Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam 35 lat, 182 cm i ciężar ciała w okolicach 95 kg. 

Obecnie posiadam rower Giant Talon 29er 2 GE XL Black, z roku 2015. Napęd Shimano Alivio 40/30/22, kaseta Shimano hg300 11-34. 

Z jazdą wygląda u mnie to mniej więcej tak, że w okresie kwiecień - wrzesień/październik, średnio trzy razy w miesiącu trasa 80-120 km, często odkrywanie nowych miejsc, jeśli chodzi o nawierzchnię, to przyjmijmy z tego 60% dróg leśnych, polnych, 40% - drogi utwardzone. Prócz tego dwa razy w roku, z bratem, staramy się coś dłuższego (np. velo Dunajec, doliną Baryczy) co rozkładamy sobie ~ 3 dni po ok 100km. Jeśli czasu nie ma na dłuższe wojaże to lubię się w lesie wyszaleć i pedałować aż się uda palą. 

Początkowo chciałem w aktualnym rowerze wymienić całą grupę osprzętu na 2x11, ale koła też już błagają o wymianę i w sumie wychodzi na to, że że starego konia zostały by mi tylko opony, kierownica i rama, tak więc chyba rozsądniej będzie kupić nowy rower. Doradzicie coś? 

W Talonie, który posiadam podoba mi się jego wygląd/kolor, fajnie jakby kolejny rower też w czarnych kolorach był, ale wiadomo, nie jest to priorytetem. 

Z góry dzięki i pozdrawiam 

IMG_20250526_181520.jpg

Napisano

:) za 5k to całkiem fajny rower można znaleźć.

trochę powyżej:

1. https://www.canyon.com/pl-pl/rowery-gorskie/rowery-trailowe/grand-canyon/grand-canyon/grand-canyon-al-7/4160.html?dwvar_4160_pv_rahmenfarbe=M196_P12

super rower z jednym mankamentem koronka 30.

2.  trek procaliber 6 lub 8 (też koronka 30 o ile dobrze pamiętam)

3. radon  jak kolega wyżej wskazał

4. czarny BH https://www.tradeinn.com/bikeinn/pl/bh-expert-5.0-29-deore-6100-12s-2026-rower-gorski/142469637/p

Szukaj, podsyłaj linki, ocenimy ;)

:

Napisano (edytowane)

Starszy Big Nine Lite - czarny Linted (napęd 1x)  - nie widzę w dobrej cenie Big Nine Lite 500 teraz https://allegro.pl/oferta/rower-mtb-merida-big-nine-limited-rama-17-cali-kolo-29-czarny-17668831829 

Geometria mało progresywna/tzw. przestarzała ale do takich jazd jak w opisie moim zdaniem ok. Nie ma tylko mocowań pod bagażnik więc na te dłuższe wycieczki trzebaby  stosować coś na adapterach/uniwersalnych mocowaniach.

Rower jest z napędem 1x (korba FSA ) ale ma możliwość instalacji napędy 2x w razie potrzeby.

image.thumb.png.4995222d324e03affd18dc702a7336da.png

EDIT: nie popatrzyłem dobrze na rozmiar i w tej ofercie tylko 17M i 21XL są a L19 brak, którą sugeruje konfigurator(od 180cm). Ja mam BIg Nine 300 Lite z identyczną ramą i rozmiar M przy 178cm i krótszych niż przeciętne nogach. Ta rama jest dość wysoka.

Edytowane przez wr81