Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kłaniam się wszystkim na forum i proszę o wyrozumiałość  jestem nowy.

Mam do was pytanie o wasze doświadczenia z suportem SRAM DUB presfit92 .Poczytałem forum no i nie jest różowo oś 28.99 rama 41mm mało miejsca na łożyska itp.

Pacjent to Radon Jealous 8.0 HD zakupiony w Niemczech. Jest jeszcze możliwość zwrotu ale to wiąże się ze stratą kilku stówek. I tu do was pytanie czy jest to faktycznie aż tak złe rozwiązanie ,bo skoro takie jest to czemu producenci dalej to stosują? Proszę o porady może jestem przewrażliwiony na tym punkcie ale nie chciał bym sobie zepsuć nowego zainteresrowania to mój pierwszy rower MTB.

Napisano

Ja mam jeszcze gorsze BB92 bo pod oś 30mm a nie 28,99 więc jeszcze mniej miejsca na łożyska. I tak, po około 5000km zaczął mi cykać pod pełnym obciążeniem wkład. Kupiłem chińską prasę do suportów, wycisnąłem miski (bo uważam, że kategorycznie nie wolno wybijać wkładów press fit). Okazało się, że u mnie gniazda były prawie wcale nie przesmarowane a to co było strasznie zaschło. Wyczyściłem na błysk, posmarowałem shimano anty seize. Zdjąłem dekielki łożysk w suporcie, ale w środku śnieżnobiały smar utwierdził mnie w przekonaniu, że to nie jest syf w łożyskach. Wprasowałem suport przekręcając miski o 90* żeby popracował w innym położeniu. I cisza. Przejechałem po serwisie dopiero 2000km, nie wiem jak długo się utrzyma taki stan - ale zdecydowanie nie jestem zniechęcony.

Napisano

Dzięki za odpowiedź , ja myślałem że suport Sram DUB jest prasowany na sucho .

Dzisiaj już  chciałem zrobic zwrot tego roweru niestety 350 zł straty za przewalutowaniu.

Inna kwestja to kaseta sram GX na bębenku XD ,brat mnie nastraszył miał to rozwiązanie ,że frez na bębenku jest mały i kaseta dostaje luzów i stuka 😔

Napisano

Czyli to prawda że rozwiązanie sram XD jest słabym rozwiązaniem i przy dużej kasecie GX 12 żędowej kaseta potrafi stukać i łapać luzy ,bo jakoś ciężko coś o tym znaleźć w internecie .

• Haha 1
Napisano

@szamysz83 - tak jak nie prasuje się łożysk młotkiem czy kilofem, bo jest to barbarzyństwem - tak samo się nie powinno wyciskać misek czy łożysk z muf. Bo łatwo jest uszkodzić, drapnąć - cokolwiek. Ludzie biją młotkami przez jakieś śrubokręty i inne wynalazki. Praską wyciska się miskę gładko, płynnie, bez strat i uszkodzeń.

Napisano (edytowane)

Czyli trzeba kupić taką praskę ,też jestem tego zdania że to zbyt delikane elementy żeby to wybijac.

Odnośnie sprawy bębenka XD to troszkę chyba namieszałem chodziło raczej o kasetę Sram NX 12 przystosowaną do bębenka schimano HG tam była jakaś komedia.

Edytowane przez BodeqN
Napisano (edytowane)
W dniu 4.01.2026 o 13:17, BodeqN napisał:

Kłaniam się wszystkim na forum i proszę o wyrozumiałość  jestem nowy.

Mam do was pytanie o wasze doświadczenia z suportem SRAM DUB presfit92 .Poczytałem forum no i nie jest różowo oś 28.99 rama 41mm mało miejsca na łożyska itp.

Pacjent to Radon Jealous 8.0 HD zakupiony w Niemczech. Jest jeszcze możliwość zwrotu ale to wiąże się ze stratą kilku stówek. I tu do was pytanie czy jest to faktycznie aż tak złe rozwiązanie ,bo skoro takie jest to czemu producenci dalej to stosują? Proszę o porady może jestem przewrażliwiony na tym punkcie ale nie chciał bym sobie zepsuć nowego zainteresrowania to mój pierwszy rower MTB.

Nie martw się. 

Suporty i korby się wymienia. Jak się zużyje, to się wymieni. 

Szkoda, że dopiero teraz zauważyłem, że to pressfit, więc co z tym zrobić, to niech jakiś pressficiarz się wypowie :P

Wymiana korby na taką z alika, o ile nie jeździsz jakoś bardzo intensywnie, suport w normalniejszym standardzie przecież też wejdzie (skorupa ta sama gabarytowo  co w Shimano, co nie?) a prasa do łożysk to tania sprawa. 

Edytowane przez Brukiew_Niepospolity
Napisano (edytowane)

W czwartek rower będzie u mnie więc musztarda po obiedzie ,faktycznie rower ten jest w kolorze musztardy.

Poczytałem że można zmienić korbę na schimano oś 23 czy 24mm i wtedy suport schimano.

A może ktoś używał chinśkiego suportu Scenix - ceramika.

https://a.aliexpress.com/_EHMCkqU

Edytowane przez BodeqN
  • +1 pomógł 1