Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry, to mój pierwszy post tu, chociaż czytam forum od -nastu lat i do tej pory wszelkie problemy domorosłego mechanika rowerowego załatwiałem wyszukiwajką. Tym razem ani tu, ani nigdzie w internecie nie znalazłem odpowiedzi na moją kwestię. 

Otóż miałem kiedyś koło Mavic Crossmax (29 cali, tył, 10x135 qr, 24H), w którym po paru (3?) latach użytkowania całorocznego (ca. 20 tys. przebiegu) szprycha z nyplem wyrwała dziurę w obręczy, a przy paru innych otworach były poważne pęknięcia. Obręcz i szprychy poszły na złom, piasta została. I tak po kolejnym roku pomyślałem, że zaplotę sobie na niej zapasowe koło. Tylko powstał jeden problem: typowe piasty do straightpulli, jakie widziałem, miały nieco inną budowę. Szprychy wchodziły nie tylko nieliniowo (czyli jednaq bardziej do środka osi piasty, druga bardziej na zewnątrz tejże osi, w ramach jednego "kołnierza"), ale dodatkowo miały offset - czyli punkt zaczepienia głowki szprychy był "cofnięty" względem punktu na osi kołnierza, od którego normalnie liczyłoby się długość szprychy (i ten parametr wydłużał szprychę). I to jest wszystko ok. Natomiast ta piasta ma szprychy wychodzące parami "od siebie" jak na dołączonej fotce. I moje pytanie sprowadza się do prostej kwestii - jaki tu mamy offset i czy w ogóle tu jest? Według mnie byłoby to 0, albo wręcz liczba ujemna. 

Niestety w internecie znajduje tylko nowe generacje tych piast, w ogóle z różnymi promieniami na kołnierzach a nawet zaplotami (2 krzyże z jednej strony i słoneczko z drugiej), co powoduje, że nie mogę znaleźć jakichś referencyjnych długości szprych (chociaż i tak do niczego to, bo w końcu do innych obręczy z innymi ERD są one montowane). Zakładając zerowy offset i symetryczną obręcz, różne kalkulatory podają mi 292/294 mm szprychy (znalazłem jakiegoś DT z 24 dziurami, model G 540 DB, pasuje mi na szerokość, ERD 592 mm). Piastę sobie pomierzyłem i wszystko mam, tylko ten cholerny offset, a to działa przecież 1:1 w kontekście długości szprych).

Jeśli ktoś miał doświadczenia z takimi piastami i orientuje się, jak podać offset do kalkulatora, byłbym wdzięczny. Gdyby te szprychy nie były tak drogie (czemu prosta szprycha kosztuje dużo więcej od zakrzywionej?), to bym sobie poeksperymentował na pałę, ale nie jestem Rockefellerem :)

Pozdrawiam.

mavic.jpeg