Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam rower na Sram SX 1x12 z łańcuchem z GX , planuję zmienić przerzutkę na Shimano Deroe M6100  lub SLX M7100 i tu pytania do was.

Głównie patrzę na Deore, ale może warto skusić się na SLX, odczuję dużą różnice?

Przeglądając internet zauważyłem że, przerzutka SX ma 12 zębów na górnym i 14 zębów na dolnym kółku, z kolei obie Shimano posiadają po 13 zębów na obu kółkach, czy wpłynie to na działanie z łańcuchem, czy jednak liczy się suma ów zębów?

Czy warto dopłacać do manetki XT-SL-M8100, czy może Deore M6100/SLX M7100 wystarczy? 

Wyczytałem w internecie że, nie muszę zmieniać kasety, lecz czy muszę coś robić z hakiem przerzutki?

Co wy o tym sądzicie, może macie podobne połączenia i co byście zrobili na moim miejscu?

Rower Rockrider AM50S, powodem chęci zmiany przerzutki jest niezadowolenie z jej pracy w terenie.

Napisano

Różnicy SLX/Deore w przerzutce nie poczujesz. Manetka XT zdecydowanie inaczej działa niż niższe modele - można zrzucać po dwa biegi na raz, a działanie przy zrzucaniu następuje w trakcie naciskania, a nie zwalniania dźwigni. Manetka działa bardziej twardo ale szybciej. Ja to lubię, są tacy, którzy uważają, że nie jest lepsza.

Zostając przy kasecie SRAM (pytanie, czy kaseta jest SRAM czy coś chińskiego) stracisz to, co w Shimano najlepsze - w HG+ warto mieć wszystko, łącznie z łańcuchem z jednej stajni - mieszanka działa, ale oryginał działa świetnie. Ale masz bębenek XG i bez jego wymiany nie uzyskasz pełni szczęścia - nie założysz 12s od Shimano. I to nie przez liczbę kółek w przerzutce - tym się nie martw.

Jaka jest przyczyna zmiany - może lepiej dać przerzutkę i manetkę Sram GX i spójny system - Sram od GX w górę działa dobrze i stawiam, że lepiej niż mieszany z Shimano. Hak to nie problem (dopóki nie marzysz o SRAM transmission). 

Wielu wymieniło badziewną przerzutkę SX (i nie wiele lepszą NX) na GX i są zadowoleni. 

• +1 pomógł 1
Napisano
Cytat

Manetka XT zdecydowanie inaczej działa niż niższe modele - można zrzucać po dwa biegi na raz, a działanie przy zrzucaniu następuje w trakcie naciskania, a nie zwalniania dźwigni

Ej, a nie jest tak, że działa tak samo zarówno przy zwalnianiu jak i naciskaniu?

• +1 pomógł 1
Napisano

Tak kasetą jest SRAM 11-50. Przyczyną zmiany jest uszkodzenie przerzutki(skrzywienie ,z reguły uważam na przerzutkę)wcześniej działała prawie dobrze(problem z wrzuceniem na 50t) lecz wymagała częstych regulacji. Obecnie ma problem z wrzucaniem na zębatke 50t i na środku lubi przeskakiwać bądź "utknąć między biegami i wydawać dźwięk zmieniania biegu'' 

Widziałem SX za 200zł a czytając bardzo dobre opinie o Deore, (w porównaniu do SX) która razem z manetką kosztuje tyle samo, pomyślałem, hej może warto zmienić na lepsze w tej samej cenie, skoro SX poległa szybko, zrobi to jeszcze raz, o Deore wyczytałem że jest ona pancerna i niezawodna.

Koszt nowej Przerzutki i manetki GX to okolice 550- 650zł, chyba że spróbować kupić używki, widziałem przerzutki na olx w granicach 120-160zł.

Jeśli ma to dać to czego oczekuję. czyli poprawę i większą niezawodność to byłbym wstanie rozważyć przejście na GX

Dodam że w SX bardzo podoba mi się możliwość zmiany kilku biegów na raz,  co nie będzie możliwe na niższych manetkach Shimano

Napisano

Niestety, to te 5% byłem u 3 serwisantów sprawdzali hak w czterech płaszczyznach do obręczy, co najwyżej wymagał lekkiego dogięcia, każdy twierdził że to przerzutka, stwierdziłem że zadziałam na koniec sezonu, a przy okazji zapytam, warto od razu zmienić hak? 

Napisano
57 minut temu, chester_jds napisał:

Ej, a nie jest tak, że działa tak samo zarówno przy zwalnianiu jak i naciskaniu?

Ja mam i Deore i XT i przy wrzucaniu na miękkie biegi (większe tarcze) w obu jest podobnie - można przerzucić  i 3 biegi przy jednym wciśnięciu (w XT 4 jak ma się długi palec). Natomiast przy zrzucaniu na mniejsze tarczki w Deore naciskam i bieg się zmienia w momencie powrotu dźwigni, a w XT naciskam i łańcuch spada od razu a jeśli będę wciskał dalej, to spadnie jeszcze o ząbek. Mówię o wciskaniu kciukiem, bo jak się naciska z drugiej strony to jest podobnie i XT też daje tylko jeden bieg, ale zmiana palcem wskazującym jest nieprawidłowa, bo ten nie powinien opuszczać klamki. Natomiast XT potrzebuje więcej siły. 

28 minut temu, J.K napisał:

Dodam że w SX bardzo podoba mi się możliwość zmiany kilku biegów na raz,  co nie będzie możliwe na niższych manetkach Shimano

W Deore pociągniesz kilka biegów w górę (na większe tarcze), tylko spuścisz o 1. SX dawno nie dotykałem, ale chyba też jest podobnie. 

• +1 pomógł 1
Napisano
5 minut temu, J.K napisał:

Niestety, to te 5% byłem u 3 serwisantów sprawdzali hak w czterech płaszczyznach do obręczy, co najwyżej wymagał lekkiego dogięcia, każdy twierdził że to przerzutka, stwierdziłem że zadziałam na koniec sezonu, a przy okazji zapytam, warto od razu zmienić hak? 

Jeśli trzech serwisantów stwierdziło, to najwyraźniej masz wyjątkowego pecha wpaść do elitarnego grona 5% :)

Jeśli hak już był doginany to może być słabszy, natomiast jeśli spełnia swoje zadanie to nie ma sensu na siłę wymieniać. Ocenisz po zmianie przerzutki, czy wsio jest ok. Natomiast ponad wszelką wątpliwość zapasowy hak należy kupić i mieć w odwodzie.

W SLX zrzucanie (czyli de facto wchodzenie na wyższe biegi :) można zrobić w oba kierunki ale o jeden klik za każdym raazem. Naciągnąć można (na niższe biegi czyli) za jednym pociągnięciem maksymalnie o 3.

• +1 pomógł 1
Napisano

Mam dylemat czy kupno GX będzie lepsze niż Deore, patrząc na 3x wyższe koszty tej operacji i czy kupno używanego GX to dobry pomysł, na olx są podejrzanie niskie ceny przerzutek i manetek 

Napisano
4 godziny temu, J.K napisał:

Sram SX 1x12 z łańcuchem z GX , planuję zmienić przerzutkę na Shimano Deroe M6100  lub SLX M7100

U mnie przy AM 100S zdecydowanie lepiej działała RD-M8000. 

Zresztą po przejściu na 10-51 po krótkiej przygodzie z M6100 wróciłem do M8000. 

• +1 pomógł 1
Napisano
8 minut temu, chudzinki napisał:

U mnie przy AM 100S zdecydowanie lepiej działała RD-M8000. 

Zresztą po przejściu na 10-51 po krótkiej przygodzie z M6100 wróciłem do M8000. 

Drogo wyszło zmienianie wszystkiego pod Shimano?

Napisano

Shimano: Przerzutka slx, koba slx, 

Sram kaseta, łańcuch, manetka obrotowa 12s

super działa. Polecam

Ps w drugim rowerze jest odwrotnie- manetka 12 s Deore, przerzutka GX ... gorszy zestaw. Kupiłem drugiego SLX, ale jest zima. Nie wiem czy gorsza w tym układzie  jest przerzutka GX czy manetka Deore.  Zobaczymy. Gorsze jest tempo zmian, leniwe, niepewne.   

• +1 pomógł 1
Napisano

Dziękuję wszystkim za pomoc, szczerzę nie spodziewałem się takiego odzewu :)

Wybór padł na Przerzutkę GX którą udało się dorwać nową za pół ceny, jeszcze tylko manetka z obejmą i można wejść w nowy sezon z impetem.