Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciał bym okazać trochę empatii temu człowiekowi który to składał ale nie dam rady na tą chwilę ,fakt trzeba być debilem żeby w tak neuralgicznym miejscu nie poświęcić chwili czasu dłużej i pomyśleć że jednak coś nie idzie , samo miejsce gdzie wkłada się imbus w osi  wyrobione więc było ciągnięte na siłę. Ale jakim to trzeba być chujem żeby to włożyć do kartonu i puścić dalej ,nędza porostu .Albo ta wkładka w ramie za mocno wkręcona ,albo jeszcze lepiej koło było składane na którejś z większych zębatek i wtedy pręży na bok i oś idzie krzywo.

Sklep zaproponował naprawę w Polsce w sklepie rowerowym do 80 euro ,poprosiłem o wysłanie nowej osi i wkładki napisali że nie mają na stanie. Teraz chcą żebym odesłał starą oś będą reklamować  u producenta. Jutro pojadę do sklepów popytam o taką oś ,jest to oś 12x148 171.5mm M12x1.0 raczej może być krucho . Wkładkę do ramy to tylko na aliexpres widziałem. 

Sklep zaczyna odbijać piłkę więc robi się  nie ciekawie ...kolego Pietrasch współczuje wiem co przeżyłeś . 

• +1 pomógł 1
Napisano

Oni tak składają te rowery, mi zamontowali naprawiany amortyzator i na początku nie widzieli w tym problemu.

Tu masz link do tematu 

Co prawda proponowali mi że odbiorą rower i naprawią ale na pytanie dlaczego zamontowali taki amortyzator który jest naprawiany,  stwierdzili że naprawa została wykonana fachowo.

Zmienili zadanie gdy wysłałem im informację że sprzedaż takich części jest w Niemczech nielegalna, gdyż nie spełnia ona warunków nowej części.

Stanęło na tym że odesłałem amortyzator a oni wysłali go do producenta i wymienione zostały dolne lagi, ale trochę to trwało.

Ten sam hak występuje w rowerach Cube https://allegro.pl/oferta/cube-hak-przerzutki-2090-axh-do-przerzutek-sram-shimano-12s-18122400228?utm_source=google&utm_medium=product-carousel&utm_campaign=product-listing&utm_content=%2Flisting%3Fstring%3Dhak%20do%20przerzutki%20cube

Poszukaj osi i haka w Polsce , a następnie wyślij im rachunek za części oddadzą kasę bez problemu. Chyba że masz czas to odeślij i czekaj aż przyślą nowe.

Napisano (edytowane)

Niestety takiej osi nie dam rady znaleźć chyba słaby jestem w szukaniu .

Czy to może sklep Bike -Discount ?

Ja to jeszcze przetrawiłem ale wyobraźcie sobie rozczarowanie jakiegoś dziecka które dostaje taki rower.

Dzięki za link do haka.

20260108_200750.jpg

20260108_200024.jpg

20260108_194814.jpg

20260108_220132.jpg

Edytowane przez BodeqN
Napisano (edytowane)

W Bike-Discount kupiłem ten rower ,napisali że nie mają takiej osi ,a kolega znalazł w ich sklepie taką oś.🙂

Moja oś ma 171.5 mm dł. te co podsyłasz mają 169 nie będą za krótkie ? Numer też jest inny.

Dzięki za pomoc.

Edytowane przez BodeqN
Napisano (edytowane)

https://www.bike-discount.de/de/radon-schaltauge-10240-axh-kurz?

Powiedzą Ci że producent roweru nie ma tych części na stanie, skoro już wcześniej tak napisali. 

Sprawdź ten rower czy nie posiada jakiś innych wad. Jeżeli jest wszystko ok i chcesz ten rower zostawić sobie, to ja bym kupił nowy hak i oś a te uszkodzone odesłał na gwarancję. Rozpatrzą gwarancję  i przyślą nowe. Zapasowy hak warto mieć gdybyś swój skrzywił. 

Edytowane przez Pietrash
Napisano

Nie wiesz jak podają długość tej osi 169 mm to jest wymiar do podkładki stożkowej czy do głowicy osi.Jak mierze u siebie od podkładki do końca gwintu jest 169 mm.

20260111_143104.jpg

Napisano

Aż poleciałem do piwnicy odkręcić oś i obejrzeć gwint w zbliżeniu bo nigdy nie wkręcałem jakoś wybitnie dokładnie jej w hak. Uff, wygląda doskonale. Haczyk na szczęcie mam w zapasie, ale oś...

Te z linka nie są identyczne. Możliwe, że pasują, ale i autora i moja ma szpiczaste zakończenie. Te z linków mają zdecydowanie bardziej płaski początek osi.

W mojej ocenie to jest 1:1 poszukiwana ośka. Też w B-D dostępna :D

https://www.bike-discount.de/en/newmen-axle-m12x1-gen3-thru-axle

Napisano

Nie jest źle, sytuacja rozwiązana, ale nasuwa się taka myśl:

@BodeqN czy sprzedawca /producent Radon wymaga przeglądu "0" gwarancyjnego?  Jak myślicie, czy ta usterka byłaby wykryta podczas takiego przeglądu?  A czy w takiej sytuacji serwis byłby zobowiązany do przeprowadzenia pełnego procesu naprawy gwarancyjnej, a @BodeqN pokryłby jedynie koszt przeglądu??? 

Napisano

Robiłem serwis zerowy. W jego zakres wchodzi wystawienie paragonu i wbicie przeglądu w książeczkę. Pan zapiął rower na stojak, sprawdził czy nie ocierają hamulce, zweryfikował czy zmieniają się biegi i ocenił czy koła nie mają luzu. Trwało to między 3 a 5 minut wszystko. 

Napisano (edytowane)
3 godziny temu, cervandes napisał:

Aż poleciałem do piwnicy odkręcić oś i obejrzeć gwint w zbliżeniu bo nigdy nie wkręcałem jakoś wybitnie dokładnie jej w hak. Uff, wygląda doskonale. Haczyk na szczęcie mam w zapasie, ale oś...

Te z linka nie są identyczne. Możliwe, że pasują, ale i autora i moja ma szpiczaste zakończenie. Te z linków mają zdecydowanie bardziej płaski początek osi.

W mojej ocenie to jest 1:1 poszukiwana ośka. Też w B-D dostępna :D

https://www.bike-discount.de/en/newmen-axle-m12x1-gen3-thru-axle

Nie wiem czy to oś 1:1 wygląda bardzo podobnie ale nie ma opisanych wymiarów.

Wysłałem do sklepu linki od was, osi z ich sklepu zobaczymy co powiedzą.

I pytanie jaki hak do niej .

Edytowane przez BodeqN
Napisano (edytowane)

Skoro zaproponowali Tobie abyś odesłał starą oś na gwarancję to nic nie zrobisz, będą się tego trzymać. Mi nową oś i hak wysłali od  razu jak zgłosiłem problem, więc trochę mnie dziwi że tobie każą reklamować. Pisałem też Tobie abyś sprawdził najpierw cały rower czy jest ok, bo teraz reklamujesz ośkę a zaraz okaże się że coś  innego jest jeszcze uszkodzone. 

Cytat

I pytanie jaki hak do niej .

Link do jaka wysyłałem Tobie wczesniej

tu masz https://www.bike-discount.de/de/radon-schaltauge-10240-axh-kurz?

To jaki hak, znajdziesz na stronie producenta https://www.radon-bikes.de/mountainbike/hardtail/
znajdź swój rower i w opisie podzespołów „Rahmen” masz opisane jaki hak potrzebujesz. Jak klikniesz w niebieski napis „Schaltauge bestellen” otworzy ci stronę w B-D tą częścią. 

Edytowane przez Pietrash
Napisano (edytowane)

To co mi wysłałeś przyjąłem do wiadomości,kolega CARVADES ,podesłał inną oś i to do niego było to pytanie o hak .

Jeśli chodzi o sklep to napisali że nie mogą mi wysłać takiej osi bo nie mają na stanie, dzisiaj zaproponowali zwrot 60 e jak przedstawie fakturę za oś i hak.

A że pasująca oś i hak jest u nich w sklepie do kupienia to przypomina to zabawe e kotka i myszkę .

Chyba kupie to u nich w sklepie i przedstawie fakturę z ich sklepu.

Po za tym dalej nie dostałem ani faktury ani paragonu za zakup tego roweru.

Edytowane przez BodeqN
Napisano

Ja bym kupił nowy hak i oś a starą odesłał na gwarancję. Pamiętaj że jak zareklamujesz zepsutą oś to wszystkie koszty za przesyłki pokryje sklep. Jak złożysz reklamację to powinni wysłać tobie etykietę zwrotną. Zapasowy hak warto trzymać w domu. 
Fakturę za rower powinieneś mieć w e-mailu z linkiem do śledzenia paczki. 

• +1 pomógł 1
Napisano
16 godzin temu, BodeqN napisał:

To co mi wysłałeś przyjąłem do wiadomości,kolega CARVADES ,podesłał inną oś i to do niego było to pytanie o hak .

Ja nie wiem jaki masz hak. Wiem natomiast, że jak go odkręcisz, to będzie miał oznaczenia wylaserowane czy wygrawerowane. I po tym symbolu znajdziesz zapas.

I generalnie haki są często takie same, ale ten drugi element miewa różny kształt (ten z gwintem do osi). Dlatego szukanie po symbolu jest najrozsądniejsze.

Napisano (edytowane)

Witam po krótkiej przerwie.

Wysłałem do sklepu linki od was. Napisali że jeśli mi to pasuje to wyślą mi te części ,dzisiaj wysłali hak i oś którą wytypował Pietrash. Oś  którą wytypował Carvades była widocznie za droga, bądź niedostępna -nie wiem .

Jeśli chodzi o rower to przegwintowałem oś i wkładkę ,chciałem złożyć ten rower żeby się przejechać i zobaczyć czy tam nie ma jeszcze jakiejś lipy.

Wyregulowałem ocierające zaciski ,przerzutkę, luz główki ramy .Napompowałem amorek ,ciśnienie w kołach ,pewnie felgi też trzeba będzie centrować i poprawić regulacje przerzutki z użyciem przyrządu  .Przykręciłem pedały i jazda na śnieg  .Wrażenia z pierwszej jazdy bardzo pozytywne .Rower sztywny amor dobrze zbiera nierówności ,opony dają radę w ubitym śniegu. Jeszcze raz dzięki za pomoc. 

20260112_203550.jpg

Edytowane przez BodeqN
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

@BodeqN

"poprawić regulacje przerzutki z użyciem przyrządu "

Chodzi o regulację śrubą "B"? W napędach mniej-rzędowych to naprawdę trzeba nieźle zaszaleć, by to konkretne ustawienie zepsuło zmiany przełożeń, byle nie ustawić za mało. 

Jak o to chodziło, to ciekawe,czy w 12s nagle parę mm za dużo serio coś psuje.

Edytowane przez Brukiew_Niepospolity
Napisano
11 godzin temu, BodeqN napisał:

Jeśli chodzi o rower to przegwintowałem oś i wkładkę ,chciałem złożyć ten rower żeby się przejechać i zobaczyć czy tam nie ma jeszcze jakiejś lipy.

Wyregulowałem ocierające zaciski ,przerzutkę, luz główki ramy .Napompowałem amorek ,ciśnienie w kołach ,pewnie felgi też trzeba będzie centrować i poprawić regulacje przerzutki z użyciem przyrządu

Jak czytam niektóre komentarze to aż się dziwię, że ja tyle szczęścia mam 😀. Na tyle rowerów kupionych online zero problemów.

Pomijając jeden, który odesłałem z powodu innej specyfikacji, na szczęście.