glados_v9 Napisano 29 Marca Napisano 29 Marca W rowerze e-Full MTB mam bardzo luźno chodzącą rurę sterową. Gdyby nie linki i amortyzator, to widelec razem z kołem obracałby się jak śmigło 😆 Najeżdżając nawet na delikatne przeszkody, czuć silne rwanie kierownicy na boki. Na postoju, gdy puszczam kierownicę, wciąż siedząc na rowerze, ta potrafi się wykręcić od podmuchu wiatru. Dosłownie. Już 3 razy prawie się przez to wywaliłem przy zerowej prędkości. Skręty są praktycznie bez oporu na rurze sterowej, czego nie lubię. To też chwilowa jazda bez trzymanki staje się niezwykle ryzykowna, a w terenie wręcz niemożliwa. Ciekawe rozwiązanie tego problemu ma Canyon - Keep It Stable (K.I.S.). I to wygląda dobrze. Chętnie bym to zastosował u siebie, o ile taką rzecz dałoby się zamontować jako dodatek do klasycznego roweru. Ewentualnie może znacie jakieś inne tipy na zbyt luźny ster? Cytuj
chester_jds Napisano 29 Marca Napisano 29 Marca No jedyny ever protip - dokręcić trzymanie w pionie sterów, czyli śrubę na gwiazdce. Po poluzowaniu mostka oczywiście. 1 Cytuj
Maciorra Napisano 29 Marca Napisano 29 Marca Zawsze mnie dziwiło, że ktoś może czegoś takiego potrzebować, ale skoro trzeba to trzeba:) https://pademelon.cc/collections/pademelon-steering-dampers 1 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 29 Marca Napisano 29 Marca 1 godzinę temu, glados_v9 napisał: W rowerze e-Full MTB mam bardzo luźno chodzącą rurę sterową. Gdyby nie linki i amortyzator, to widelec razem z kołem obracałby się jak śmigło 😆 Najeżdżając nawet na delikatne przeszkody, czuć silne rwanie kierownicy na boki. Na postoju, gdy puszczam kierownicę, wciąż siedząc na rowerze, ta potrafi się wykręcić od podmuchu wiatru. Dosłownie. Już 3 razy prawie się przez to wywaliłem przy zerowej prędkości. Skręty są praktycznie bez oporu na rurze sterowej, czego nie lubię. To też chwilowa jazda bez trzymanki staje się niezwykle ryzykowna, a w terenie wręcz niemożliwa. Ciekawe rozwiązanie tego problemu ma Canyon - Keep It Stable (K.I.S.). I to wygląda dobrze. Chętnie bym to zastosował u siebie, o ile taką rzecz dałoby się zamontować jako dodatek do klasycznego roweru. Ewentualnie może znacie jakieś inne tipy na zbyt luźny ster? Jeżeli chodzi o jazdę bez trzymanki, to coś mi się wydaje, a właściwie jestem niemalże pewny, że właśnie z usztywnioną kierownicą jest dużo łatwiej się wywalić. Jazda rowerem polega na ciągłym balansowaniu, a usztywnione przednie koło to uniemożliwia. Gdzie jeździsz? Jaki typ roweru masz? 1 Cytuj
glados_v9 Napisano 29 Marca Autor Napisano 29 Marca 1 godzinę temu, Maciorra napisał: Zawsze mnie dziwiło, że ktoś może czegoś takiego potrzebować, ale skoro trzeba to trzeba:) https://pademelon.cc/collections/pademelon-steering-dampers ILE?! Jak zobaczyłem cenę to straciłem dech. 53 minuty temu, przecietny.kolarz napisał: Jeżeli chodzi o jazdę bez trzymanki, to coś mi się wydaje, a właściwie jestem niemalże pewny, że właśnie z usztywnioną kierownicą jest dużo łatwiej się wywalić. Gdzie jeździsz? Jaki typ roweru masz? Bez trzymanki nie skręcasz sterem, tylko skręty robisz całym rowerem przechylając go o parę stopni. To podstawa jazdy bez trzymanki. ^^ W ten sposób mogę przejechać krossem evado całe miasto i pół lasu. Ale to grozi mandatem i można przestraszyć pieszych. Sam się boje jak z naprzeciwka jedzie ktoś bez trzymanki, bo nie wiem czy ogarnia temat i czy ma dostatecznie sztywne stery. Mam 3 rowery. Rzeczony crossowy, szosówkę i e-full MTB. Tylko w przypadku e-fulla luźny ster jest dokuczliwy. Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 30 Marca Napisano 30 Marca (edytowane) 8 godzin temu, glados_v9 napisał: Bez trzymanki nie skręcasz sterem, tylko skręty robisz całym rowerem przechylając go o parę stopni. To podstawa jazdy bez trzymanki. ^^ W ten sposób mogę przejechać krossem evado całe miasto i pół lasu. Ale to grozi mandatem i można przestraszyć pieszych. Sam się boje jak z naprzeciwka jedzie ktoś bez trzymanki, bo nie wiem czy ogarnia temat i czy ma dostatecznie sztywne stery. Wyobraź sobie że też umiem tak jeździć i "sztywność" sterów nie ma tu nic do rzeczy. Jeżeli miałbyś zablokowane lub bardzo sztywne stery w pozycji na wprost, to nie byłbyś w stanie odpowiednio balansować rowerem. Jeżeli miałbyś koła ustawione idealnie na wprost i tylko pochylał rower, to dlaczego miałby on skręcać? Zawsze jest potrzebny ruch kierownicą. Może Ty masz po prostu luźne stery, czyli luz na łożyskach i przez to widelec wykonuje ruchy inne niż w osi główki? Akurat w przypadku ciężkiego MTB jazda bez trzymanki powinna być najłatwiejsza z dwóch powodów: - Masa kół działa jak żyroskop i stabilizuje rower, co ma duży wpływ na utrzymanie toru jazdy - Szerokie opony wybierają dużo nierówności, co także samo w sobie stabilizuje rower Edytowane 30 Marca przez przecietny.kolarz Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi