Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry. Sezon coraz bliżej i szukam nowych opon do mojego roweru. Aktualnie śmigam na Maxxis Ikon 29x2.2. Ich wada dla mnie to że są ciężkie i głośne. W terenie jak na moją jazdę są wystarczające. Teraz moja jazda się zmieniła i jest to 60-70% szutry i lekkie leśne ścieżki, 20% asfalt i 10% troszkę cięższy teren. Od opon oczekuje by były w miarę szybkie i ciche, trochę uniwersalne. Mogę dołożyć by być zadowolony i chcę kupić coś dobrego i sprawdzonego. Dodam że nie ścigam się, choć zwracam uwagę na szybkość.
I następna sprawa czy warto kupować dętki TPU z Chin? Myślę nad zmianą dętek do MTB i do szosy. Jeśli tak to jakie firmy polecacie.

Napisano

Jako, że w MTB preferuję Maxxis Assagai, a dla Ciebie Ikony są ciężkie i głośne, to sugeruję poszukać czegoś z grubych opon gravelowych. Ja stosuję w takim przypadku Continental TerraHardpack - asfalt, szuter, ścieżki. Są wąskie na MTB (50mm) i łysawe, ale lekkie, szybkie, zwijane i nie takie drogie (w CR 108PLN). Jak mają być szersze to stosowałem Vittorie Terreno Zero 2.1 XC ale tak lekko się nie toczyły. Z dętek mam doświadczenie z Riderow (tanie, super lekkie ale delikatne), Tubolito - drogie, lekkie i fajne, oraz Barbieri - te co miałem pancerne, grube - nie wiem ile wytrzymają, bo nie puściły. Ale ogólnie jestem fanem mleka, więc doświadczenia nie są świeże.

• +1 pomógł 1
Napisano

O tych Jack Rabbit myślałem właśnie, ale ich cena zbliżona do innych z lepszymi opiniami. Myślałem o popularnych Continentalach Race King Protection, ale cena za komplet ponad 400 złotych to dla mnie za dużo. Myślałem o jakiś zwijanych Maxxisach, lżejszych od obecnych Ikon. Albo na stronie bikeinn są promocję na dobrze oceniane Vittoria Mezcal. Za ok. 140 zł są Vittoria Mezcal III XC-Trail TNT z grafenem albo za ok 170 złotych wersje Race i dużo innych promocji na tą właśnie markę. Ostatnie o których myślę to  Schwalbe Racing Ralph 29x2,25 zwijana Addix Speed Evo TLE za ok 150 złotych. Może ktoś z was miał styczność i się podzieli opiniami.

• Mod Team
Napisano

Ralph występuje obecnie zazwyczaj w parze z Ray'em z przodu - mam zwykłe Performance, i na pewno są w parze bardziej przyczepne niż stare wersje Ralpha (miałem Performance i Evo SS), bo w międzyczasie zmienił się bieżnik (z drobnej kostki na podłużne klocki). Tyle, że ja oceniam bardziej pod kątem terenu. Jak chcesz mieć małe opory toczenia, to możesz zajrzeć na : https://www.bicyclerollingresistance.com/mtb-reviews - sporo tu starych modeli, ale nowe też są.

PS  zanim wkleiłem link, to myślałem o Thunder Burt 

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Ja mam Maxxisy Recon Race - na suchym nie są złe, asfaltem do lasu dojeżdżam tylko kilkaset metrów ale nie zauważyłem, żeby były głośne. Jesienią na przód wrzuciłem "normalnego" Recona, nie Race, żeby mieć więcej przyczepności na mokrym i w błocie, przejeździłem tak całą zimę i zimą na ubitym śniegu czasami brakowało z tyłu przyczepności więc na takie warunki Recon Race się nie nadaje ale latem, na suchym jest spoko.

Ja mam dętki TPU zielone Cyclami i generalnie są o.k. ale jak ktoś pisał powyżej delikatne i łatwo przyszczypnąć i przebić przy zakładaniu. Mi się to dwa razy przytrafiło. Trzeba też mieć świadomość, że one trochę przepuszczają powietrza i co kilka dni trzeba dopompowywać

Edytowane przez Greg1
  • +1 pomógł 1