Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Hej, 

hamulce shimano br mt200

probowałem odpowietrzyć hamulce i o ile bez żadnego problemu udało mi się odkręcić śrubę od lewego wlewu  do oleju mineralnego tak prawa śruba była tak zapieczona że nie jestem jej w stanie w  żaden sposób odkręcić i zjechałem główkę tej śruby. Czy w tej sytuacji można coś jeszcze zrobić czy trzeba wymieniać całą klamkomanetkę z powodu tej śrubki? 

Edytowane przez RowerowyElf
brak podanych szczegółowych danych odnośnie modelu hamulców
Napisano

Z racji materiału (jakieś miękkie alu pewnie), te gwinty niezmiernie łatwo zajechać i to jak na złość nie w śrubie, ale w klamce. Ja zajechałem gwint w nowiutkiej klamce.

Co zrobić? Wziąć bardzo krótką stalową śrubę większą o pół numeru czy cały numer, założyć na nią ten gumowy oring i na siłę wkręcić w otwór, niejako nagwintowując ten otwór ponownie na numer więcej. U mnie to zadziałało i do dziś "czymie".

No chyba, że masz jakiś gwintownik odpowiedniego rozmiaru i możesz to zrobić całkiem legitnie. 

Napisano

przepraszam, miałem na myśli główkę śruby którą starałem się odkręcić. Zwyczajnie po licznych próbacz z imbusem wyrobiłem tą główkę śruby nie mogąc odkręcić zapieczonej śruby.

mam na myśli taki przypadek jak na zdjęciu

Bez tytułu.png

Napisano

No to zastosuj jeden z wielu sposobów na odkręcenie zapieczonej śruby.

Można delikatnie nabić ciut większy torx (klucz gwiazdkowy) w ten heksagonalny otwór i próbować wykręcić.

Jeśli główka śruby wystaje - naciąć trochę i śrubokrętem "minus" się dostać w nacięcie

Ale nic za bardzo na siłę, bo to nie kowadło (nic na siłę - lekko młotkiem :)

W ostateczności rozwiercić, ale to tak małe jest i tak delikatne, że aż mnie dziwi, że zapiekło się tak mocno, że wyrobiło gniazdo.

Może to była niewłaściwa kombinacja klucza/gniazda metrycznego/calowego?

W tych wymiarach hexów masz również połówki milimetrów - może miałeś za mały klucz typu klucz 2 a gniazdo do 2,5? 

Napisano
2 godziny temu, chester_jds napisał:

Co zrobić? Wziąć bardzo krótką stalową śrubę większą o pół numeru czy cały numer, założyć na nią ten gumowy oring i na siłę wkręcić w otwór, niejako nagwintowując ten otwór ponownie na numer więcej. U mnie to zadziałało i do dziś "czymie".

Brzmi jak bardzo dobry sposób na opiłki w układzie.

Weź Torxa, wbij go i wtedy spróbuj odkręcić. Jak nie pójdzie, to kup klamkę. MT-200 kosztuje chyba grosze.

Na przyszłość kup sobie dobre klucze. To już ponad 10 lat jak samemu serwisuję hamulce hydrauliczne Shimano i nigdy nie miałem z tym problemu.

Napisano

Bo podstawa przy wykręcaniu tych odpowietrzników jest DOBRE dociśniecie, a nie dobre szarpnięcie. Tam nie ma opcji że coś sie zapiekło, bo sruba siedzi w oleju. Od skleił ją oring. Nie odkrecamy tego przez kluczyk w kształcie L który wyskoczy i obrobi gniazdo.

Teraz to dremel, nacięcie pod srubokręt.