grzech1991 Napisano Czwartek o 16:54 Autor Napisano Czwartek o 16:54 DSV w PL to jakiś inny kurier, nie pamiętam jaki - mi to różnicy nie robiło. Nie analizowałem, z reguły są żadne Cytuj
NerfMe Napisano Czwartek o 17:58 Napisano Czwartek o 17:58 https://www.pinkbike.com/news/giants-trx-carbon-wheels-announcement.html Faktycznie jakieś nowe koła wstawili do tego modelu. Jeśli nie przeszacowali wagi (strasznie mała różnica między wersją karbonową i aluniową) to ciężko będzie zbić wagę w sensownych pieniądzach. Z drugiej strony dostajemy w pełni gotowy do szaleństw rower, w którym nie trzeba zmieniać kol kowadeł na dzień dobry jedyne co do zmiany to łańcuch. ciekawy ten nowy trance x 1 Cytuj
wr81 Napisano Czwartek o 21:52 Napisano Czwartek o 21:52 15 godzin temu, grzech1991 napisał: dwa miejsca na bidon Piszą o 2 mocowaniach, niekoniecznie 2 na bidon. To czy pod górną rurą upchniesz bidon może być dyskusyjne i być może zależne od rozmiaru ramy. Poniżej mój "proof of concept" 2 bidonów (z fidlockiem) w ramie Trance bez X 2022 rozmiar M. Ten nowy trance na zdjęciach wygląda lepiej pod tym względem, pytanie jaki rozmiar pokazują i jaki chcesz kupić.. 1 Cytuj
grzech1991 Napisano Piątek o 07:27 Autor Napisano Piątek o 07:27 @wr81 patrzę ogólnie na praktyczność ramy, w moim przypadku to będzie rama XL W dodatku na aliexpress masz adaptery zmieniające przód/tył. Sam używam takiego w trance elektrycznym + są w modzie koszyki boczne. Cytuj
wr81 Napisano Piątek o 07:31 Napisano Piątek o 07:31 @grzech1991 Adaptery z ali znam Finalnie mam w Trance 1 bidon 950ml z zastosowaniem takowego. W tym nowym Trance X jest też schowek w ramie, pytanie czy on nie ogranicza zastosowania takich adapterów.. W ramie XL zapewne wszystko na pewno będzie łatwiejsze... 1 Cytuj
grzech1991 Napisano Piątek o 16:34 Autor Napisano Piątek o 16:34 taka ciekawostka, @Xzc pisał o zawieszeniu. Znalazłem testy, gdzie stwierdzono, że radon słaby jest do podjazdów. Za to lepszy do enduro. Nie wiem jak to ma się w praktyce, jeśli chodzi o enduro (bo podjazdy to ja wierzę), bo z trance jestem zadowolony. https://enduro-mtb.com/en/radon-slide-trail-10-2020-review/ https://enduro-mtb.com/en/giant-trance-29-1-2020-review/ Cytuj
Maciorra Napisano Piątek o 18:05 Napisano Piątek o 18:05 1. To test sprzed 5 lat, obecne modele mogą się trochę różnić. 2. Wg mnie różnice między poszczególnymi systemami zawieszenia są w praktyce dość symboliczne. Ważne, żeby zawieszenie było ustawione zgodnie z preferencjami, wagą, stylem jazdy kierownika. 3. Dużo większe znaczenie co do tego jak rower podjeżdża i zjeżdża ma geometria niż to gdzie i ile ma punktów obrotu w zawieszeniu. 1 Cytuj
Maciorra Napisano Piątek o 18:35 Napisano Piątek o 18:35 Nie ja bym z tych dwóch brał Trance, bo jako całość MZ to lepszy rower:) 1 Cytuj
NerfMe Napisano Piątek o 22:18 Napisano Piątek o 22:18 5 godzin temu, grzech1991 napisał: taka ciekawostka, @Xzc pisał o zawieszeniu. Znalazłem testy, gdzie stwierdzono, że radon słaby jest do podjazdów. Za to lepszy do enduro. Nie wiem jak to ma się w praktyce, jeśli chodzi o enduro (bo podjazdy to ja wierzę), bo z trance jestem zadowolony. https://enduro-mtb.com/en/radon-slide-trail-10-2020-review/ https://enduro-mtb.com/en/giant-trance-29-1-2020-review/ To jest test zwykłego Trance i do tego poprzedniej "generacji" 1 Cytuj
grzech1991 Napisano Sobota o 07:27 Autor Napisano Sobota o 07:27 tak, ale szukałem punktu zaczepienia testów jak na lekarstwo. Zostały ostatnie szt. rowerów - cena jeszcze o 100E w dół, co daje mniejszą niz radon. Prawdopodobnie kupuje dziękuję za pomoc. Cytuj
NerfMe Napisano Sobota o 09:10 Napisano Sobota o 09:10 To prawda, jak chciałem testy swojego Trance poczytać to też był problem. Jest natomiast troche materiałów o karbonowym Trance X. Geometria ta sama co wersja aluminiowa. 1 Cytuj
grzech1991 Napisano Sobota o 09:21 Autor Napisano Sobota o 09:21 (edytowane) więc rower kupiłem, stanęło na giant. Przekonało mnie -100E i w mount7 była ostatnia szt. XL w kolorze białej perły. Z minusów dla mnie - wolałbym rockshoxa - ze względu na koszty serwisu - z tego co widzę to różnica względem X 2 jest nie wielka, natomiast cenowo wychodził lepiej X 1. Mój elektryczny jest gdzieś pomiędzy i nie widzę sensu dopłaty - rama aluminiowa Dotrze, zrobię serwis z dożywotnią gwarancją na ramę. Nie wiem czy są pedały w zestawie, tak wiem, że startowe są kijowe ale jestem ciekaw czy są. Z tego co widzę, to w budżecie 6000-9000 zł nie dostanie się idealnego roweru, szkoda. Z drugiej strony 3200E za carbon, gdzie 3400 albo 3500 dałem za elektryka carbonowego uchodzi wg. mnie za patologię. Rower z dostawą wyszedł 8788 zł + 97,89 zł zwrotu z ZEN. czyli ~8700 zł Edytowane Sobota o 09:24 przez grzech1991 Cytuj
NerfMe Napisano Sobota o 09:42 Napisano Sobota o 09:42 (edytowane) Jak kupowaliśmy z dziewczyną Pique, z mount7 to dali w zestawie: pedały, dzwonek, odblaski, nawet naklejki ochronne na główkę ramy. Tylko te pedały to się nadają by od razu wyrzucić Gratki, fajny rower, daj znać jak wrażenia i waga oraz czy w aluminiowej wersji zamknięcie schowka w ramie zamyka się bez luzów. Edytowane Sobota o 09:45 przez NerfMe 1 Cytuj
Szpryciarz Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Dołączę się do dyskusji, bo widzę że mamy dosłownie ten sam dylemat. Z resztą temat znalazłem wpisując w googole po prostu giant vs radon Dużo kminiłem, dużo szukałem, dużo czytałem i też nie mogłem wybrać, ten Giant na promce jeszcze mi wszystko utrudnił. Niemniej ostatecznie... kupuję Cube One44 Carbon. Może nie ma bajerów jak Giant w kwestii regulacji ale kurde... 3kg mniej mnie kupiło. Także czuję się zobowiązany podrzucić Ci to info i zapytać się ewentualnie komentujących co onie na to. Detale tutaj: https://szybkierowery.pl/produkt/cube-stereo-one44-c62-pro-carbon-mayabluenblack/ Hamulce chyba są bez szału, szczególnie w porównaniu z Giant, nie ma tyle bajerów ale czy jako amator to odczuję? Bo bardziej mi się wydaje że poczuję te 3kg mniej na podjazdach niż jakieś przełączniki xD Niemniej chętnie wysłucham porady Cytuj
grzech1991 Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu cube to rower raczej trail, a te są tańsze. Wolałbym chyba gt sensora niż to, jest tańszy. Cytuj
lelek2 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Zaraz beda pokazywac nowe modele cube Chyba 3 wrzesnia inne marki chyba tez cos pokaza Wiec warto poczekac kilka dni i beda mocne wyprzedaze. Pamietam jak cube one22 na factory kupilem za 13,5k a za 2 miesiace byl za 11,5k A i tak te 13,5k bylo super cena Cytuj
leotdipl Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu SZPRYCIARZ, nie wiem co ci doradzić. Trudny temat. Trudny wybór. Ja jednak postawiłem na GT pomimo wagi. Dla mnie GT to GT. Właśnie zamówiłem L przez Vorkasse. Jestem w trakcie realizacji. Chce osobiście podziękować koledze GRZECH1991 😃 za podrzucenie linku do sklepu. Nie wiedziałem do tej pory nawet o jego istnieniu 😛 ... tym bardziej dla takiej promocji vs. 18.999 zł za nowy z rocznika 2025 w PL. Cytuj
grzech1991 Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu (edytowane) to zależy mount7 np. już nie ma rozmiarów gianta, więc raczej na dalsze obniżki wg. mnie nie ma co liczyć albo będą dla tych rozmiarów co zostaną. Tak było w zeszłym roku pod koniec, że obniżali to co zostało. Zastanawiałem się nad carbonem, który rozwiązałby wszystko poza ceną, to XL z rocznika 2024 nie mają (a to chyba rocznik 2023, 2024 modelowy). Co do GT nie wiem czy wstawiałem link, na mnie musi być ten droższy. Jednak hamulce srama, niski skok, przerzutka srama - nie dla mnie. Szkoda, że nie jest skonfigurowany jak giant. Jednak oglądałem sporo recenzji i bardzo go chwalą, zwłaszcza podjazdy przez wagę. @leotdipl o tym piszesz? https://www.biker-boarder.de/search?q=gt+sensor Gdyby to nie był ST to można byłoby myśleć, nawet hamulce tylko 180mm bo aby lekkie były. Edytowane 2 godziny temu przez grzech1991 Cytuj
leotdipl Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Nie, pisałem o GT czyli GianT (coś pomyliłem z GT?) i linku do Mount7 GmbH. Ten: https://www.mount7.com/giant-trance-x-1-2024.html Cytuj
Szpryciarz Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowane) Świetny trop z tymi nowymi modelami @lelek2, będę śledzić, może te moje Cube jeszcze spadną. Zerknąłem jeszcze raz na Gianta, ale te 3kg więcej.. cholera bolą. Skok 150/140 vs 140/140 Cube też chyba nie daje aż tak więcej dla nooba. A te opcje dostosowania to ja zielony amator mogę nigdy nie wykorzystać xD Napęd SRAM serio aż taki zły? I te hamulce Magura? I czytałem że SLXy Shimano mają mega marną żywotność 😮 GT Sensor ST Carbon Pro też patrzyłem tu https://www.biker-boarder.de/gt/3112422.html (@grzech1991 już wszędzie gadamy ) i znów 2kg więcej, skok ten sam co Cube, lepsze amortyzatory ale chyba aż tak mi dużo nie dadzą xD Cube to aż tak beznadziejna marka, czy Giant czt GT aż tak dużo lepsze, czy te 2-3kg nie robią tak dużej róznicy jak mi się wydaje? Edytowane 1 godzinę temu przez Szpryciarz Cytuj
lelek2 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Mam 130/120 skoku na mazowszu i mi nie starcza na niektorych dropach. 150/140 idealnie by mi sie sprawdzilo. Wiec na enduro bralbym 170/170, zbyt latwo o kontuzje przy dobiciu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi