ją rozwalić i nie będzie się dało naprawić.

Ten LAPIERRE Zesty CF 8.9 mi się podoba i wydaje się najrozsądniejszy.

Nie wiem, jak wygląda ewentualna naprawa ramy, czy są dostępne do zakupu luzem, nie widzę na ich stronie.

Edytowane przez kw95s
Napisano
17 minut temu, kw95s napisał:

Dokładnie, trochę się boję karbonu, dla mnie to coś nowego, czy przetrwa jakieś wywrotki na trasach, mam wrażenie, że dużo łatwiej jest ją rozwalić i nie będzie się dało naprawić.

Czemu zakładasz, że będą wywrotki? Trzeba się szkolić by nie było. Powoli do przodu z umiejętnościami. Obecne rowery tego typu są tak dobre w prowadzeniu, że w sumie trzeba się postarać by połamać ramę, mieć wybitnego pecha albo zwyczajnie jak ja to mówię bawić się w "KOMy" czyli ściganie się z czasem. Tylko alu też pęknie.  

Napisano (edytowane)

Lappier - ciężki klocek jak na karbon. I bez blokady amorów !?

Osprzęt Shimano - bomba. Hamulce - Bomba!

Nie rozumiem obaw dot. karbonu. Wymagania określiłeś. Nie ma powodu.

Edytowane przez leotdipl
  • +1 pomógł 1
Napisano

Trail to też nie jest kategoria, gdzie stosuje się blokady sterowane z kierownicy. Masa też jest standardowa w tej kategorii (zakładam, że to cat. 4). Przy podobnym założeniu i podobnym osprzęcie przez ostatnie sezony eksploatowałem Spectrala 125 i na pewno nie brakowało mi blokad zawieszenia. Czasem może skoku zawieszenia, ale właśnie ten Lapierre ma go więcej. 

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Mam zamiar jeszcze chwilę pojeździć na swoim, mam nadzieję, że cena się utrzyma. Natomiast zastanawiam się nad rozmiarem, czy XL, to odpowiedni wybór przy 188cm, jak zwykle moje rozmiary są na granicy. Niestety w sklepie chcą, abym wpłacił za każdego 50% wartości żebym mógł się przymierzyć w salonie...

image.png.f0f6989bf87cfb95f1f836e5675df65b.png

Edytowane przez kw95s
Napisano

Dziwny sklep, chyba nie chce sprzedaż roweru. Ja bym na pewno w takim sklepie nie kupił.

Jeżeli nie masz proporcji przechylonej na korzyść długości tułowia (krótkie nogi), to brałbym raczej L niż XL. 505 mm reacha to jest moim zdaniem wartość raczej dla kogoś solidnie ponad 190cm, chociaż cały rower nie jest przesadnie długi. Przymiarka wskazana, ale realnie który rozmiar lepszy byłbyś w stanie sprawdzić w docelowym terenie.

Napisano

Ktoś ma doświadczenie w przewożeniu rowerów z karbonu na bagażnikach montowanych na hak, jest to bezpieczne, czy lepiej wewnątrz samochodu?

Napisano

Ja wożę na haku. Mam specjalne uchwyty. Problemem nie jest tak karbon (choć niektórymi uchwytami można zmiażdżyć ramę), ale ogólne obijanie - kierownica o kierownicę, widelec o przerzutkę itd jeśli bagażnik ma małe odstępy a ładowanie nie będzie precyzyjne. Do tego woda. I sól - zimą nigdy bym nie wiózł na zewnątrz, chyba, że na wysypisko. Wewnątrz samochodu to trzeba dobrze kombinować jak jest więcej niż jeden rower - kocyki albo kartony. Ale oczywiście jeden zawinięty w kocyk w kombi ma lepiej niż na haku.

Napisano
2 godziny temu, kw95s napisał:

Ktoś ma doświadczenie w przewożeniu rowerów z karbonu na bagażnikach montowanych na hak, jest to bezpieczne, czy lepiej wewnątrz samochodu?

nie szukaj sobie problemów ... są bagażniki na hak, na dach, na klapę, dopuszczone do przewożenia rowerów,  Twój karbonowy nie jest wyjątkowy .. kup dobry bagażnik thule (pokrętło z ogranicznikiem momentu dokręcania) i w drogę, ... bezpieczne jak dzikusy pod bielskiem

Napisano

Zrobiłem z 15 tys w poniższej konfiguracji, duża część z karbonami. Fakt , tak jak Wojcio pisze , trzeba zadbać o miejsca stykowe . Otulina do rur z Castoramy bardzo dobrze się sprawdza :D Problemu z łapami nie mam, łapie paskami . Z tym że ja woże endurówki/zjazdówki , to nie wydmuszki szosowe czy xc . 

IMG_20190712_200923.jpg

Napisano
W dniu 14.04.2026 o 21:21, kw95s napisał:

Mam zamiar jeszcze chwilę pojeździć na swoim, mam nadzieję, że cena się utrzyma. Natomiast zastanawiam się nad rozmiarem, czy XL, to odpowiedni wybór przy 188cm, jak zwykle moje rozmiary są na granicy. Niestety w sklepie chcą, abym wpłacił za każdego 50% wartości żebym mógł się przymierzyć w salonie...

Wiadomo, że trzeba przymierzyć ale nie muszą to być te konkretne modele. Ta sama rama modelowa wystarczy z tej firmy. Nie kupujesz szosy czy gravela  by się spuszczać nad rozmiarówkami czy ogólnie superchiperwygodne cudo. Ogólnie przy granicy rozmiarowej wchodzi się w rozmiar niżej. 

Co do wożenia roweru to zależy na jakie odległości, jakie drogi ale jak masz rower solo to moim zdaniem najlepszy patent to środek auta.