Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czesc, o mnie: facet, 177cm, 72kg

Chce kupić MTB, na rowerze nie jeździłem od dawna ale przeprowadziłem się w miejsce gdzie są góry, lasy, świetnie ścieżki, chce po nich dużo jeździć. Zdarzać się też będzie asfalt, ale mniej (myślę że 20-30%). 

Mam dwie propozycje roweru dla siebie: 

Madani reatini

Bo dość tani, lekki na tle innych w tym budzecie, chyba dobry osprzęt (choć słabo się znam)

Rockrider expl540

Bo jeszcze lżejszy, w wielu wątkach go polecacie, też chyba dobry osprzęt choć martwi mnie kaseta 11-46 (madani ma 11-50, czuje że mogłoby mi to zrobić różnice), dobra cena odsprzedaży, serwis w decu (mam blisko)

Warto dopłacać do expl540 czy może kogoś początkującego Waszym zdaniem zadowoli madani? Jest jakaś duża przepaść między tymi rowerami? Może jednak rozejrzeć się za czymś całkiem innym, może kaseta 2 lub 3 rzędowa? Droższe opcje nie wchodzą w grę.

Napisano

Expl 540 jest tysiąc razy lepszy od tego wynalazku zwanego Madani. Ma w przeciwieństwie do wynalazku Madani sztywne osie i powietrzny amor, markowe podzespoły a nie coś co się nazywa "widelec olejowo spężynowy UDING" czy opony "INNOVA PRO". Ale expl 540 ma napęd "tylko" 1x10. W tej cenie albo 200-300 zł drożej masz już Kellysa Gate 30, który ma wszystko co współczesny rower mtb mieć powinien 

• +1 pomógł 1
Napisano

Wobec tego wszystkie firmy z Azji to krzaki:

Shimano, Inc. (株式会社シマノ, Kabushiki-gaisha Shimano), originally Shimano Iron Works (島野鐵工所) and later Shimano Industries, Inc. (島野工業株式会社),