Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć,

zdarłem tylną do cna i szukam czegoś w zamian. Generalnie dobrze mi się jeździło na tych oponach - lubię relatywnie niewielkie opory toczenia w mieście i całkiem dobrą przyczepność w górach. 

Jedyne do czego mam zastrzeżenia, to do (jak mi się zdaje) zbyt twardej mieszanki, z której są wykonane. Tylna opona, nawet w mieście, podczas wjeżdżania pod kątem na większe krawężniki regularnie zalicza uślizgi. 

Nie mam zbyt wielkiego doświadczenia z droższymi modelami, ale czy kupując coś z miększej mieszanki mogę liczyć na poprawę w tym zakresie?

I czy są modele o podobnej charakterystyce bieżnika, ale wykonane z takiej bardziej przyczepnej gumy?

Edytowane przez killgore
  • killgore zmienił tytuł na [opony] Co zamiast Smart Sam - bardziej przyczepne?
Napisano

Opony Smart Sam nie są jakieś wybitne, raczej z tych tanich i kiepskich. Jak jeździsz dużo w mieście to może pomyśl o oponach grawelowych o szerokości 50 mm czyli 2". Każda lepsza mieszanka, która będzie dawała lepszą przyczepność w terenie będzie bardziej miękka i będzie się szybciej ścierała na asfalcie. Szybkie opony mtb to np. Continental Race King - dają sobie świetnie radę w terenie (raczej suchym) i są szybkie na asfalcie. Oczywiście nie możesz kupować tej najtańszej, drutowej wersji za 60-70 zł bo to będą tak samo kiepskie "kartoflaki" jak te Smart Samy, minimum przyzwoitości to zwijane w wersji ShieldWall. Ja bym jednak pomyślał o czymś grwelowym, o czymś w stylu Schwalbe G-One Allround 29"x2,25" albo Maxxis Ravager albo Rambler 700x50c. W sumie do miasta i w lekki teren typu drogi szutrowe wystarczy nawet Continental HardPack 29"x2,0"

Napisano

Chłop chce więcej przyczepności... Race Kingi? Litości 😂

Jeśli masz szmal, to pakujesz Racing Ray Evo na przód i Racing Ralph Evo na tył. Będzie szybciej, ale z lepszą przyczepnością, bo właśnie na tym polega klejenie się lepszej opony. Ale kosztem troszkę szybszego zużycia.

Napisano (edytowane)
Cytat

Chłop chce więcej przyczepności... Race Kingi? Litości 😂

@cervandes Chłop chce więcej przyczepności podczas podjeżdżania na krawężniki w mieście:

Cytat

Tylna opona, nawet w mieście, podczas wjeżdżania pod kątem na większe krawężniki regularnie zalicza uślizgi. 

a Ty mu rasowe Racing Ray-e/Ralph-y na miasto i asfalt proponujesz zamiast napisać, żeby wjeżdżając na krawężnik podniósł tyłek z siodełka :)

Edytowane przez Greg1
Napisano

To może doprecyzuję: co mi się podobało w Smart Sam, to to że pomimo dość płaskiej środkowej części opony mają w sumie całkiem agresywny bieżnik, który nie ślizga się nawet na stromych górskich podjazdach. Do tego stopnia, że kiedy patrzę na Ray'e i Ralphy, to zastanawiam się czy nie są zbyt 'łagodne'.

BTW, dzięki za wszystkie typy.

Napisano (edytowane)

Ja szukając uniwersalnych opon, poddałem się i kupiłem drugi rower a potem trzeci. Teraz nie mam problemu, każdy rower ma opony adekwatne do zastosowania ;)

Edytowane przez sky87