BodeqN Napisano Niedziela o 12:17 Napisano Niedziela o 12:17 Kłaniam się wszystkim na forum i proszę o wyrozumiałość jestem nowy. Mam do was pytanie o wasze doświadczenia z suportem SRAM DUB presfit92 .Poczytałem forum no i nie jest różowo oś 28.99 rama 41mm mało miejsca na łożyska itp. Pacjent to Radon Jealous 8.0 HD zakupiony w Niemczech. Jest jeszcze możliwość zwrotu ale to wiąże się ze stratą kilku stówek. I tu do was pytanie czy jest to faktycznie aż tak złe rozwiązanie ,bo skoro takie jest to czemu producenci dalej to stosują? Proszę o porady może jestem przewrażliwiony na tym punkcie ale nie chciał bym sobie zepsuć nowego zainteresrowania to mój pierwszy rower MTB. Cytuj
cervandes Napisano Poniedziałek o 07:54 Napisano Poniedziałek o 07:54 Ja mam jeszcze gorsze BB92 bo pod oś 30mm a nie 28,99 więc jeszcze mniej miejsca na łożyska. I tak, po około 5000km zaczął mi cykać pod pełnym obciążeniem wkład. Kupiłem chińską prasę do suportów, wycisnąłem miski (bo uważam, że kategorycznie nie wolno wybijać wkładów press fit). Okazało się, że u mnie gniazda były prawie wcale nie przesmarowane a to co było strasznie zaschło. Wyczyściłem na błysk, posmarowałem shimano anty seize. Zdjąłem dekielki łożysk w suporcie, ale w środku śnieżnobiały smar utwierdził mnie w przekonaniu, że to nie jest syf w łożyskach. Wprasowałem suport przekręcając miski o 90* żeby popracował w innym położeniu. I cisza. Przejechałem po serwisie dopiero 2000km, nie wiem jak długo się utrzyma taki stan - ale zdecydowanie nie jestem zniechęcony. Cytuj
chudzinki Napisano Poniedziałek o 08:35 Napisano Poniedziałek o 08:35 Cytat Kupiłem chińską prasę do suportów @cervandes, rzuć linkiem. Cytuj
cervandes Napisano Poniedziałek o 09:00 Napisano Poniedziałek o 09:00 @chudzinki https://pl.aliexpress.com/item/1005006341141266.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.89.1c8e1c249y0bhG&gatewayAdapt=glo2pol 2 Cytuj
BodeqN Napisano Poniedziałek o 21:10 Autor Napisano Poniedziałek o 21:10 Dzięki za odpowiedź , ja myślałem że suport Sram DUB jest prasowany na sucho . Dzisiaj już chciałem zrobic zwrot tego roweru niestety 350 zł straty za przewalutowaniu. Inna kwestja to kaseta sram GX na bębenku XD ,brat mnie nastraszył miał to rozwiązanie ,że frez na bębenku jest mały i kaseta dostaje luzów i stuka 😔 Cytuj
chudzinki Napisano wczoraj o 08:14 Napisano wczoraj o 08:14 Możesz zmienić bębenek o ile się da (tudzież całe koło 🙂) i przejść na Shimano. Cytuj
BodeqN Napisano wczoraj o 09:20 Autor Napisano wczoraj o 09:20 Czyli to prawda że rozwiązanie sram XD jest słabym rozwiązaniem i przy dużej kasecie GX 12 żędowej kaseta potrafi stukać i łapać luzy ,bo jakoś ciężko coś o tym znaleźć w internecie . 2 Cytuj
marcin_ostrów Napisano wczoraj o 09:39 Napisano wczoraj o 09:39 Jak czegoś nie można znaleźć w internecie to nie istnieje 2 Cytuj
szamysz83 Napisano wczoraj o 10:50 Napisano wczoraj o 10:50 @cervandes "bo uważam, że kategorycznie nie wolno wybijać wkładów press fit" możesz rozwinąć ? Ja tylko wybijałem u siebie, i zainteresowałeś mnie swoją wypowiedzią 😉 Cytuj
cervandes Napisano wczoraj o 12:15 Napisano wczoraj o 12:15 @szamysz83 - tak jak nie prasuje się łożysk młotkiem czy kilofem, bo jest to barbarzyństwem - tak samo się nie powinno wyciskać misek czy łożysk z muf. Bo łatwo jest uszkodzić, drapnąć - cokolwiek. Ludzie biją młotkami przez jakieś śrubokręty i inne wynalazki. Praską wyciska się miskę gładko, płynnie, bez strat i uszkodzeń. Cytuj
BodeqN Napisano wczoraj o 15:47 Autor Napisano wczoraj o 15:47 (edytowane) Czyli trzeba kupić taką praskę ,też jestem tego zdania że to zbyt delikane elementy żeby to wybijac. Odnośnie sprawy bębenka XD to troszkę chyba namieszałem chodziło raczej o kasetę Sram NX 12 przystosowaną do bębenka schimano HG tam była jakaś komedia. Edytowane wczoraj o 15:48 przez BodeqN Cytuj
Brukiew_Niepospolity Napisano wczoraj o 18:06 Napisano wczoraj o 18:06 (edytowane) W dniu 4.01.2026 o 13:17, BodeqN napisał: Kłaniam się wszystkim na forum i proszę o wyrozumiałość jestem nowy. Mam do was pytanie o wasze doświadczenia z suportem SRAM DUB presfit92 .Poczytałem forum no i nie jest różowo oś 28.99 rama 41mm mało miejsca na łożyska itp. Pacjent to Radon Jealous 8.0 HD zakupiony w Niemczech. Jest jeszcze możliwość zwrotu ale to wiąże się ze stratą kilku stówek. I tu do was pytanie czy jest to faktycznie aż tak złe rozwiązanie ,bo skoro takie jest to czemu producenci dalej to stosują? Proszę o porady może jestem przewrażliwiony na tym punkcie ale nie chciał bym sobie zepsuć nowego zainteresrowania to mój pierwszy rower MTB. Nie martw się. Suporty i korby się wymienia. Jak się zużyje, to się wymieni. Szkoda, że dopiero teraz zauważyłem, że to pressfit, więc co z tym zrobić, to niech jakiś pressficiarz się wypowie Wymiana korby na taką z alika, o ile nie jeździsz jakoś bardzo intensywnie, suport w normalniejszym standardzie przecież też wejdzie (skorupa ta sama gabarytowo co w Shimano, co nie?) a prasa do łożysk to tania sprawa. Edytowane wczoraj o 18:34 przez Brukiew_Niepospolity Cytuj
BodeqN Napisano wczoraj o 19:16 Autor Napisano wczoraj o 19:16 (edytowane) W czwartek rower będzie u mnie więc musztarda po obiedzie ,faktycznie rower ten jest w kolorze musztardy. Poczytałem że można zmienić korbę na schimano oś 23 czy 24mm i wtedy suport schimano. A może ktoś używał chinśkiego suportu Scenix - ceramika. https://a.aliexpress.com/_EHMCkqU Edytowane wczoraj o 19:16 przez BodeqN Cytuj
cervandes Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Ceramiczne łożyska nadają się na wyścig, bo są mniej trwałe niż klasyczne. Na dodatek tu mowa o jakiejś padlinie z Aliexpress... Jeszcze zaraz się okaże, że w rowerze Magury hamują i brat nastraszy, że się je zalewa królewską krwią a tej jak wiadomo jest mało na rynku 🤡 A ja mam takie pytanie. Rozważałeś może taką opcję jak przestać marudzić i zacząć po prostu jeździć? Rower już masz. Jak suport kiedyś klęknie to oryginał kosztuje oszałamiające 150pln. Możesz w jego miejsce wsadzić Tokena skręcanego, Ninja się nazywa. O kasetę dbaj pilnując wydłużenia łańcucha i zmień na wysoki model łańcucha SRAMa przy niewielkim przebiegu. I to tyle. A, i proszę, zacznij używać słownika. "żędowy" jakoś zniosłem, ale przy "schimano" zaczynam się buntować. 3 Cytuj
Brukiew_Niepospolity Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu (edytowane) 17 godzin temu, BodeqN napisał: A może ktoś używał chinśkiego suportu Scenix - ceramika. Nie ma sensu kombinować, u Chińczyków jest loteria z jakością. Najtańszy suport press-fit Shimano jest "wystarczająco dobry". Na aliku masz korby z mocowaniem zębatek SRAM na 3 śruby (sam używam), właściwie co sobie wymarzysz, to znajdziesz, tylko warto pamiętać, żeby korba miała stalową oś, bo alikowe amelinowe wielowypusty na osi 24mm są trochę niepewne. Ale równie dobrze możesz wymieniać suport na nowy, trnod SRAM są dość drogie, ale tragedii nie ma, są też zamienniki. Zobaczysz, po jakim czasie zdechnie, jak za szybko, to się na 24mm przerzucisz i będziesz Pan zadowolony. Cervandes dobrze radzi, nie ma co się na zapas martwić. Edytowane 8 godzin temu przez Brukiew_Niepospolity Cytuj
szamysz83 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Ten oryginalny suport Srama Dub za 150 zeta, jakoś od dziwo ponad 5tyś km i nadal nie strzela. Ale poprzedni wytrzymał może pół roku, i zaczął dawać o sobie znać. Ale ja myjnię rower na myjni, ogólnie rower nie ma lekko... Co do wkładów Tokena, niw wszystkie standardy są dostępne. W chińskie nie warto chyba w ogóle wchodzić , jakość łożysk raczej mizerna. Ale jako ciekawostkę mogę podrzucić takie coś: https://pl.aliexpress.com/item/1005005940633344.html?src=google&pdp_npi=4%40dis!PLN!118.31!60.59!!!!!%40!12000034945793855!ppc!!!&snps=y&snpsid=1&retailTag=FullHosting&traffic_server_nav=true&src=google&albch=shopping&acnt=752-015-9270&isdl=y&slnk=&plac=&mtctp=&albbt=Google_7_shopping&aff_platform=google&aff_short_key=_oDeeeiG&gclsrc=aw.ds&&albagn=888888&&ds_e_adid=765988570733&ds_e_matchtype=search&ds_e_device=c&ds_e_network=g&ds_e_product_group_id=2438187706315&ds_e_product_id=pl1005005940633344&ds_e_product_merchant_id=5551326180&ds_e_product_country=PL&ds_e_product_language=pl&ds_e_product_channel=online&ds_e_product_store_id=&ds_url_v=2&albcp=22837535476&albag=191482004068&isSmbAutoCall=false&needSmbHouyi=false&gad_source=1&gad_campaignid=22837535476&gbraid=0AAAAA_eFwRCvgjgmq8O3oG9IugrVzkcAX&gclid=CjwKCAjwi4PHBhA-EiwAnjTHuRR77xr_K5f_0JbbtM8tq9BBRXPEOePO22uuhkp_SDNt1oL4Jl3gzBoCzYIQAvD_BwE Obudowę zostawić, podmenić tylko łożyska na jakieś "europejskie" 1 Cytuj
BodeqN Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu Dziękuje Panowie za wsparcie techniczne i psychiczne 🙂 Za ortografię i marudzenie przepraszam . Jeśli chodzi o suport Token to nie ma do sram Dub wersji skręcanej Ninja . Daliście sporo rozwiązań więc nie jest tak źle ,jutro rower ma być u mnie jak poskładam to wrzucę jakąś fotkę. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi