Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Przymierzam się do zakupu roweru crossowego w budżecie do 2500 zł.

Zastanawiam się nad:

Kellys Phanatic 30 TEAL

https://allegro.pl/oferta/kellys-phanatic-30-teal-m-19-rower-sport-pl-14915758173

lub w innej konfiguracji

https://allegro.pl/oferta/uniwersalny-rower-crossowy-kellys-phanatic-30-m-super-cena-17533143004

Ten pierwszy bardziej mi się podoba ze względu na kolor. Ma lepszy amortyzator, opony Michelin oraz Siodełko selle Royal

Drugi ma osprzęt CUES, jednak nigdy nie jeździłem na rowerze z tym osprzętem więc ciężko mi to porównać.

Zastanawiam się też nad Unibike Flash/Crossfire 

https://allegro.pl/oferta/rower-unibike-flash-m-19-grafitowy-2025-gotowy-do-jazdy-17737527543

Lub poza budżetem w częściowych ratach

https://allegro.pl/oferta/rower-crossowy-unibike-crossfire-gts-rama-19-cali-kolo-28-cali-zielony-2025-17257758457

Na unibike flash wersji 2024 miałem okazję się przejechać zarówno na ramie 19 i 21 i czułem, że jest super.

Wizualnie najbardziej podobają mi się oba zielone rowery czyli Kellys Teal oraz Unibike Crossfire. Jednak różnica w cenie jest 600 zł i nie wiem czy jest sens dopłacać. Proszę o doradę.

Jaki rozmiar ramy polecacie przy 180 cm wzrostu i przekroku 83 cm ? Przy krótkiej jeździe oba rozmiary wydają się być spoko więc ciężko wybrać. 

Napisano

Ok. Jest jeszcze Kross Evado 5.0 cues i Romet Orkan 5 CS

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-crossowy-kross-evado-5-0-cues-pd41450/?v_Id=226158

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-crossowy-romet-orkan-5-cs-pd41523/?v_Id=226656

Chciałbym mieć regulowany mostek czego brakuje w Krossie i ergonomiczne chwyty których nie ma Romet.

Rower będzie wykorzystywany rekreacyjnie, na ścieżkach asfaltowych i szutrowych. Czasem jakaś leśna ścieżka. Głównie Bory Tucholskie i Kaszubska Marszruta. Dzienny przebieg 10-15km i weekendowo w sezonie dłuższe dystanse do 50 km.

Czy jest sens na siłę szukać, żeby zmieścić się w budżecie czy lepiej dołożyć do Unibike Crossfire? 

Czy aktualne ceny na Crossfire w okolicach 3100 zł to dobra oferta? Czy może lepiej poczekać na przełom roku grudzień/styczeń licząc na większe obniżki cen? Tylko obawiam się, że może być słabo z rozmiarami i kolorem do wyboru.

Napisano
Cytat

Chciałbym mieć regulowany mostek czego brakuje w Krossie i ergonomiczne chwyty których nie ma Romet.

Regulowany mostek to 50-100zł, zawsze można wymienić, a chwyty montowane na pierwszy montaż nie są przeważnie zbyt dobrej jakości, nie ma się co do tego przywiązywać ;) 

Cytat

Czy jest sens na siłę szukać, żeby zmieścić się w budżecie czy lepiej dołożyć do Unibike Crossfire? 

Przy dokładaniu 800zł(w porównaniu do Evado 5.0) to bym się mocno zastanowił - co miało by być tyle warte w  Crossfire(???)

Cytat

Czy aktualne ceny na Crossfire w okolicach 3100 zł to dobra oferta? Czy może lepiej poczekać na przełom roku grudzień/styczeń licząc na większe obniżki cen?

Nie spodziewałbym się jakiś większych obniżek, ten model./producent nie produkuje na nie wiadomo jakie stany magazynowe, miałby być dostępne jakieś wyprzedaże większej ilości sztuk. I ogólnie jak to z cenami to raczej taniej nie będzie(nie zapowiadają się obniżki, energii, paliwa, kosztów pracy, i innych kosztów prowadzenia działalności gospodarczej, itd.)

Napisano (edytowane)

Jeśli już się zastanawiasz nad lekkim naciągnięciem budżetu, to lazaro quantum V4  - pełne deore, rama 19" raczej

A   jeśli cię będą przekonywać ze 3x10 to "zabytek" , kands avangarde 2x10 w budżecie się zmieści...

Chyba że preferencje są rzeczywiście :    kolor -> napis na ramie -> pozostałe :)

Edytowane przez Pablo59
Napisano

Unibike Crossfire w stosunku do Kross Evado 5.0 Cues ma jednak parę różnic.

Amortyzator wyższy model

Opony schwalbe

Firmowe stery i piasty

Całkiem spoko siodło

Chwyty też dobrej jakości w standardzie

Stopka

Amortyzowana sztyca

Nawet oryginalne dętki i szprychy

Lepsze hamulce

Obecnie mam Krossa MTB na kole 26" i dętki są takiej jakości, że jak rower postoi dwa tygodnie to muszę przed wyjazdem pompować 

Unibike Crossfire w stosunku do Kross Evado 5.0 Cues ma jednak parę różnic.

Amortyzator wyższy model

Opony schwalbe

Firmowe stery i piasty

Całkiem spoko siodło

Chwyty też dobrej jakości w standardzie

Stopka

Amortyzowana sztyca

Nawet oryginalne dętki i szprychy

Lepsze hamulce

Obecnie mam Krossa MTB na kole 26" i dętki są takiej jakości, że jak rower postoi dwa tygodnie to muszę przed wyjazdem pompować.

Właśnie z tego powodu wolałbym odpuścić marki typu kands czy lazaro. Ewentualnie Kross lub Romet. A może jakaś merida?

• Haha 1
Napisano

No nie do końca... Jakoś brak mi przekonania do tych marek.

Rometa miałem i sprawdzał się dobrze. Kross oszczędza często na takich elementach na które nie zwraca się uwagi w pierwszym momencie. Typu stery, piasty, dętki itd. Unibike niby przysyłają w 100% złożony, wyregulowany i gotowy do jazdy. Czyli odchodzi koszt pierwszego serwisu. 

Napisano

I myślisz że ta wiadomość wnosi coś sensownego do tematu? To że myślisz, że się znasz nie znaczy, że możesz się naśmiewać z innych. Jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia to lepiej się nie wypowiadaj. Marki sprzętu są różne, jedni przywiązują do nich wagę a inni wolą kupić taniej coś nie markowego. 

• Haha 1
Napisano (edytowane)

Uwierz mi, że 50 km to na niemal każdym sprzęcie zrobisz;  a co deore to deore i faktom nie ma sensu zaprzeczać.

Gdyby marki, które się głównie sprzedają w sieci i nie dokładają do ceny roweru kosztów sklepów stacjonarnych, "dawały doopy" -  to tego by się nie dało schować pod dywan  i internet by huczał.

A jakoś cicho ...  :)

Fakt, żeby się przymierzyć to się trzeba trochę postarać, ale da się.

Zamiast płacić za napis na ramie, dokup np. sztycę pantografową suntoura - robi różnicę

Edytowane przez Pablo59