Miro1970 Napisano Czwartek o 15:27 Napisano Czwartek o 15:27 (edytowane) @michalr75, a tak z ciekawości - ile ci bateria wytrzymuje? Z naszych obliczeń po paru jazdach wyszło całościowej czasopojemności znacznie mniej niż deklarowane 72 godziny. 1. Wszystkie powiadomienia i podobne funkcje wyłączone, włączone wszystkie satelity, jazda mieszana pochmurnym dniem/późnym wieczorem, trochę teren zabudowany, trochę przez las - bateria na niecałe 42 godziny. 2. Wszystkie powiadomienia itd. wyłączone, dzisiejszy pogodny, trochę słoneczny dzień (niecały procent doładował przez ok. 1.5 godziny), załączone dwie satelity, teren podmiejski - bateria na ponad 50 godzin. Zauważyliśmy też teraz, że nie tylko ekran główny, ale też niektóre zakładki w aplikacji są pod zegarek. Jak rozumiem, to też taki dizajn/interfejs pierwotnie projektowany pod zegarki i nie "wyczyszczony" do nawigacji rowerowej. Edytowane Czwartek o 15:37 przez Miro1970 Cytuj
michalr75 Napisano Czwartek o 18:28 Autor Napisano Czwartek o 18:28 Pisałem o baterii kilka postów wcześniej, 47,5h to na razie rekord. Nie wiem gdzie Coros deklaruje 72h, nie widziałem takich danych, a jeśli nawet to zapewne DO 72h a nie jest to sztywna wartość na zawsze Aplikacja ma obsługiwać i zegarki i Durę ze wskazaniem na to pierwsze, więc ja bym nie oczekiwał że nagle opcje rowerowe będą tu dominować Cytuj
HSM Napisano Czwartek o 18:38 Napisano Czwartek o 18:38 @Miro1970 najprawdopodobniej znajoma doświadcza efektów decyzji projektowych i filozofii korporacyjnej oszczędności. Dziwne ekrany i niespodziewane rzeczy w interfejsie aplikacji są zapewne wynikiem zanurzenia Corosa w świecie zegarków, a Dura to ich pierwszy i póki co jedyny produkt rowerowy. Nie zrobili tej aplikacji od zera specjalnie pod licznik, tylko wzięli to, co mieli i jakoś pozmieniali, żeby pasowało do zastosowań rowerowych (czasem udanie, a czasem z babolami). Stąd uważny użytkownik jest w stanie wyłapać tego typu dziwności... Zresztą podejrzewam, że dotyczy to nie tylko aplikacji, ale i oprogramowania układowego samego licznika. Być może część "cegiełek", które składają się na jego firmware, jest wspólna z zegarkami. To by tłumaczyło decyzje projektowe - licznik ma cyfrową koronkę jak zegarki, a nie ma wewnętrznej nawigacji (to by wymagało zapewne gruntownego przeprojektowania całości), tylko korzysta z nawigacji przez aplikację (w chmurze). Ten brak nazw ulic też jest wynikiem tych decyzji.. Skoro wewnętrzna mapa w liczniku nie jest wykorzystywana do nawigacji, to być może ograniczono ją w kwestii niezbędnych treści, pozbawiając np. nazw ulic. W momencie uruchomienia nawigacji na podkładzie Google Maps (czym Coros się chwali) nazwy ulic pojawiają się, bo są zapewniane z zupełnie innego źródła. Co do baterii - skąd wziąłeś to deklarowane 72 godz. Sprawdziłem przed chwilą https://suport.coros.com/hc/en-us/articles/27280382578196-DURA-Battery-Specifications i tam są różne wartości z ładną rozpiską przy jakich założeniach, ale 72 godz. tam nie ma. Inna sprawa, że z tego, co czytałem po jakimś czasie od wprowadzenia na rynek, to użytkownicy miewali dziwne - niekonsekwentne zachowania licznika w kwestii długości pracy. Obok zachwytów nad generalnie "wieczną" baterią były też głosy odmienne... Ale to raczej problem dużej części współczesnej elektroniki, że potrafi nie dowozić marketingowych zapewnień w kwestii czasu pracy... zresztą nie tylko w tym... 1 Cytuj
Miro1970 Napisano wczoraj o 11:58 Napisano wczoraj o 11:58 W dniu 2.04.2026 o 20:28, michalr75 napisał: Nie wiem gdzie Coros deklaruje 72h, nie widziałem takich danych, Deklaruje 72 godziny na głównej stronie opisującej ten model. A w opisie podaje nawet 120 godzin. O 72 godzinach mówił też bodajże prowadzący kanał Mikroprzygody. Ale ok, jak rozumiem, to nierealne czasy. 45 godzin też jest ok. Cytuj
michalr75 Napisano 9 godzin temu Autor Napisano 9 godzin temu (edytowane) Zerknij w tabelkę podlinkowaną wyżej, tam są poprawne dane. I nie wierz Jutuberom za bardzo;) Edytowane 9 godzin temu przez michalr75 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi