Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W rowerze e-Full MTB mam bardzo luźno chodzącą rurę sterową. Gdyby nie linki i amortyzator, to widelec razem z kołem obracałby się jak śmigło 😆 Najeżdżając nawet na delikatne przeszkody, czuć silne rwanie kierownicy na boki. Na postoju, gdy puszczam kierownicę, wciąż siedząc na rowerze, ta potrafi się wykręcić od podmuchu wiatru. Dosłownie. Już 3 razy prawie się przez to wywaliłem przy zerowej prędkości.

Skręty są praktycznie bez oporu na rurze sterowej, czego nie lubię. To też chwilowa jazda bez trzymanki staje się niezwykle ryzykowna, a w terenie wręcz niemożliwa.

Ciekawe rozwiązanie tego problemu ma Canyon - Keep It Stable (K.I.S.).

ezgif.com-gif-maker.gif

I to wygląda dobrze. Chętnie bym to zastosował u siebie, o ile taką rzecz dałoby się zamontować jako dodatek do klasycznego roweru.

Ewentualnie może znacie jakieś inne tipy na zbyt luźny ster?

Napisano
1 godzinę temu, glados_v9 napisał:

W rowerze e-Full MTB mam bardzo luźno chodzącą rurę sterową. Gdyby nie linki i amortyzator, to widelec razem z kołem obracałby się jak śmigło 😆 Najeżdżając nawet na delikatne przeszkody, czuć silne rwanie kierownicy na boki. Na postoju, gdy puszczam kierownicę, wciąż siedząc na rowerze, ta potrafi się wykręcić od podmuchu wiatru. Dosłownie. Już 3 razy prawie się przez to wywaliłem przy zerowej prędkości.

Skręty są praktycznie bez oporu na rurze sterowej, czego nie lubię. To też chwilowa jazda bez trzymanki staje się niezwykle ryzykowna, a w terenie wręcz niemożliwa.

Ciekawe rozwiązanie tego problemu ma Canyon - Keep It Stable (K.I.S.).

ezgif.com-gif-maker.gif

I to wygląda dobrze. Chętnie bym to zastosował u siebie, o ile taką rzecz dałoby się zamontować jako dodatek do klasycznego roweru.

Ewentualnie może znacie jakieś inne tipy na zbyt luźny ster?

Jeżeli chodzi o jazdę bez trzymanki, to coś mi się wydaje, a właściwie jestem niemalże pewny, że właśnie z usztywnioną kierownicą jest dużo łatwiej się wywalić. Jazda rowerem polega na ciągłym balansowaniu, a usztywnione przednie koło to uniemożliwia.

Gdzie jeździsz? Jaki typ roweru masz?

• +1 pomógł 1
Napisano
1 godzinę temu, Maciorra napisał:

Zawsze mnie dziwiło, że ktoś może czegoś takiego potrzebować, ale skoro trzeba to trzeba:)

https://pademelon.cc/collections/pademelon-steering-dampers

ILE?! Jak zobaczyłem cenę to straciłem dech.

53 minuty temu, przecietny.kolarz napisał:

Jeżeli chodzi o jazdę bez trzymanki, to coś mi się wydaje, a właściwie jestem niemalże pewny, że właśnie z usztywnioną kierownicą jest dużo łatwiej się wywalić.

Gdzie jeździsz? Jaki typ roweru masz?

Bez trzymanki nie skręcasz sterem, tylko skręty robisz całym rowerem przechylając go o parę stopni. To podstawa jazdy bez trzymanki. ^^  W ten sposób mogę przejechać krossem evado całe miasto i pół lasu. Ale to grozi mandatem i można przestraszyć pieszych. Sam się boje jak z naprzeciwka jedzie ktoś bez trzymanki, bo nie wiem czy ogarnia temat i czy ma dostatecznie sztywne stery. :) 

Mam 3 rowery. Rzeczony crossowy, szosówkę i e-full MTB.

Tylko w przypadku e-fulla luźny ster jest dokuczliwy.

Napisano (edytowane)
8 godzin temu, glados_v9 napisał:

Bez trzymanki nie skręcasz sterem, tylko skręty robisz całym rowerem przechylając go o parę stopni. To podstawa jazdy bez trzymanki. ^^  W ten sposób mogę przejechać krossem evado całe miasto i pół lasu. Ale to grozi mandatem i można przestraszyć pieszych. Sam się boje jak z naprzeciwka jedzie ktoś bez trzymanki, bo nie wiem czy ogarnia temat i czy ma dostatecznie sztywne stery. :) 

Wyobraź sobie że też umiem tak jeździć i "sztywność" sterów nie ma tu nic do rzeczy. Jeżeli miałbyś zablokowane lub bardzo sztywne stery w pozycji na wprost, to nie byłbyś w stanie odpowiednio balansować rowerem.

Jeżeli miałbyś koła ustawione idealnie na wprost i tylko pochylał rower, to dlaczego miałby on skręcać? Zawsze jest potrzebny ruch kierownicą.

Może Ty masz po prostu luźne stery, czyli luz na łożyskach i przez to widelec wykonuje ruchy inne niż w osi główki?

Akurat w przypadku ciężkiego MTB jazda bez trzymanki powinna być najłatwiejsza z dwóch powodów:

- Masa kół działa jak żyroskop i stabilizuje rower, co ma duży wpływ na utrzymanie toru jazdy

- Szerokie opony wybierają dużo nierówności, co także samo w sobie stabilizuje rower

Edytowane przez przecietny.kolarz