Skocz do zawartości

[Blat] Do napędu 2x10 - czy to wymarły gatunek? Problem ze znalezieniem blatu 38t do FC-M6152x10, 104BCD)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, przyszła pora na zmianę napędu, łańcuch i kaseta 10s zdobyłem bez problemu, ale muszę też zmienić blat w korbie (FC-M615). Blat 38T, BCD 104. Za nic nie mogę znaleźć czegoś do napędu 2x10 - wyskakują głównie blaty narrow-wide, a jak dodam filtrowanie po shimano to tylko wersje do napędów 7-8s. 
Ostatnio założony był blat o symbolu Y1P098010. Obecnie w Polskim internecie tego nie namierzyłem. Są u Chińskich przyjaciół, ale chciałbym to założyć w tym tygodniu...
Pytanie, czy to jakieś chwilowe braki u Shimano, czy po prostu mój napęd to ślepy zaułek ewolucji? 

Nie mam rozeznania, bo na codzień jeżdżę "ęduro" 1x12 - ale do roweru XC tego sobie wcisnąć nie dam, zdecydowanie musi być napęd 2x lub 3x :)
Będę wdzięczny za opinie i rady.

Napisano
7 minut temu, RabbitHood napisał:

Przejdź na 1x10

albo

Kupuj u chinoli.

https://pl.aliexpress.com/item/1005006367893734.html

Dzięki. Jestem wielkim fanem 1x. Ale w enduro, nie XC. Już po przejściu 3x9 => 2x10 trochę mi brakowało zakresu. Zamówię od chińczyka.

11 minut temu, lewocz napisał:

ja bym próbował założyć jakiś inny model z 9 albo nawet ósemki byle tylko BCD 104

też jakiś pomysł, zastanawiam się tylko czy np linia łańcucha nie będzie inna? Nie mam doświadczenia w składaniu napędów.