RowerowyElf Napisano Czwartek o 14:34 Napisano Czwartek o 14:34 (edytowane) Hej, hamulce shimano br mt200 probowałem odpowietrzyć hamulce i o ile bez żadnego problemu udało mi się odkręcić śrubę od lewego wlewu do oleju mineralnego tak prawa śruba była tak zapieczona że nie jestem jej w stanie w żaden sposób odkręcić i zjechałem główkę tej śruby. Czy w tej sytuacji można coś jeszcze zrobić czy trzeba wymieniać całą klamkomanetkę z powodu tej śrubki? Edytowane Czwartek o 15:09 przez RowerowyElf brak podanych szczegółowych danych odnośnie modelu hamulców Cytuj
chester_jds Napisano Czwartek o 14:43 Napisano Czwartek o 14:43 Z racji materiału (jakieś miękkie alu pewnie), te gwinty niezmiernie łatwo zajechać i to jak na złość nie w śrubie, ale w klamce. Ja zajechałem gwint w nowiutkiej klamce. Co zrobić? Wziąć bardzo krótką stalową śrubę większą o pół numeru czy cały numer, założyć na nią ten gumowy oring i na siłę wkręcić w otwór, niejako nagwintowując ten otwór ponownie na numer więcej. U mnie to zadziałało i do dziś "czymie". No chyba, że masz jakiś gwintownik odpowiedniego rozmiaru i możesz to zrobić całkiem legitnie. Cytuj
RowerowyElf Napisano Czwartek o 14:49 Autor Napisano Czwartek o 14:49 Spróbuję tak zrobić, ale nadal ta śruba jest dość mocno zapieczona. Cytuj
chester_jds Napisano Czwartek o 14:51 Napisano Czwartek o 14:51 Zjechałeś gwint i jej nie odkręciłeś? Nie kumam... Cytuj
RowerowyElf Napisano Czwartek o 14:57 Autor Napisano Czwartek o 14:57 przepraszam, miałem na myśli główkę śruby którą starałem się odkręcić. Zwyczajnie po licznych próbacz z imbusem wyrobiłem tą główkę śruby nie mogąc odkręcić zapieczonej śruby. mam na myśli taki przypadek jak na zdjęciu Cytuj
chester_jds Napisano Czwartek o 15:10 Napisano Czwartek o 15:10 No to zastosuj jeden z wielu sposobów na odkręcenie zapieczonej śruby. Można delikatnie nabić ciut większy torx (klucz gwiazdkowy) w ten heksagonalny otwór i próbować wykręcić. Jeśli główka śruby wystaje - naciąć trochę i śrubokrętem "minus" się dostać w nacięcie Ale nic za bardzo na siłę, bo to nie kowadło (nic na siłę - lekko młotkiem W ostateczności rozwiercić, ale to tak małe jest i tak delikatne, że aż mnie dziwi, że zapiekło się tak mocno, że wyrobiło gniazdo. Może to była niewłaściwa kombinacja klucza/gniazda metrycznego/calowego? W tych wymiarach hexów masz również połówki milimetrów - może miałeś za mały klucz typu klucz 2 a gniazdo do 2,5? Cytuj
clavdivs Napisano Czwartek o 16:08 Napisano Czwartek o 16:08 Kiedyś widziałem taki patent z czymś gumowym ,raz spróbowałem i zadziałał, może i tu? Cytuj
przecietny.kolarz Napisano Czwartek o 17:31 Napisano Czwartek o 17:31 2 godziny temu, chester_jds napisał: Co zrobić? Wziąć bardzo krótką stalową śrubę większą o pół numeru czy cały numer, założyć na nią ten gumowy oring i na siłę wkręcić w otwór, niejako nagwintowując ten otwór ponownie na numer więcej. U mnie to zadziałało i do dziś "czymie". Brzmi jak bardzo dobry sposób na opiłki w układzie. Weź Torxa, wbij go i wtedy spróbuj odkręcić. Jak nie pójdzie, to kup klamkę. MT-200 kosztuje chyba grosze. Na przyszłość kup sobie dobre klucze. To już ponad 10 lat jak samemu serwisuję hamulce hydrauliczne Shimano i nigdy nie miałem z tym problemu. Cytuj
gnomon Napisano wczoraj o 06:14 Napisano wczoraj o 06:14 Bo podstawa przy wykręcaniu tych odpowietrzników jest DOBRE dociśniecie, a nie dobre szarpnięcie. Tam nie ma opcji że coś sie zapiekło, bo sruba siedzi w oleju. Od skleił ją oring. Nie odkrecamy tego przez kluczyk w kształcie L który wyskoczy i obrobi gniazdo. Teraz to dremel, nacięcie pod srubokręt. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi